Tento dům nazvali architekti „Chameleon“: Rychle pochopíte, proč!

Nevšední dům zapasovaný do přírodního prostředí, který architekti nazvali „Chameleonem“, překvapuje různými zákoutími, detaily a prostory určenými pro různé funkce.
Reklama
Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Reklama

Najdete zde tichá zákoutí, ale i velké společenské prostory otevřené do přírody. K tomu všudypřítomné dřevo a zeleň.

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Mezi lesem a řekou

Stavba se nachází v bujné přírodě jihozápadního pobřeží Bali. Pozemek přináší spojení více odlišných přírodních prostředí – z jedné strany výhled na hustý les, z druhé na řeku. Vzhledem ke krásnému přírodnímu prostředí bylo hlavním úkolem architektů vytvořit projekt, který nebude působit rušivě a co nejlépe zapadne to prostředí.

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Jako součást krajiny

„Vycházeli jsme z myšlenky krajinné architektury s tím, že jsme smazali hranice mezi přírodním a vybudovaným. V důsledku toho se zdá, že budovy jsou součástí samotné země a prolínají se s ní,“ vysvětlují základní princip řešení návrhu architekti. Někdy dominuje krajina a někdy stavba, což se zase vzápětí změní. Toto prolínání funguje na více úrovních a do hry se aktivně zapojuje přirozený terén. Příjemným doplňkem exteriéru je bazén.

Foto: Word Of Mouth

Foto: Word Of Mouth

Stále je co objevovat

Koncepce projektu vychází z tradiční balijské architektury, ve které mají různé pavilony rozdílné funkce a všechny společenské prostory jsou otevřené. Ložnice, kancelář, fitness centrum a mediální místnost vytvářejí uzavřené celky, avšak ani jim nechybí kontakt s exteriérem. Od prvního kroku, který v domě uděláte, se ocitnete v prostoru, ve kterém je stále co objevovat. Tento prostor se mění podle vnějších podmínek, víte si ho přizpůsobit svým potřebám.

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Interiér chrání vnější rám

Hlavní budova je řešena jako dvoupodlažní a má obdélníkový půdorys. Vnitřní rám vyčleňuje prostory, v nichž tráví obyvatelé většinu času. Maskované zelené střechy (kvůli kterým získal dům jméno Chameleon) mají chladicí efekt a pomáhají při sklizni dešťové vody.

Foto: Word Of Mouth

Foto: Word Of Mouth

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Z lokálních zdrojů

Celkový efekt stavby je čistý a moderní, ale na rozdíl od chladných betonových prostorů zde cítíte teplo, organičnost, ba až zemitost. Materiály použité na stavbu pocházejí od místních dodavatelů a pomáhají minimalizovat uhlíkovou stopu v domácnosti.

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Foto: Daniel Koh

Bez ekologických systémů by se zde nedalo žít

Samozřejmostí vily jsou ekologické systémy: pasivní chlazení, výběr udržitelných materiálů, solární panely, recyklace vody a sběr dešťové vody na zahradní zavlažování.

Vila Chameleon ve zkratce

Architektonické studio: Word of mouth house

Hlavní architekt: Valentina Audrito

Designérský tým: Abbie Labrum, Dewi Arianti, Agung Sudarma, Rachel Fabrina, Levina Sunarjo, Firman Azi, Parinita Dewan

Lokalita: Kediri, Indonésie

Plocha: 1 015 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Daniel Koh, Word Of Mouth

Reklama
Reklama

Komentovat