Třípodlažní dům na kopci: Velká užitná plocha, minimální zásah do zeleně

Členitý dům zasazený do terénu horského prostředí v Brazílii přímo vybízí k návštěvě. Díky výrazným prosklením poskytuje krásné výhledy na okolní vrchy a relax, který nezažijete nikde jinde, jen v přímém kontaktu s přírodou.
Reklama

Funkční členitost

Členění domu na různé celky umožnilo velmi funkčně a prakticky oddělit jednotlivé části interiéru, ale – a to je ještě důležitější – přizpůsobilo obytný prostor svahu, na kterém stojí. Kamenná fasáda v kombinaci s dřevem působí přirozeně a neruší přírodní prostředí.

V nižší části domu je umístěna garáž, samotný obytný prostor je třípodlažní, vsunutý do svahu. Menší problém byl v tom, že majitelé domu požadovali relativně velkou obytnou plochu, což by znamenalo velký zásah do přírody. Architekti to však vyřešili jednoduše: díky koncepci stavět nad sebe, nebylo nutné využít velkou část pozemku.

Kuchyně uvnitř i venku

Kromě plně funkčního interiéru, kde najdete vše potřebné pro život a ještě mnohé navíc, rezidence poskytuje plnohodnotnou vnější kuchyni s vnější linkou a barovým i klasickým sezením.

Venkovní kuchyň navazuje na vnitřní, nachází se na kryté dřevěné terase, hned vedle jsou lehátka na slunění a relax. V kuchyni uvnitř jsou také kamna na dřevo. Obě vyšší podlaží mají po obvodu terasy, na které je možné vyjít z každé místnosti v domě. Střecha části druhého nadzemního podlaží je řešena jako zelená.

Lamely chrání před prudkým sluncem

Jelikož rezidence se nachází na vrcholu svahu, slunce by mohlo nepříjemně pronikat přes prosklení do interiéru. Díky lamelám, které tvoří ochranný „bal“ horních podlaží, se toho obyvatelé obávat nemusejí.

Kontrast betonového přízemí a odlehčených podlaží

Spodní část stavby je postavena z tradiční betonové konstrukce a kamenného zdiva. Tyto prostory mají jen minimum otvorů, i ty jsou malé. Patra jsou naopak řešena lehkou dřevěnou konstrukcí, kterou uzavírají skleněné tabule otočené do přírody.

Vnitřní prostory domu jsou navzájem propojeny díky skleněným dveřím a otvorem s dvojitou výškou stropu. Na povrchové úpravy celé stavby byly použity tři přírodní materiály: dřevo, kámen a beton. Výsledkem je příjemná, útulná kompozice vhodná do chladnějšího klimatu města Santo Antônio do Pinhal.

CM Residence ve zkratce

architektonické studio: Reinach Mendonça Arquitetos Associados

autoři: Henrique Reinach a Maurício Mendonça

spolupráce: Tony Chen

interiérový design: Reinach Mendonça Arquitetos Associados Santo Antônio do Pinhal, Brazília

lokalita: Santo Antônio do Pinhal, Brazílie

projekt: 2014

realizace: 2016

zastavěná plocha: 408,35 m2

 

Sabína Zavarská

Foto: Nelson Kon

Reklama

Komentovat