Zdroj: Shutterstock

Krémová houbová polévka nebo lahodná smaženice? Podzimní recepty, které provoní domov a zahřejí duši

Houbaření patří v Česku k nejoblíbenějším koníčkům a právě teď, kdy je sezóna v plném proudu, lesy nabízejí spoustu úlovků. Košíky se plní hřiby, bedlami, liškami i masáky a doma z nich pak vznikají ty nejlepší jídla. Ať už chodíte na houby jen občas, nebo patříte mezi vášnivé houbaře, dvě klasiky byste si měli vždycky připravit – poctivou houbovou polévku a voňavou smaženici.

Polévka, která pohladí duši

Houbová polévka je takový návrat k dětství. Stačí hrst čerstvě nasbíraných hub, trochu zeleniny, brambor, kmín a majoránka – a na stole se objeví miska, která vás okamžitě zahřeje.

Polévka je sytá, přitom jednoduchá, a voní celým lesem. Nejlépe chutná čerstvá, když si ji dáte po návratu z houbařské výpravy, ještě s trochou bláta na botách a s pocitem dobře odvedené práce.

Krémová houbová polévka s opečeným chlebem a čerstvou petrželí.

Pokud máte raději jemnější polévky, můžete vše rozmixovat dohladka a zjemnit trochou smetany – vznikne tak lahodná krémová varianta. Zdroj: Shutterstock

Recept v kostce:

Na másle orestujte cibuli a houby, přidejte brambory a zeleninu, zalijte vodou a nechte asi 20 minut vařit. Nakonec přidejte majoránku a dochuťte solí a pepřem.

Tip: Do polévky dejte trochu sušených hub z loňska, které vývaru dodají tu pravou “lesní” chuť.

Přečtěte si také:
Zajímavé recepty z česneku: Vyzkoušejte například černé stroužky, které se řadí mezi superpotraviny

Smaženice – rychlá, voňavá, nezapomenutelná

A pak je tu smaženice, královna všech houbařských jídel. Nakrájené houby orestované na cibulce, vajíčka, špetka soli a čerstvý chléb – nic víc netřeba. Kouzlo smaženice je právě v její jednoduchosti a rychlosti.

Hotová je během chvilky a chutná skvěle celé rodině. Nejlepší je podávat ji ještě teplou, nejlépe na křupavém chlebu.

Smaženice z hub servírovaná na pečivu s koprem.

Smaženice na opečeném chlebu je jednoduchá a přitom neodolatelná pochoutka. Navrch můžete přidat i pár kousků hub zvlášť osmažených do zlatova, které celé jídlo ještě krásně provoní a ozdobí. Zdroj: Shutterstock

Recept v kostce:

Na pánvi zpěňte cibuli, přidejte houby a krátce je poduste, dokud nepustí vodu. Pak je zalijte rozšlehanými vejci, dochuťte solí a pepřem a můžete servírovat.

Tip: Přidejte do smaženice pár lístků čerstvé petrželky nebo kousek másla na závěr – chuť bude jemnější a vůně ještě intenzivnější.

Malý tip na závěr

Nezapomeňte, že houby jsou nejlepší čerstvé – proto si jich nasbírejte jen tolik, kolik skutečně spotřebujete. Pokud se vám ale sejde větší úlovek, můžete si je uchovat i na později.

Skvěle se hodí usušit je na plátky a schovat na zimu, nebo je nakrájené a očištěné zamrazit, aby byly připravené rovnou k vaření.

Přečtěte si také:
Paprika v hlavní roli: 6 receptů z celého světa

A pokud máte rádi dobroty „do zásoby“, zkuste některé druhy hub naložit do oleje s bylinkami – vznikne voňavá pochoutka, která vydrží ve spíži a potěší i jako malý dárek.

Galerie:

Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: autorský článek

Kategorie: Recepty
Tagy: Babiččiny recepty Recepty vaření
Sdílejte článek

Diskuze