Zdroj: Shutterstock

Paprika v hlavní roli: 6 receptů z celého světa

Papriky nejsou jen surovina na lečo nebo plněné lusky. V různých koutech světa se používají od sladkých dezertů přes jemné omáčky až po exotické směsi koření. Objevte originální recepty, které vás zavedou na Blízký východ, do Karibiku nebo až do Indie – a ukažte paprice novou tvář.

Muhammara – syrská pomazánka z pečených paprik

Tradiční blízkovýchodní pomazánka Muhammara z pečených paprik s vlašskými ořechy, olivovým olejem a čerstvou mátou.

Muhammara je lahodná pomazánka z pečených paprik a vlašských ořechů, která chutná jemně nasládle a zároveň lehce pikantně. Zdroj: Shutterstock

Tradiční orientální recept, který chutná skvěle s pita chlebem.

  • 3 červené papriky,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 lžíce rajčatového protlaku,
  • 1 lžička mletého římského kmínu,
  • šťáva z půlky citronu,
  • sůl, pepř, chilli dle chuti.

Postup:

Papriky opečte v troubě nebo na grilu, dokud slupka nezčerná. Nechte zapařit v sáčku a oloupejte. Společně s ořechy, česnekem a ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Výsledkem je sytě červená, jemně pikantní pomazánka.

Ajvar – balkánské „zlato“ z paprik a lilku

Tradiční balkánský Ajvar z červených paprik podávaný na opečeném chlebu s česnekem a bylinkami.

Ajvar je balkánská specialita z pečených paprik a lilku, která voní po česneku a má jemně kouřovou chuť. Zdroj: Shutterstock

Tato omáčka je symbolem Balkánu a má stovky variant.

  • 6 červených paprik,
  • 2 lilky,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 lžíce oleje,
  • 1 lžíce octa,
  • sůl, pepř.
Přečtěte si také:
Točíte pořád jako přílohy k jídlu brambory a rýži? Zkuste těchto pět chutných a zdravých alternativ

Postup:

Papriky i lilky opečte v troubě nebo na grilu, oloupejte a rozmixujte s česnekem. Na pánvi osmahněte na oleji, přidejte ocet, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut do zhoustnutí. Ajvar chutná skvěle k masu, sýrům i pečivu.

Jamajské „pepper shrimp“ – krevetky v paprikovo-chilli marinádě

Restované krevety s červenou paprikou, česnekem a čerstvými bylinkami na bílém talíři.

Krevety s paprikou a česnekem v olivovém oleji jsou lehké, šťavnaté a nesou typický středomořský nádech. Zdroj: Shutterstock

Karibská kuchyně v plné síle!

  • 500 g krevet (oloupaných),
  • 2 červené papriky,
  • 2 chilli papričky,
  • 3 stroužky česneku,
  • šťáva z limetky,
  • 2 lžíce sojové omáčky,
  • 1 lžíce třtinového cukru,
  • sůl, pepř.

Postup:

Papriky a chilli rozmixujte na pastu s česnekem, limetkou a sojovou omáčkou. Přidejte cukr, osolte a naložte do směsi krevety na 30 minut. Poté je rychle opečte na pánvi (2–3 minuty). Podávejte s rýží a koriandrem.

Indické bharwa mirchi – plněné papriky s kořením a cizrnou

Tradiční indické zelené papriky Bharwa mirchi plněné kořeněnou směsí a zapečené.

Bharwa mirchi je indická pochoutka – papriky plněné aromatickou směsí koření a cizrnové mouky s lehce pálivou chutí. Zdroj: Shutterstock

Úplně jiná než naše klasická verze plněné papriky.

  • 4 zelené nebo žluté papriky,
  • 200 g vařené cizrny,
  • 1 cibule,
  • 2 rajčata,
  • 1 lžička garam masala,
  • 1 lžička kurkumy,
  • 1 lžička koriandru,
  • olej, sůl.

Postup:

Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte rajčata, koření a cizrnu, vytvořte hustou směs. Tou naplňte papriky, dejte na plech, zakápněte olejem a pečte 25 minut při 180 °C. Chuťově bohaté, voňavé a zcela jiné než klasické plněné papriky.

Pečené papriky s feta krémem a granátovým jablkem

Pečené červené papriky plněné fetou a bylinkami, servírované s křupavými plackami.

Plněné papriky s fetou jsou jednoduché, ale výrazné jídlo, kde se krémová slanost sýra krásně doplňuje se sladkostí pečené papriky. Zdroj: Shutterstock

Elegantní předkrm inspirovaný Středomořím.

  • 4 červené papriky,
  • 150 g sýra feta,
  • 2 lžíce jogurtu,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • semínka z ½ granátového jablka,
  • čerstvý koriandr nebo máta.
Přečtěte si také:
Od babiččina hovězího vývaru až k vietnamské Pho. Tradiční a exotické recepty pro každou kuchyni

Postup:

Papriky upečte doměkka, oloupejte a rozkrojte. Fetu rozmixujte s jogurtem a olejem dohladka. Papriky naplňte krémem, posypte granátovým jablkem a bylinkami. Vypadá to luxusně a chutná ještě lépe.

Paprikový džem s chilli

Domácí paprikový a chilli džem v malé sklenici s čerstvou i sušenou paprikou kolem.

Paprikový džem spojuje sladkou a lehce pálivou chuť, skvěle se hodí k sýrům nebo grilovanému masu. Zdroj: Shutterstock

Sladko-pikantní bomba k sýrům a masu.

  • 6 červených paprik,
  • 2 chilli papričky,
  • 300 g cukru,
  • 100 ml jablečného octa,
  • 1 lžička soli.

Postup:

Papriky i chilli nasekejte nadrobno a dejte do hrnce s cukrem, octem a solí. Vařte asi 40 minut, dokud směs nezhoustne do konzistence marmelády. Skladujte ve sklenicích. Skvělé k hermelínu, grilovanému masu i jako netradiční dárek.

Galerie:

Text: Lucia Blažiová
Foto: Shutterstock

Kategorie: Recepty
Tagy: paprika Recepty vaření Zdravé recepty zeleninové pomazánky
Sdílejte článek

Diskuze