Zdroj: Shutterstock

Tvrdé, spálené, rozpadlé? 10 způsobů, jak zachránit každé cukroví

Každý rok se to opakuje. Člověk se těší, jak si užije domácí pečení, zapálí si svíčku, pustí koledy… a pak vytáhne z trouby plech, který má do představy perfektního cukroví skutečně daleko. Někdy je to tvrdé jak beton, jindy se to drobí, láme, rozjíždí nebo se chuťově úplně nepovedlo. Ale místo toho, abychom si kazili sváteční náladu, je dobré si připomenout jednu věc: většina nepovedeného cukroví se dá opravit.

A často z něj jde nakonec udělat něco, co je ještě lepší než původní plán. Tady je deset osvědčených triků, které můžete použít vždycky, když se nějaký plech tak úplně nezdaří.

1) Tvrdé linecké? Zachrání ho vlhkost a čas

To je asi nejčastější problém. Linecké bývá první na ráně a někdy do Vánoc prostě vyschne. Dobrá zpráva je, že se dá krásně oživit.

  • Dejte k němu do krabice půlku jablka (slupkou nahoru).
  • Nebo pár koleček pomeranče.
  • Nebo malý kousek chleba.

Během 24 hodin je linecké jemnější, po dvou dnech skoro jako čerstvé. Jen nezapomeňte přidat nový kousek jablka, když ten původní seschne.

Čerstvé linecké cukroví ve tvaru srdce a kytiček se sladkou marmeládovou náplní.

Měkké a voňavé linecké, které zachrání trocha vlhkosti nebo teplá marmeláda. Zdroj: Shutterstock

2) Nejde slepit marmeládou? Přihřejte ji

Někdy se linecké neslepí, protože marmeláda je příliš hustá. Stačí ji dát na malou chvíli do mikrovlnky nebo do kastrůlku a krátce nahřát, aby byla tekutější. Lepí pak bez problémů.

3) Ořechové rohlíčky se lámou? Nedopečené se zachrání snadno

Pokud se rohlíčky lámou hned při sundávání z plechu, může být těsto příliš křehké nebo jsou ještě teplé. Když ale praskají i studené, většinou je to známka toho, že jsou nedopečené uvnitř.

Stačí je dát zpátky do trouby:

  • 7–10 minut na 130 °C a rohlíčky se dosuší.
  • Nebo je obalit až po úplném vychladnutí, aby se nerozdrobily v cukru.

A jestli se lámou tak, že už nemají tvar? Drobky se dají použít do dortových korpusů, na posyp dezertů nebo z nich udělat malé ořechové kuličky (viz trik č. 10).

Miska světlého máslového cukroví ve tvaru hvězdiček, držená v dlaních.

Jemné hvězdičky, které změknou s pomocí jablka nebo pomeranče. Zdroj: Shutterstock

4) Tvrdé perníčky? Pára a švestky v troubě

Tady existují dvě spolehlivé metody:

  • Klasika: dát do krabice jablko (stejně jako u lineckého).
  • Rychlá metoda: dejte perníčky do hrnce nad horkou páru na pár minut. Změknou okamžitě.
  • Babiččin trik: sušené švestky v uzavřené dóze s perníčky. Po dvou dnech jsou měkké a voňavé.
Přečtěte si také:
Tajemství pekařů: pomalu kynuté těsto má chuť, kterou rychlé pečení nikdy neudělá. Vyzkoušejte recept naslano i nasladko

5) Připečené spodky? Zachraňte je struhadlem

Pokud cukroví chytilo zespodu, nemusí to být konečná. Často stačí vzít jemné struhadlo a spálenou část opatrně seškrábat. Chuť se tím výrazně zlepší a tvar cukroví zůstane stejný.

6) Cukroví je příliš suché? Pomůže máslová injekce

U některých druhů stačí přidat máslový krém, ganache nebo ořechovou náplň. Doslova to cukroví „oživí“.

Skvělý tip: Tvrdé linecké slepené citrónovým krémem je často lepší než to původní.

