Únik z města: Důmyslná rekonstrukce staré chaty ze šedesátých let

Nevelká chata ve tvaru písmene A v Kanadském St Adolf d'Howard je příkladem poutavého a důmyslného projektu rekonstrukce staré chaty ze šedesátých let minulého století, jakých i u nás najdete dost.
Reklama
Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Reklama

Museli přehodnotit vlastní potřeby a omezení

Původní chata byla postavena v šedesátých letech minulého století v kouzelné lokalitě Laurentians. Obnova chaty ve tvaru písmene A odráží metodu architekta, kterou se snaží přimět své klienty, aby uvažovali o svých každodenních návycích, skutečných rodinných potřebách a aby přehodnotili vlastní omezení. Zpochybnil počáteční hypotézu o nedostatku prostoru a rozhodl se dokonce pro snížení podlahové plochy ve prospěch prostorové kvality. Vrství, stlačuje, tříští a zbavuje omezení.

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Méně plochy, ale více prostoru

Když byl interiér kompletně vyčištěn, architekt využil dynamickou trojúhelníkovou strukturu pro nové uspořádání prostorů. Takové, které poskytne dokonalý odpočinek pro rodinu hledající únik od městského ruchu. Podlahová plocha obytné zóny klesla z původních 88 metrů čtverečních na 64, avšak prostory jsou zhutněné a intenzivně využité, co se o původní podobě říci nedalo. V konečném důsledku tak majitelé chaty získali více prostoru pro sebe, než měli předtím. Navíc prostor je členitější, lépe funkčně využitelný i zajímavější.

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Triumfy nad realitou

Architekt dále žongluje se základním tvarem chaty A a ve smyslu minimalismu přidává další geometrické formy. Moment, který z tohoto propojení vznikl, podle slov autora přináší „obrazy triumfující nad realitou, aby nás poháněly do nekonečného území fantazie“. Obytný prostor je otevřený vůči obdivuhodnému exteriéru a přiléhá ke kuchyni.

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Pozvánka světlu a přírodě

V trojúhelníkově výklenku se nachází příjemný čtecí koutek. Pracovní pult kuchyně přirozeným světlem osvětluje okno umístěné od podlahy. Okno v hlavní ložnici také zvyšuje světelnost kuchyně pod ním a zároveň nabízí výhled na jezero přímo z postele.

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Zvenku černý, zevnitř bílý

Velmi působivá je bílá barva interiéru, která kontrastuje s tmavou podobou domu zvenčí. Obytné prostory spolu s kuchyní umístěnou u viditelných schodů jsou v části otevřeny až po strop. Vzdušnost chatě rozhodně nechybí. Část domu je řešena jako prosklená terasa. Je to transparentní prostor na posezení či stolování, který stírá hranice mezi interiérem a exteriérem.

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Foto: Maxime Brouillet

Chata v Kanadě ve zkratce

architektonický ateliér: Jean Verville architecte

spolupracovník: François Bodlet

dodavatel: Patrick Bertrand

lokalita: St Adolfe d’Howard, Kanada

plocha: 64 m² / 690 m²

použité materiály: dřevo, sádrokarton, keramika, nerezavějící ocel, barva

Sabína Zavarská
Foto: Maxime Brouillet
Zdroj: v2.com

Reklama
Reklama

Komentovat