Vila v Praze vsazená do svahu působí z ulice jako přízemní dům

Na rozsáhlém pozemku se strmým sklonem v Praze-Podolí stojí atypická vila, která umně kombinuje tvary i materiály a harmonicky se sžila se svahem. Dřevo s cihlou, jednoduché ostré geometrické tvary změkčené zaobleními viditelnými z více úhlů charakterizují Vilu H z dílny Atelieru 6.
Reklama
Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Reklama

Zapasovaná do svahu

Velký dvoupodlažní a částečně podsklepený rodinný dům, který se uzavírá směrem do ulice a otevírá směrem do soukromí zahrady, se nachází v kvalitní rezidenční vilové zóně. Pro pozemek, na kterém stojí, je charakteristický výrazný výškový rozdíl, který architekti museli vzít v úvahu. Výsledkem je vila přímo reagující dispozicí i terasovým řešením zahrady na prudký svah. Architekti dosáhli efektu, že dům ze strany ulice působí jako jednopodlažní, přízemní – je vidět pouze jeho vrchní část. V plné kráse a velikosti se otevírá při pohledu ze zahrady.

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Hrubá kůže a měkké intimní jádro

Není mnoho architektonických děl, jejichž ideou je báseň. V tomto případě to tak je. Autoři projektu tvrdí, že idea řešení domu vznikla do značné míry z básně Otázka od Jiřího Staňka: „Ovšem. Ještě je to kůže. / Co vespod? / Spodium kostí. / A je to už láska? / Myslím: hloubi.“ Koncept vnějšího povrchu kůže a vnitřního rodinného, intimního, měkkého polo-atria je vyjádřen i materiálově: „… mozaika vytvořená cihlovým obkladem vnější stěny, kontra vrstvení dřevěných materiálů posuvných žaluzií a obkladů stěn, terasy i stropu směrem do zahrady,“ vysvětlují architekti.

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Křídla spojené obloukem střechy

Základní část tohoto na první pohled komplikovaného domu tvoří tvar písmene L. Půdorys vily rozdělený atriem na dvě části spojuje oblouk střechy do jednoho celku. Díky tomuto tvaru je možné zajistit soukromé využití zahrady a ochranu před nežádoucími pohledy. Otevření směrem na zahrady, tedy na západ, zároveň poskytuje krásný výhled na Vltavu a horu nacházející se naproti.

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Jak je řešena dispozice?

Hlavní vstup do domu i do garáže je z ulice, tedy vejdete hned do nejvyššího podlaží. Vstupní hala se šatnou a světlíkem do přízemí navazuje na garáž a sklady v nočním křídle a na halu v křídle obytném. V severozápadním křídle přízemí se nachází obytná část a v jihozápadním noční, soukromá. Obě křídla domu spojuje hluboká terasa krytá střechou, terasa je také pojivem interiéru s exteriérovou zahradou. Uprostřed dispozice mezi křídly domu nachází výtah, který spojuje všechny tři výškové úrovně domu. Soukromé místnosti ložnice jsou orientovány do zahrady.

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

V suterénu domu se nachází technické zázemí. Efektním a také praktickým řešením je přesah obytné části nad pozemek, čímž vzniklo atrium, které umožňuje přímý vstup do sklepa a skladů rovnou ze zahrady. Zároveň vytváří krytý a stíněný prostor využitelný pro různé účely.

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Vila H ve zkratce

Architektonické studio: Atelier 6, s.r.o.

Autoři: Ing. arch. Radek Šíma, Ing. arch. Libor Čížek, Ing. arch. Ondřej Moravec, Ing. arch. Michal Nekola, Ing. arch. Lenka Konopková

Projektant zahradních úprav: Ing. Arch. Zdeněk Sendler

Lokalita: Praha 4 – Podolí, ČR

Dodavatel: stavba: MG-Mont s.r.o.

zahrada: LandART atelier s.r.o.

Projekt: 2011

Realizace: 2016

Sabína Zavarská
Foto: BoysPlayNice Photography & Concept

Reklama
Reklama

Komentovat