Úsporný cihlový dům skrývá velkorysý interiér

Reklama

Na první pohled tento rodinný dům na předměstí Bruselu nijak nevybočuje z řady svých starších bratří. Sedlová střecha s plechovou střešní krytinou, cihlové zdi. Jen asymetrické řešení vchodu a tmavá barva cihel napovídají, že by ledacos mohlo být jinak.

Pozvali domů slunce a vzduch

Dům, koncipovaný zcela v duchu moderního bydlení jako nízkoenergetický – se solárními panely na střeše a jižní orientací prosklení, těží z drobných nerovností terénu. Vchod do domu z ulice je umístěn v rámci jednotlivých úrovní na prostředním patře, kde se nachází kuchyně a jídelní část, a mimo obytnou část také dvojmístná garáž. Ve spodní úrovni je umístěna obývací část, která spojuje dům se zahradou. V horní úrovni se nad garáží nacházejí ložnice. Celým interiérem prostupuje otevřené atrium, z něhož je velkorysý výhled nejen dovnitř, ale i vně domu. Návštěvník tak může pozorovat hemžení na jednotlivých úrovních a vnímat dialog mezi otevřeným a uzavřeným prostorem. 

Stejný a přeci jiný. Při pohledu zdálky do okolní zástavby dokonale zapadá. Bližší pohled odhalí touhu se tak trochu vymykat, ale pokorně, se zcela racionálním záměrem. Foto: Filip Dujardin

Stejný a přeci jiný. Při pohledu zdálky do okolní zástavby dokonale zapadá. Bližší pohled odhalí touhu se tak trochu vymykat, ale pokorně, se zcela racionálním záměrem. Foto: Filip Dujardin

Solární panely na střeše a absence oken na uliční straně napovídají, že i tento dům měl od začátku ambice vyhovět soudobému trendu nízkoenergetického stavění. Foto: Filip Dujardin

Solární panely na střeše a absence oken na uliční straně napovídají, že i tento dům měl od začátku ambice vyhovět soudobému trendu nízkoenergetického stavění. Foto: Filip Dujardin

Dům z nerovnosti terénu vytěžil maximum. Ve spodní části se nacházejí obytné místnosti, které jsou tak chráněny od pohledů z ulice a nabízejí v moderní městské společnosti tolik žádané soukromí. Foto: Filip Dujardin

Dům z nerovnosti terénu vytěžil maximum. Ve spodní části se nacházejí obytné místnosti, které jsou tak chráněny od pohledů z ulice a nabízejí v moderní městské společnosti tolik žádané soukromí. Foto: Filip Dujardin

Čisté, rovné, linie a hladké plochy s minimem rušivých detailů. Společné téma exteriéru i interiéru. Barevný zahradní kohoutek dodává strohé atmosféře fasády trochu dětské hravosti. Foto: Filip Dujardin

Čisté, rovné, linie a hladké plochy s minimem rušivých detailů. Společné téma exteriéru i interiéru. Barevný zahradní kohoutek dodává strohé atmosféře fasády trochu dětské hravosti. Foto: Filip Dujardin

Velkoformátové okno na jižní straně fasády umožňuje obyvatelům neustálou komunikaci s venkovním prostředím. V zimě navíc zajišťuje maximální využití solárních zisků. Foto: Filip Dujardin

Velkoformátové okno na jižní straně fasády umožňuje obyvatelům neustálou komunikaci s venkovním prostředím. V zimě navíc zajišťuje maximální využití solárních zisků. Foto: Filip Dujardin

Volně se nadýchnout. Velkorysý prostor vnitřního atria navozuje pocit svobody a velkorysosti. Uprostřed stojící člověk má dokonalý přehled o tom, co se děje uvnitř i venku. Foto: Filip Dujardin

Volně se nadýchnout. Velkorysý prostor vnitřního atria navozuje pocit svobody a velkorysosti. Uprostřed stojící člověk má dokonalý přehled o tom, co se děje uvnitř i venku. Foto: Filip Dujardin

Dům v domě. Dualita otevřených a uzavřených prostor rozehrává s návštěvníkem hru na to, co ještě může být přiznáno, a na to, co naopak zůstane navždy skryto. Nebo ne? Foto: Filip Dujardin