Talíř měkkých perníčků zdobených bílou polevou, připravených k podávání o Vánocích.

Měkké perníčky, které lze zachránit párou nebo švestkami. Zdroj: Shutterstock

7) Příliš tvrdé těsto před pečením? Ohřejte v ruce

Pokud při vyvalování těsta praská nebo se nedá zpracovat, bývá problém v tom, že je studené nebo málo tučné.

  • Nechte ho pár minut povolit na lince.
  • Nebo těsto na chvíli zabalte do igelitu a ohřejte rukama.
  • Do příští várky přidejte lžíci másla navíc.

8) Cukroví nemá chuť? Dochucení zachrání skoro všechno

Stává se, že těsto je mdlé nebo nedobře ochucené. To ale neznamená, že je zralé na koš.

Možnosti:

  • slepit výraznějším džemem (rybíz, malinový, višňový),
  • polít citronovou polevou,
  • přidat koření do krému (skořice, badyán, vanilka),
  • namočit konce do čokolády.

Někdy stačí malý detail a chuť se úplně změní.

Pečicí plech s hvězdičkami máčenými v čokoládě a posypanými ořechy, připravenými k tuhnutí.

Čokoláda a ořechy dokážou dodat chuť i méně povedenému cukroví. Zdroj: Shutterstock

9) Cukroví se rozjelo při pečení? Vytvořte z něj něco nového

Když se cukroví roztáhne nebo ztratí původní tvar (typicky kokosky, pracny nebo kakaové sušenky), dá se z něj stále udělat:

  • základ na cheesecake,
  • korpus do nepečeného moučníku,
  • drobenka na crumble,
  • posyp na šlehačkové poháry.

Stačí ho rozdrtit a máte surovinu, která se normálně kupuje jako „sušenková drť“.

Rumové kuličky obalené v kokosu, naaranžované mezi čokoládou a oříšky v zimní dekoraci.

Nepečené rumové kuličky jako elegantní způsob, jak zužitkovat rozdrobené cukroví. Zdroj: Shutterstock

10) Kombinovaná záchrana: když už nevíte, udělejte kuličky

Tohle je trik pro všechny případy, kdy je cukroví rozlámané, suché, tvrdé, nevzhledné nebo prostě neudržitelné ve své původní podobě.

Stačí:

  • rozdrtit všechno, co se nepovedlo,
  • smíchat s trochou másla, rumu, kakaa nebo marmelády,
  • vytvarovat malé kuličky,
  • obalit v kakau, kokosu nebo oříšcích.

A máte nové vánoční „nepečené“ cukroví, které chutná skvěle a nikdo nepozná, že vzniklo jako záchranná mise.

Přečtěte si také:
Perníčky jsou vánoční must-have. Vyzkoušejte je ve zdravé či švédské variantě

A nakonec: cukroví je radost, ne soutěž

Pekařské nehody ke svátkům prostě patří. Někdy za to může spěch, jindy stárnoucí trouba nebo recept, který není úplně doladěný. Důležité je, že většina „nepovedeností“ se dá proměnit v něco chutného – často dokonce v něco lepšího, než jsme původně plánovali.

Takže příště, až budete zoufale držet v ruce tvrdý perník nebo polámaný rohlíček, vzpomeňte si, že je to jen výchozí surovina pro nový nápad. A kdo ví – možná z toho nakonec vznikne vaše nové oblíbené cukroví.

Galerie:

Text: Claudie Kornelová
Foto:
Shutterstock
Zdroje:

  • Kniha – Dede Wilson – Baking Trouble: How to Fix 150 of the Most Common Baking Problems
    Kniha – Anne Byrn – Bake from Scratch: Fix It! Baking Secrets
  • Kniha – Paul Hollywood – How to Bake
    Kniha – Mary Berry – Baking Bible
  • Kniha – Rose Levy Beranbaum – The Baking Bible
Kategorie: Recepty
Tagy: Bezlepkové cukroví vanoční inspirace
Sdílejte článek

Diskuze