
Co s přezrálým ovocem? Upečte z něj dobroty, po kterých se zapráší
Každému z nás se to občas stane – v míse na stole zůstane ovoce, které už nemá svou křupavou svěžest. Banány jsou celé poseté hnědými tečkami, meruňky změkly, švestky se svrašťují a jablka už nejsou, co bývala. Vyhodit je? Ani náhodou! Přezrálé ovoce má totiž tu nejvýraznější chuť, krásně provoní každý moučník a navíc je škoda jím plýtvat. Pojďme se inspirovat, co z něj upéct.
Banánový chlebíček – sladký způsob, jak zachránit banány
Banány, které už by si nikdo nedal jen tak, jsou v pečení hotový poklad. Čím jsou měkčí a sladší, tím lépe se hodí do těsta.
Ingredience:
- 2–3 přezrálé banány
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 80 ml oleje
- 200 g polohrubé mouky
- půl sáčku prášku do pečiva
- špetka skořice
Postup:
Banány rozmačkejte vidličkou, smíchejte s vejci, olejem a cukrem, přidejte mouku s práškem a skořici. Těsto vlijte do formy a pečte při 170 °C asi 45 minut. Pro větší mlsouny přidejte hrst ořechů nebo kousky čokolády.
Koláč s ovocem a drobenkou – klasika, která voní domovem
Přezrálé meruňky, švestky nebo jablka si rozumí s křehkým těstem a sladkou drobenkou.
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- půl sáčku prášku do pečiva
Drobenka:
- 100 g hrubé mouky
- 80 g cukru
- 60 g másla
Postup:
Těsto rychle zpracujte, rozválejte na plech, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Pečte 30–35 minut na 180 °C.
Švestkový perník – vláčný a voňavý
Měkké, sladké švestky jsou ideální do perníku.
Smíchejte:
- 250 g polohrubé mouky,
- 150 g cukru,
- 2 vejce,
- 100 ml oleje,
- 200 ml mléka,
- 2 lžíce kakaa,
- prášek do perníku
- a lžíci povidel.
Postup:
Těsto vlijte na plech, navrch dejte rozpůlené švestky a pečte při 180 °C asi 35 minut. Výsledek? Sladký, vláčný moučník, který mizí rychlostí blesku.
Jablečné muffiny – na snídani i ke kávě
Měkká jablka, která už nejsou křupavá, můžete nastrouhat a použít do muffinů.
Potřebujete:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- půl sáčku prášku do pečiva
- skořici
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 2–3 nastrouhaná jablka
Těsto je hotové během pár minut a muffiny se pečou jen 20 minut na 180 °C.
Bublanina na plech – ideální pro směs ovoce
Máte doma zbytek malin, pár kuliček hroznů a kousek hrušky? Dejte je do bublaniny!
Jak na to:
- Ušlehejte 3 vejce s 150 g cukru.
- Přidejte 150 ml oleje, 200 ml mléka, 300 g mouky a půl sáčku prášku do pečiva.
- Nalijte na plech, posypte ovocem a pečte 25–30 minut při 180 °C.
Tipy, jak ovoce využít i jinak
- Zamražení – nakrájejte ovoce a dejte ho do mrazáku na horší časy.
- Ovocné pyré – rozmixujte, přidejte citron a použijte na palačinky nebo do jogurtu.
- Malá dávka džemu – převařte ovoce s trochou cukru a máte domácí dobrotu do skleničky.
Přezrálé ovoce je dar, ne odpad. Stačí pár základních surovin, zapnout troubu a proměnit ho v moučníky, které vám doma všichni pochválí. A navíc – dobrý pocit z toho, že neplýtváte, chutná skoro stejně dobře jako čerstvě upečený koláč.
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:
- Kniha – Now & Again od Julia Turshen
- Kniha – Life’s Too Short to Stuff a Mushroom od Prue Leith
- Kniha – Jane Grigson’s Fruit Book od Jane Grigson (1982)