Zdravé zeleninové pomazánky: Ideální při hubnutí a chutnají i dětem!

Základem zdravého stravování je dostatek hodnotných bílkovin, zdravých tuků a sacharidů. Pomazánky chutnají nejlépe na domácím kváskovém chlebu, ale obohatí jakékoliv jídlo. Oceníte je jako pomazánku na svačinový chléb pro děti, ale i jako „dip“ k pečeným bramborám či těstovinám.
Reklama
zeleninové pomazánky

foto: istock

Pomazánka z cukety a bílého jogurtu

Ingredience

1 středně velká cuketa
1 cibulka
2 stroužky česneku
1/2 bílého jogurtu
olivový olej
himalájská sůl, pepř
kurkuma
čerstvý kopr nebo petrželová nať

Postup přípravy

Na olivovém oleji orestujte cibulku, do misky nastrouhejte cuketu, nechejte postát a potom slijte vodu, která se z ní vyplaví. Cuketu přidejte k cibulce a duste asi osm minut. Nyní je čas na kurkumu, česnek, sůl a pepř. Směs nechejte vychladnout, aby nebyla horká, a potom přidejte bílý jogurt. Dobře promíchejte a nechejte vychladnout v lednici. Pomazánku podávejte na čerstvém pečivu nebo topinkách ozdobenou čerstvým koprem, petrželovou natí nebo jinými bylinkami.

zeleninové pomazánky

foto: istock

Pomazánka z tykvových semínek

Ingredience

60 g vyloupaných tykvových semínek raw
400 g bílého sýru cottage
2 čajové lžičky mletého kmínu
hrst umyté a nasekané petrželové nati
4 polévkové lžíce tykvového oleje
2 polévkové lžíce řeckého jogurtu (můžete ho vynechat)
sůl, pepř

Postup přípravy

Tykvová semínka opražte nasucho na pánvi. Nechejte je vychladnout a nasekejte je na menší kousky. Nebo vyzkoušejte starý dobrý trik, který používali i naši prarodiče – semínka tykve vložte do papírového sáčku a jemně po nich poklepejte kladivem. Všechny ingredience smíchejte v jedné misce a rozmixujte dohladka. Pomazánku podávejte ozdobenou olivami a rajčátky cherry.

Sabína Zavarská
foto: istock

Reklama

Komentovat