Dům v domě. Dualita otevřených a uzavřených prostor rozehrává s návštěvníkem hru na to, co ještě může být přiznáno, a na to, co naopak zůstane navždy skryto. Nebo ne? Foto: Filip Dujardin

Při práci v kuchyni mají obyvatelé dokonalý přehled o celém prostoru. Kuchyně na galerii se tak stala centrem domu, z něhož vedou komunikační kanály do dalších částí domu. Foto: Filip Dujardin

Při práci v kuchyni mají obyvatelé dokonalý přehled o celém prostoru. Kuchyně na galerii se tak stala centrem domu, z něhož vedou komunikační kanály do dalších částí domu. Foto: Filip Dujardin

Červená stěna kuchyně je jedinou výraznou barvou v interiéru. Zbytek barevného divadla už rozehrávají jen sluneční paprsky a okolní krajina při pohledu ven. Foto: Filip Dujardin

Červená stěna kuchyně je jedinou výraznou barvou v interiéru. Zbytek barevného divadla už rozehrávají jen sluneční paprsky a okolní krajina při pohledu ven. Foto: Filip Dujardin

Kdo stojí na kuchyňské galerii, je pánem či paní situace – zůstává neustále v centru dění a kontroluje hlavní přístupové komunikace. Foto: Filip Dujardin

Kdo stojí na kuchyňské galerii, je pánem či paní situace – zůstává neustále v centru dění a kontroluje hlavní přístupové komunikace. Foto: Filip Dujardin

Absolutní nadvládá bílé na stěnách umožňuje slunci nerušeně exhibovat. Hra světel a stínů je nejoriginálnější a zároveň nejlevnější dekorací, jakou si můžete dopřát. Foto: Filip Dujardin

Absolutní nadvládá bílé na stěnách umožňuje slunci nerušeně exhibovat. Hra světel a stínů je nejoriginálnější a zároveň nejlevnější dekorací, jakou si můžete dopřát. Foto: Filip Dujardin

Úrovňovitost, resp. dualita otevřeného a uzavřeného, je hlavním tématem interiéru. Jen důmyslné poskládání horizontál, vertikál a diagonál… Nic víc. Foto: Filip Dujardin

Úrovňovitost, resp. dualita otevřeného a uzavřeného, je hlavním tématem interiéru. Jen důmyslné poskládání horizontál, vertikál a diagonál… Nic víc. Foto: Filip Dujardin

Dětský svět. Dodá každému, i tomu nejminimalističtějšímu prostoru dotek lidského tepla. A i tady se ukazuje stará osvědčená pravda, že podlaha je nejlepší hřiště. Foto: Filip Dujardin

Dětský svět. Dodá každému, i tomu nejminimalističtějšímu prostoru dotek lidského tepla. A i tady se ukazuje stará osvědčená pravda, že podlaha je nejlepší hřiště. Foto: Filip Dujardin

Jednoduché, a přesto působivé. Nebo právě proto? Asymetrické pojetí okna ukazuje okolní krajinu v úplně jiné perspektivě. Funkční prvek získal dekorativní aspekt. Foto: Filip Dujardin

Jednoduché, a přesto působivé. Nebo právě proto? Asymetrické pojetí okna ukazuje okolní krajinu v úplně jiné perspektivě. Funkční prvek získal dekorativní aspekt. Foto: Filip Dujardin

půdorys 1. úrovně

půdorys 1. úrovně 

půdorys 2. úrovně

půdorys 2. úrovně

půdorys 3. úrovně

půdorys 3. úrovně

Text: Dominika Záveská
Foto: Filip Dujardin
Zdroj: v2com.net

Reklama
Reklama

Komentáře

  • Chyby a nelogičnosti převažují. Špatně využitý prostor. Zbytečné meziprostory. Bydlet je člověku přirozené v příjemném vnitřním prostředí, tak proč toto? Po lijáku asi bude problém dole. Pro Čechy je ulice tou výkladní skříní, naopak přístupnost zlodějům omezit. Toto je obráceně.

    Johny
  • Fujtajks!
    Tak tady bych se necítil jako „doma“.

    Lukas

Komentovat