Když z proměny malého obýváku nakonec vzejde celková rekonstrukce domu

Majitelé neobvyklého domu ve francouzském Caluire-et-Cuire oslovili s požadavkem modernizace a rekonstrukce studio architektů Dank Architectes. Jejich hlavním požadavkem bylo proměnit malý obývací pokoj na velký moderní minimalistický prostor. Výsledkem bylo mnohem víc.
Reklama
Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Před rekonstrukcí. Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Prvním krokem byla změna dispozice

Architekty čekala náročná práce na reorganizaci celého dispozičního řešení domu. První, na co dbali, byla orientace vůči světovým stranám – prosvětlením těch správných míst se do interiéru dostalo světlo a vzduch. Kontakt s exteriérem a lepší využitelnost zahrady pro odpočinek umožnila nová rozsáhlá terasa. Kromě změny dispozice se architekti rozhodli rozšířit novými obytnými místnostmi.

Reklama

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Pracovna v podzemí se stropním oknem

Nové prostory s již existující budovou spojují dva dřevěné trojúhelníky. Jsou to vlastně přesahy paluby, střechy a jedné boční stěny, díky čemuž vznikl krytý trojúhelníkový prostor. V nejnižším podlaží domu jsou umístěny pracovny, přičemž jedna z nich využívá přirozené světlo díky stropnímu oknu, které vidíme na podlaze terasy domu. Kromě nich se zde nacházejí dvě ložnice, šatna a hygienické zázemí.

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Interiér? Čistý a minimalistický

Hlavní podlaží tvoří hlavní obytnou zónu. Do této úrovně se vchází přes jeden z nových dřevěných trojúhelníků, přičemž vstup dostal nové velké prosklení. Kuchyň je řešena minimalisticky. Kuchyňské i úložné skříňky jsou vyrobeny z dřevěné konstrukce a černých panelů Valchromat.

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

„Snažili jsme se udržet všechen interiér čistý a minimalistický: černý nábytek, světlešedá dlažba a trojúhelníkové překližkové desky na stropě,“ popisují architekti princip řešení interiéru, jehož se drželi.

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Hra tvarů, světla a prostoru

Dalším pozitivem, ze kterého mohou obyvatelé domu po rekonstrukci čerpat, je orientace kuchyně směrem do zahrady. Pracovní pult s dřezem stojí hned u okna, takže nabízí dostatek světla i příjemný výhled. Hned při kuchyni se nachází jídelní část, která se dá spojit s terasou otevřením dveří.

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Mimochodem, právě trojúhelníkové překližkové desky na stropě hlavního obytného prostoru vytvářejí velmi zajímavou atmosféru a zvýrazňují atypické zakřivení střechy. Co řeknete na tuto hru tvarů?

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

VILA EDUT ve zkratce

Architektonické studio: Dank Architectes

Hlavní architekt: Steven Guigoz

Lokalita: Caluire-et-Cuire, Francie

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Kevin Buy, Frenchie Cristogatin

Reklama
Reklama

Komentovat