Paprika v hlavní roli: 6 receptů z celého světa
Papriky nejsou jen surovina na lečo nebo plněné lusky. V různých koutech světa se používají od sladkých dezertů přes jemné omáčky až po exotické směsi koření. Objevte originální recepty, které vás zavedou na Blízký východ, do Karibiku nebo až do Indie – a ukažte paprice novou tvář.
Muhammara – syrská pomazánka z pečených paprik

Muhammara je lahodná pomazánka z pečených paprik a vlašských ořechů, která chutná jemně nasládle a zároveň lehce pikantně. Zdroj: Shutterstock
Tradiční orientální recept, který chutná skvěle s pita chlebem.
- 3 červené papriky,
- 100 g vlašských ořechů,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 stroužek česneku,
- 1 lžíce rajčatového protlaku,
- 1 lžička mletého římského kmínu,
- šťáva z půlky citronu,
- sůl, pepř, chilli dle chuti.
Postup:
Papriky opečte v troubě nebo na grilu, dokud slupka nezčerná. Nechte zapařit v sáčku a oloupejte. Společně s ořechy, česnekem a ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Výsledkem je sytě červená, jemně pikantní pomazánka.
Ajvar – balkánské „zlato“ z paprik a lilku

Ajvar je balkánská specialita z pečených paprik a lilku, která voní po česneku a má jemně kouřovou chuť. Zdroj: Shutterstock
Tato omáčka je symbolem Balkánu a má stovky variant.
- 6 červených paprik,
- 2 lilky,
- 3 stroužky česneku,
- 3 lžíce oleje,
- 1 lžíce octa,
- sůl, pepř.
Postup:
Papriky i lilky opečte v troubě nebo na grilu, oloupejte a rozmixujte s česnekem. Na pánvi osmahněte na oleji, přidejte ocet, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do zhoustnutí. Ajvar chutná skvěle k masu, sýrům i pečivu.
Jamajské „pepper shrimp“ – krevetky v paprikovo-chilli marinádě

Krevety s paprikou a česnekem v olivovém oleji jsou lehké, šťavnaté a nesou typický středomořský nádech. Zdroj: Shutterstock
Karibská kuchyně v plné síle!
- 500 g krevet (oloupaných),
- 2 červené papriky,
- 2 chilli papričky,
- 3 stroužky česneku,
- šťáva z limetky,
- 2 lžíce sojové omáčky,
- 1 lžíce třtinového cukru,
- sůl, pepř.
Postup:
Papriky a chilli rozmixujte na pastu s česnekem, limetkou a sojovou omáčkou. Přidejte cukr, osolte a naložte do směsi krevety na 30 minut. Poté je rychle opečte na pánvi (2–3 minuty). Podávejte s rýží a koriandrem.
Indické bharwa mirchi – plněné papriky s kořením a cizrnou

Bharwa mirchi je indická pochoutka – papriky plněné aromatickou směsí koření a cizrnové mouky s lehce pálivou chutí. Zdroj: Shutterstock
Úplně jiná než naše klasická verze plněné papriky.
- 4 zelené nebo žluté papriky,
- 200 g vařené cizrny,
- 1 cibule,
- 2 rajčata,
- 1 lžička garam masala,
- 1 lžička kurkumy,
- 1 lžička koriandru,
- olej, sůl.
Postup:
Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte rajčata, koření a cizrnu, vytvořte hustou směs. Tou naplňte papriky, dejte na plech, zakápněte olejem a pečte 25 minut při 180 °C. Chuťově bohaté, voňavé a zcela jiné než klasické plněné papriky.
Pečené papriky s feta krémem a granátovým jablkem

Plněné papriky s fetou jsou jednoduché, ale výrazné jídlo, kde se krémová slanost sýra krásně doplňuje se sladkostí pečené papriky. Zdroj: Shutterstock
Elegantní předkrm inspirovaný Středomořím.
- 4 červené papriky,
- 150 g sýra feta,
- 2 lžíce jogurtu,
- 1 lžíce olivového oleje,
- semínka z ½ granátového jablka,
- čerstvý koriandr nebo máta.
Postup:
Papriky upečte doměkka, oloupejte a rozkrojte. Fetu rozmixujte s jogurtem a olejem dohladka. Papriky naplňte krémem, posypte granátovým jablkem a bylinkami. Vypadá to luxusně a chutná ještě lépe.
Paprikový džem s chilli

Paprikový džem spojuje sladkou a lehce pálivou chuť, skvěle se hodí k sýrům nebo grilovanému masu. Zdroj: Shutterstock
Sladko-pikantní bomba k sýrům a masu.
- 6 červených paprik,
- 2 chilli papričky,
- 300 g cukru,
- 100 ml jablečného octa,
- 1 lžička soli.
Postup:
Papriky i chilli nasekejte nadrobno a dejte do hrnce s cukrem, octem a solí. Vařte asi 40 minut, dokud směs nezhoustne do konzistence marmelády. Skladujte ve sklenicích. Skvělé k hermelínu, grilovanému masu i jako netradiční dárek.
Galerie:
- Barevné papriky a chilli papričky přinášejí do kuchyně nejen pestrou paletu chutí, ale i pořádnou dávku vitamínu C.
- Muhammara je lahodná pomazánka z pečených paprik a vlašských ořechů, která chutná jemně nasládle a zároveň lehce pikantně.
- Ajvar je balkánská specialita z pečených paprik a lilku, která voní po česneku a má jemně kouřovou chuť.
- Krevety s paprikou a česnekem v olivovém oleji jsou lehké, šťavnaté a nesou typický středomořský nádech.
- Bharwa mirchi je indická pochoutka – papriky plněné aromatickou směsí koření a cizrnové mouky s lehce pálivou chutí.
- Plněné papriky s fetou jsou jednoduché, ale výrazné jídlo, kde se krémová slanost sýra krásně doplňuje se sladkostí pečené papriky.
- Paprikový džem spojuje sladkou a lehce pálivou chuť, skvěle se hodí k sýrům nebo grilovanému masu.
Text: Lucia Blažiová
Foto: Shutterstock