Miska plná čerstvého ovoce – banány, pomeranče a jablka v moderní kuchyni.
Zdroj: Shutterstock

Co s přezrálým ovocem? Upečte z něj dobroty, po kterých se zapráší

Každému z nás se to občas stane – v míse na stole zůstane ovoce, které už nemá svou křupavou svěžest. Banány jsou celé poseté hnědými tečkami, meruňky změkly, švestky se svrašťují a jablka už nejsou, co bývala. Vyhodit je? Ani náhodou! Přezrálé ovoce má totiž tu nejvýraznější chuť, krásně provoní každý moučník a navíc je škoda jím plýtvat. Pojďme se inspirovat, co z něj upéct.

Banánový chlebíček – sladký způsob, jak zachránit banány

Banány, které už by si nikdo nedal jen tak, jsou v pečení hotový poklad. Čím jsou měkčí a sladší, tím lépe se hodí do těsta.

Banánový chlebíček upečený ze zralých a přezrálých banánů.

Přezrálé banány? Ideální na vláčný banánový chlebíček. Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 2–3 přezrálé banány
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • špetka skořice

Postup:

Banány rozmačkejte vidličkou, smíchejte s vejci, olejem a cukrem, přidejte mouku s práškem a skořici. Těsto vlijte do formy a pečte při 170 °C asi 45 minut. Pro větší mlsouny přidejte hrst ořechů nebo kousky čokolády.

Koláč s ovocem a drobenkou – klasika, která voní domovem

Přezrálé meruňky, švestky nebo jablka si rozumí s křehkým těstem a sladkou drobenkou.

Koláč s malinami a drobenkou jako skvělý způsob, jak zužitkovat přezrálé ovoce.

Koláč s malinami a drobenkou jako skvělý způsob, jak zužitkovat přezrálé ovoce. Zdroj: Shutterstock

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • půl sáčku prášku do pečiva

Drobenka:

  • 100 g hrubé mouky
  • 80 g cukru
  • 60 g másla

Postup:

Těsto rychle zpracujte, rozválejte na plech, poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Pečte 30–35 minut na 180 °C.

Švestkový perník – vláčný a voňavý

Měkké, sladké švestky jsou ideální do perníku.

Přečtěte si také:
Záchrana jídla: Poradíme, jak využít zbytky masa, luštěnin či ovoce

Smíchejte:

  • 250 g polohrubé mouky,
  • 150 g cukru,
  • 2 vejce,
  • 100 ml oleje,
  • 200 ml mléka,
  • 2 lžíce kakaa,
  • prášek do perníku
  • a lžíci povidel.

Postup:

Těsto vlijte na plech, navrch dejte rozpůlené švestky a pečte při 180 °C asi 35 minut. Výsledek? Sladký, vláčný moučník, který mizí rychlostí blesku.

Jablečné muffiny – na snídani i ke kávě

Měkká jablka, která už nejsou křupavá, můžete nastrouhat a použít do muffinů.

Jablečné muffiny se skořicí připravené z měkkých jablek.

Jablečné muffiny se skořicí připravené z měkkých jablek. Zdroj: Shutterstock

Potřebujete:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • skořici
  • 1 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 2–3 nastrouhaná jablka

Těsto je hotové během pár minut a muffiny se pečou jen 20 minut na 180 °C.

Bublanina na plech – ideální pro směs ovoce

Máte doma zbytek malin, pár kuliček hroznů a kousek hrušky? Dejte je do bublaniny!

Domácí bublanina s ostružinami posypaná moučkovým cukrem.

Domácí bublanina s ostružinami posypaná moučkovým cukrem. Zdroj: Shutterstock

Jak na to:

  1. Ušlehejte 3 vejce s 150 g cukru.
  2. Přidejte 150 ml oleje, 200 ml mléka, 300 g mouky a půl sáčku prášku do pečiva.
  3. Nalijte na plech, posypte ovocem a pečte 25–30 minut při 180 °C.
Přečtěte si také:
Bábovka netradičně: Vyzkoušejte ji s pivem či v duhovém zbarvení

Tipy, jak ovoce využít i jinak

  • Zamražení – nakrájejte ovoce a dejte ho do mrazáku na horší časy.
  • Ovocné pyré – rozmixujte, přidejte citron a použijte na palačinky nebo do jogurtu.
  • Malá dávka džemu – převařte ovoce s trochou cukru a máte domácí dobrotu do skleničky.

Přezrálé ovoce je dar, ne odpad. Stačí pár základních surovin, zapnout troubu a proměnit ho v moučníky, které vám doma všichni pochválí. A navíc – dobrý pocit z toho, že neplýtváte, chutná skoro stejně dobře jako čerstvě upečený koláč.

Text: Claudie Kornelová
Foto:
Shutterstock
Zdroje:

  • Kniha – Now & Again od Julia Turshen
  • Kniha – Life’s Too Short to Stuff a Mushroom od Prue Leith
  • Kniha – Jane Grigson’s Fruit Book od Jane Grigson (1982)
Kategorie: Recepty
Tagy: konzervace ovoce skladování ovoce Zdravé recepty
Sdílejte článek

Diskuze