Pěstujeme vytrvalou zeleninu
V následujících vydáních časopisu nás čekají už jen trochu nesourodé skupiny zeleniny, a to zelenina vytrvalá, lahůdková a netradiční. Hranice mezi nimi není ostrá a jednotlivé druhy mohou někdy figurovat i ve dvou skupinách. Přesto […]
V následujících vydáních časopisu nás čekají už jen trochu nesourodé skupiny zeleniny, a to zelenina vytrvalá, lahůdková a netradiční. Hranice mezi nimi není ostrá a jednotlivé druhy mohou někdy figurovat i ve dvou skupinách. Přesto stojí za to se u všech zastavit.
Co jsou začK vytrvalé zelenině se řadí takové druhy, které na záhonu vydrží úspěšně i přes zimu a na jaře obnoví bez problémů svůj růst. Nelze ale říct, že o takovou zeleninu není třeba se vůbec starat. Pokud jí nevěnujete alespoň minimum péče, za dva roky zplaní a váš výnos bude téměř nulový. Do skupiny vytrvalých zelenin patří v první řadě křen z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), dále reveň a zahradní šťovík z čeledi rdesnovitých (Polygonaceae) a vytrvalé druhy cibule – zimní (sibiřská) a také patrová (nebo také prorůstavá) z čeledi liliovitých (Liliaceae). Do této čeledi náleží rovněž česnek medvědí a pažitka. Dalším vytrvalým druhům, jako je chřest a černý kořen, se budeme věnovat v souvislosti se zeleninou lahůdkovou.Vhodný záhonPři výběru místa pro vytrvalé druhy zeleniny vycházejte ze skutečnosti, že zde porostou dlouho, někdy i desetiletí, jako v případě reveně. Stanoviště by proto mělo přesně odpovídat požadavkům rostlin, rozhodně by na ně neměl kvůli nedostatku prostoru zbýt nějaký zapomenutý koutek. Totéž se týká kvality půdy a výživy. Samozřejmostí je také pečlivé odplevelení před výsadbou. Před plevely s podzemními oddenky je efektivní výsadbu chránit zapuštěnými bariérami.Nároky jednotlivých druhůReveň je náročná na místo i výživu – potřebuje slunce a kyprou, na organickou hmotubohatou půdou. Vybrané stanoviště by mělo být záhřevné a teplé, vlhčí nebo s možností zálivky. Jen tak budou sklízené řapíky křehké a šťavnaté. Před výsadbou je nutné půdu do hloubky zrýt a pořádně vyhnojit kompostem nebo rozloženým hnojem. Ten se pravidelně přidává i po sklizni, aby rostliny zesílily a kompenzovaly tak jarní ztrátu listů. Robustní květenství, pokud se v létě objeví, je třeba ze stejného důvodu vylomit.Šťovík zahradní, jehož listy se používají do salátů, patří sice do stejné čeledi jako reveň, jeho nároky jsou ale nesrovnatelně skromnější – vystačí si s běžnou vlhčí půdou. Uvítá raději polostín než přímé slunce, je možné ho proto pěstovat i na okrajích trvalkových záhonů nebo pod dřevinami.Cibule obecně upřednostňuje lehčí půdu, vytrvalé druhy ale potřebují půdu hlubší a humózní. Na podzim je proto třeba ji trochu vylepšit kompostem. Rozdíl mezi cibulí zimní a patrovou spočívá v tom, že první má na dutých silných stvolech pouze květy, zatímco ta druhá drobné pacibulky, kterými se rozmnožuje a které lze nakládat a využívat v kuchyni. Nejlépe se vytrvalým cibulím povede v bylinkovém záhonu.Medvědí česnek roste jako podrost ve vlhčích listnatých lesích, potřebuje tedy kyprou půdu – ideálně listovku. K vytvoření toho správného výsadbového místa je proto navzdory své obyčejnosti (vždyť je to jen planá rostlina) nejnáročnější.Pohled ekologaVytrvalé druhy zeleniny se vzhledem ke způsobu pěstování nevedou v osevním postupu ani ve společné kultuře. Výjimku představuje vytrvalá cibule, které je dobře na společném záhonu s bylinami (mátou, pažitkou, mařinkou a dalšími). Česnek medvědí lze pěstovat pod listnatými stromy jako podrost.Nezapomeňte to nejdůležitější- Vytrvalým druhům zeleniny vyberte místo přesně podle jejich požadavků.
- Pěstujte je ale jen tehdy, máte-li pro ně v kuchyni využití a má-li je rodina na talíři ráda.
- Nezapomínejte na ně, pravidelně je hnojte a plejte.
- Na opravdu malých zahrádkách pěstujte raději běžnou sezonní zeleninu.
FOTO: PROFIMEDIA.CZ
Pěstujeme vytrvalou zeleninu
Kategorie:
Zahrada
Sdílejte článek