Vila u Jizerských hor stojí v prudkém svahu a majitelům poskytuje krásné výhledy

Tajmova Vila v Jablonci nad Nisou na hranici města a Jizerských hor je domem pro čtyřčlennou rodinu. Specifikem pozemku je jeho prudký svah s převýšením 14 metrů. Na druhé straně, právě díky němu poskytuje domácím fascinující možnosti a výhledy na přehradu a okolí. Dominantou pozemku je krásný javor a skupina odrostlých bříz.
Reklama

Využili výhledy, stromy zachovali

Architekti ze ov-a studia kromě přírodního prostředí museli brát v úvahu i okolní stavby – v blízkosti se nachází Háskova vila architekta Heinricha Lauterbacha, který je představitelem Výmarské funkcionalistické školy. „Hledali jsme způsob, jak vstoupit do svažitého pozemku, využít výhledy a zachovat jeho přírodní ráz. Dům jsme umístili s ohledem na stromy na pozemku,“ vysvětlují svůj přístup autoři projektu. 

Reklama

Spodní čas kamenná, vrchní kraluje sklo a dřevo

Stavba je řešena jako dvoupodlažní, přičemž spodní úroveň je zapasovaná do svahu. Obě části jsou vlastně jednoduchými obdélníky, které na sobě sedí. V přízemní části se nachází dvojgaráž, kryté parkovací stání, vstupní hala, pracovna a pokoj pro hosty. Tato spodní část domu je obložena lomovým kamenem. Druhá úroveň je i napohled výrazně odlehčená, velké prosklení a pergoly vytvářejí efekt vzdušnosti a prostornosti. Obložená je dřevem z modřínu.

Jaká je dispozice horního podlaží?

Hornímu podlaží dominuje prostorný obytný prostor s možností propojení s terasou posuvnými skleněnými dveřmi až na dvou místech. Blíže směrem k svahu je orientovaná kuchyň, uprostřed dispozice se nachází hygienické zázemí a na druhé straně tři ložnice. Z každé místnosti je možné vyjít na terasu, která obklopuje dům ze tří hlavních stran.

Z terasy na svah

Z terasy u obývací místnosti je možné vyjít přímo na svah u domu. Stejně i prostor ve spodní linii domu je méně strmý. Tato přírodní danost a přizpůsobení domu ke svahu je umožňuje dětem vychutnat si zimní hry. Interiér domu je řešen v jednoduchém minimalistickém stylu. Převládá kombinace tří barev: kontrastní bílé a černé, jejichž efekt zjemňuje hnědá barva dřeva.

Tajmova vila ve zkratce

Architektonické studio: ov-a

Autoři projektu: Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Spolupráce: Vojtěch Kratochvíl

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Souček

Reklama
Reklama

Komentovat