Nejlepší podzimní recept? Hustá polévka z dýně Hokkaidó!

Přišlo ochlazení a s ním jasné znamení, že podzim už je tu. Jak oslavit podzimní dny, když ne kvalitní hustou dýňovou polévkou?
Reklama

Dýně Hokkaidó je vitamínová bomba, obsahuje hodně betakarotenu, vitamín A, draslík, lutein, zeaxatin, které podporují zdraví očí, vápník, železo, hořčík, fosfor, zinek a vlákninu. Je vhodná i pro diabetiky, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zvyšuje imunitu a uklidňuje bolest krku – přitom má nízký obsah kalorií. I když se dá připravit na různé způsoby, hustá, oranžová polévka z této tykve se sametovou strukturou je to nejlepší na podzimní večeři či oběd.

Potřebujete:

1 kg dýně Hokkaidó
800 ml zeleninového vývaru
2 nakrájené cibule
3 stroužky česneku – prolisované nebo nastrouhané
1 čajová lžička chilli vloček
150 ml smetany na vaření nebo bezlaktózové alternativy – vyzkoušet můžete i kokosové či mandlové mléko
olivový olej
sůl a pepř
krutóny

dýně Hokkaidó

Foto: istock

Postup:

Polovinu dýně nakrájejte na menší části a vydlabejte semena. Poskládejte ji na pekáč a pokapejte olivovým olejem. Chilli vločky promíchejte se solí a pepřem. Směsí posypte dýni a dejte ji na pětačtyřicet minut péci, dokud nebude měkká. Až mírně vychladne, oloupejte ji a měkkou dužinu si odložte stranou.

Zobrazit více receptů

Na pánvi opečte cibulku, dokud nezměkne, přidejte česnek, opečte i ten, pozor, abyste ho nepřipálili, a nechejte směs mírně vychladnout.

Třetí krok je nejsnazší: všechny ingredience (dýňovou dužinu, opečený česnek s cibulí, zeleninový vývar a smetanu) vložte do jedné nádoby a rozmixujte dohladka. Podávejte s krutóny nebo s dýňovými, případně slunečnicovými semínky a tmavým pečivem.

Sabína Zavarská
Foto: istock

Reklama

Komentovat