Zdroj: Shutterstock

Ledové kostky s bylinkami pro letní drinky, které ohromí vaši návštěvu

Léto je v plném proudu a s ním přichází i touha po něčem studeném, co nás trochu ochladí. Ano, obyčejné kostky ledu umí udělat svou práci, ale když jim dáme trochu nápadu a přidáme do nich bylinky, máme najednou nejen osvěžení, ale i malý kousek krásy na každém stole. Já jsem si výrobu bylinkových ledových kostek zamilovala hlavně proto, že je to jednoduché, rychlé, a navíc dokážou povznést obyčejnou vodu nebo limonádu na úplně jinou úroveň.

Proč vůbec dávat bylinky do ledu?

Možná si řeknete: vždyť je to pořád jen led. Jenže ono to má něco do sebe. Bylinky v ledu nejen krásně vypadají, ale postupně, jak se kostka rozpouští, předávají nápoji jemnou chuť a vůni.

Ať už je to limonáda, voda, ledový čaj nebo třeba i koktejl, vždycky vás překvapí lehký bylinkový nádech. Navíc si tak snadno zužitkujete to, co vám právě roste na zahrádce nebo v květináči na balkoně.

Detail ledových kostek se snítkami rozmarýnu (bylinkový led) na šedém pozadí.

Bylinkový led z rozmarýnu dodá čistou a svěží chuť do letních drinků. Zdroj: Shutterstock

Jaké bylinky se hodí nejvíc?

Tady je výhoda, že si můžete hrát podle chuti i nálady. Není tu žádné pevné pravidlo. Já mám ale pár osvědčených favoritů, po kterých sahám nejčastěji:

  • Máta – klasika, která se snad ani nedá pokazit. Perfektní do limonád, ledového čaje i mojita.
  • Meduňka – její jemně citronová vůně se hodí třeba do vody s citronem, ale i do ovocných nápojů.
  • Levandule – krásně vypadá a dodá nádech elegance. Stačí pár drobných kvítků.
  • Rozmarýn – zvlášť do letních drinků s citrusy nebo do domácí citronády je skvělý.
  • Bazalka – překvapivě dobře funguje hlavně v kombinaci s jahodami nebo malinami.
  • Tymián – jeho lehce citrusová chuť se krásně hodí do ledového zeleného čaje.

Samozřejmě můžete zkusit i další, třeba kousek citronové trávy, lístky majoránky nebo dokonce květy jedlých bylin jako jsou fialky, sedmikrásky nebo violky. Jen je potřeba si dát pozor, aby byly skutečně jedlé a nepoužívali jste bylinky stříkané chemií.

Přečtěte si také:
Meloun, feta a máta? 5 lehkých letních salátů s neobvyklými kombinacemi, které překvapivě chutnají

Jak ledové kostky s bylinkami připravit?

Na tomhle receptu se mi nejvíc líbí, jak je jednoduchý. V zásadě potřebujete jen:

  • formu na led (klidně i silikonovou na větší kostky)
  • čistou vodu (ideálně převařenou a vychladlou, aby byl led čirý)
  • čerstvé bylinky podle chuti

Postup je jednoduchý:

  1. Připravte si bylinky. Opláchněte je, osušte a natrhejte na menší kousky, aby se vešly do formiček.
  2. Vložte bylinky do formy. Do každé přihrádky dejte několik lístků nebo kvítků. Někdo je tam dává celé, já raději natrhám, aby se uvolňovalo víc chuti.
  3. Zalijte vodou. Pokud chcete, aby byly kostky opravdu hezké a čiré, doporučuju použít převařenou a vychladlou vodu. Pokud vám jde hlavně o chuť a vzhled tolik neřešíte, stačí voda z kohoutku.
  4. Nechte zamrazit. Klidně přes noc, ať máte jistotu, že jsou kostky dokonale ztuhlé.

Hotovo. Nic víc v tom není. A když si je uděláte víc do zásoby, můžete je pak používat celé léto podle potřeby.

Tvořítko na led naplněné kostkami s lístky čerstvé máty.

Mátové kostky do limonády můžete mít po ruce v mrazáku kdykoli. Zdroj: Shutterstock

Malý trik pro hezčí kostky

Jestli chcete, aby bylinky v kostce zůstaly pěkně uprostřed a nevyplavávaly nahoru, nalijte do formy nejdřív jen trochu vody, dejte zamrazit, a teprve potom dolijte zbytek vody s bylinkami. Tím si je „přichytíte“ na místě. Je to sice o trochu pracnější, ale výsledek vypadá na stole úžasně.

Přečtěte si také:
Léto ve znamení osvěžujících drinků: Připravte si doma netradiční mojito s kiwi a další koktejly, kterým neodoláte

Kam se hodí?

Možností, kam kostky využít, je spousta. U nás doma mizí hlavně v:

  • domácích limonádách (voda, citron, med a třeba máta s levandulí)
  • ledovém čaji (super je třeba zelený čaj s tymiánem)
  • koktejlech (mojito, gin-tonic, aperol)
  • obyčejné vodě – protože i voda s pár bylinkami najednou chutná o poznání líp
Pyramida ledových kostek plných lesního ovoce, rybízu a lístků bylinek na světle růžovém podkladu.

Kdo není na bylinky, může přimíchat pár kousků ovoce. Nebo jít rovnou cestou čistě ovocných kostek. Zdroj: Shutterstock

Malé varování na konec

Jen pozor na to, že některé bylinky mají výraznější chuť. Například s rozmarýnem to není dobré přehánět – stačí opravdu malý kousek. Podobně i levandule umí být dost aromatická, když jí dáte moc. Tady platí, že méně bývá často více.

Takže pokud máte na zahradě pár bylinek, určitě je zkuste využít i takhle. Je to maličkost, která dokáže udělat radost na každém letním posezení a zároveň si můžete hrát s kombinacemi chutí.

Galerie:

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje:

  • Kniha – The Drunken Botanist: The Plants That Create the World’s Great Drinks od Amy Stewart
  • Kniha – The Herbal Kitchen: Bring Lasting Health to You and Your Family with 50 Easy-to-Find Common Herbs and Over 250 Recipes od Kami McBride
  • Kniha – The Art of Herbal Tea: Recipes and Rituals for Everyday Wellness od Nicole Apelian
  • Kniha – Botanical Cocktails: A Guide to Creating Enchanting Drinks Using the Finest Natural Ingredients od Alice G Patterson
Kategorie: Recepty
Tagy: čerstvé bylinky letní kuchyň Recepty vaření
Sdílejte článek

Diskuze