Zrekonstruovaná rekreační chalupa vyrostla do krásy a získala severský šarm

Chalupa, do které jsme zamířili na návštěvu uprostřed horkého prázdninového dne, nestojí v žádné ze severských zemí, ač by se to mohlo na první pohled zdát, ale sedí si na břehu Lipna. Kořeny má překvapivě na Moravě, odkud byla v padesátých letech minulého století převezena do lesa vysoko nad koryto řeky, jejíž vody vystoupaly díky přehradě až k zalesněnému pozemku.
Reklama
Dřevěné molo u chylupy

Dřevěné molo je nově vybudované. Láska k lodím se tu totiž po generace dědí. FOTO JIŘÍ HURT

Díky Lucii Dudákové a jejímu muži pak vyrostla chalupa do krásy a získala severský šarm.

chalupa na lipne

Na opravenou chalupu s přístavbou je krásný pohled přes gabionovou hráz z lodi, na které můžete objet celou přehradu Lipno. FOTO JIŘÍ HURT

Pustit slunce dovnitř

Proměna tmavé stavby s malými okny obklopené vzrostlými stromy, které nedovolovaly sluníčku dům prohřát a vysušit, nebyla vůbec snadná.

Manželé zapojili vlastní energii i energii členů rodiny a některých přátel. Bylo potřeba vykácet množství stromů, aby k domku mohl vzduch a slunce, zvětšit okna, nahradit plné dveře prosklenými, aby se prostor prosvětlil a rozdělený vnitřní prostor spojil.

V původní dispozici byla kuchyně s jídelním koutem, dvě malé a jedna větší ložnice a všude nedostatek světla. Když bylo zataženo, muselo se všude svítit, uvnitř bylo vlhko a typický pach nevyvětratelných míst.

Když se tedy chalupa zbavila vlhka, zatuchlosti a ponurosti, došlo na změnu stylu. Lucie říká, že už když poprvé do tmavého stavení vstoupila, bylo jí jasné, že se pustí do skandinávského stylu, který umí skvěle zacházet s odstíny bílé a šedé a vytvořit příjemnou vřelou atmosféru.

mistnost v chalupe na lipne

Původně byl prostor rozdělen do malých, tmavých místností, ale majitelé ho otevřeli do jedné světlé a vzdušné místnosti. FOTO JIŘÍ HURT

Pot a mozoly

Za celou rekonstrukcí je spousta práce. Lucie vyprávěla, jak dělali sádrokartony, pokládali podlahu, natírali dřevěnou fasádu i vnitřní obklady a občas je zradilo počasí, když nedokončeným štítem napršelo do chalupy při bleskové bouřce. Když ale stojí uprostřed interiéru, který s manželem společnými silami opravili a zmodernizovali a který o dva roky později rozšířili o přístavbu, vypadá spokojeně.

V prostorné kuchyni se jí dobře vaří, k masivnímu jídelnímu stolu se vejde celá rodina, k vybudování spíže a originálního šatníku stačily komponenty z produkce Ikey a pečlivě vybrané úchyty. A můžeme pokračovat do patra. V ložnici, která má nizoučký strop a bylo by obtížné do ní pořídit skříň zabírající spoustu prostoru, se podařilo úložný prostor nenásilně zakomponovat do stěny za dřevěný obklad a v pokoji, který sdílejí synové, vytvořit pro oba dostatečné soukromí. Nejvíc péče a práce věnovala Lucie barvenému ladění.

V interiéru používala několik odstínů bílé, šedé, zelené a olivové. Volila přírodní, vysoce krycí barvy Flüger, mezi nimiž našla přesně to, co hledala. Výsledek je skvělý. Jak říká sama Lucie, možná si ani nevšimnete, jak spolu barvy ladí, ale určitě vás osloví atmosféra, kterou se podařilo vytvořit.

detský pokoj

Horní patro v přístavbě patří synům majitelů. Prostor je zařízený tak, aby oběma poskytoval dostatek soukromí i úložného prostoru – ten zároveň odděluje obě lůžka. FOTO JIŘÍ HURT

Martinin pohled

Tohle byly prázdniny se vším všudy. K ryze pozitivnímu dojmu z návštěvy určitě přispělo i krásné počasí, ale nebylo to jen slunce, co ve mně vyvolalo pocity ničím nerušené pohody. Krásný, barevně sladěný interiér s detaily, kterým se můžete donekonečna obdivovat, a milá hostitelka, která nachystala voňavý prázdninový oběd, ve mně probudily vzpomínky na ty nejhezčí letní dny, kdy si člověk užívá přítomného okamžiku. Stejný pocit ale přetrvává, i když se dívám na fotky. Vidím místo, kde všechno ladí, funguje a tvoří vybalancovaný celek.

koupelna v chalupe

Po rekonstrukci chalupy následovaly ještě dva roky koupání v přehradě a používání suchého záchodu, než byla vybudována přístavba s moderní koupelnou. FOTO JIŘÍ HURT

Kdo tu bydlí

Lucie a Marek Dudákovi s dvěma dospívajícími syny

zrekonstruovaná rekreační chalupa

dispozice: 2+kk

lokalita: Lipno

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: JIŘÍ HURT
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat