Proč se pustit do pěstování česneku a cibule na vlastní zahradě?
Jedlé cibuloviny patřily od dávných dob k tradičním součástem různých druhů pokrmů. Naši předci neměli k dispozici dováženou zeleninu, tak jak jsme zvyklí dnes. Museli si vystačit se zeleninou kvašenou či sušenou. Dříve patřilo k tradiční výbavě domácností zelí, křen, ale také tradiční cibule a česnek.
Ani dnes na poslední dvě plodiny nezapomínáme, naopak, opět se k jejich pěstování rádi vracíme. Cibule a česnek v české kuchyni zastávají velmi důležitou roli. V některých pokrmech tvoří jednu z hlavních složek, v jiných mohou plnit funkci chuťově výrazného koření. Jejich využití je ovšem nezanedbatelné také v přírodním léčitelství, oba druhy totiž fungují jako skvělé přírodní antibiotikum, které léčí různé typy zánětů a onemocnění.
Pokud stále přemýšlíte nad tím, jestli se do pěstování této zeleniny pustíte nebo jestli si ji raději koupíte v obchodě, možná pro vás bude rozhodující fakt, že pěstování česneku i cibule je poměrně snadné, je všem třeba dodržet několik důležitých rad. Díky jejich dlouhé skladovatelnosti je můžete používat prakticky celoročně a v zimě je oceníte hlavně díky jejich léčivým účinkům.
Samozásobitelství na vlastní zahradě
Cibule a česnek je vlastně takovou „zimní“ zeleninou. V dobách, kdy se zelenina nedovážela a o dnešních druzích se na našem území ani nevědělo, se vařilo nebo i léčilo právě těmito u nás dobře pěstovatelnými druhy. Velkou výhodou obou plodin je totiž dlouhodobá skladovatelnost. Záleží samozřejmě na odrůdě, zvláště tedy v případě cibule, kde se skladovatelnost u jednotlivých odrůd může výrazně lišit. Je ovšem pravdou, že vlastně ani není moc složité se stát stoprocentním samozásobitelem v pěstování těchto cibulovin. Pokud máte dostatečnou plochu na plném slunci, není nic snadnějšího, než si tyto plodiny zajistit na celý rok.
Zázrak jménem česnek
Česnek kuchyňský (Allium sativum) není jediným druhem z rodu česneku, kterému se na našem území daří. Můžete se také běžně setkat s česnekem medvědím (Allium ursinum) a dokonce je i přímým příbuzným pažitka (Allium schoenoprasum). Česnek kuchyňský má ovšem zcela specifické zastoupení vitamínů a minerálních látek, díky čemuž je to skvělá prevence proti nachlazení. Díky obsahu látky nazvané allicín působí česnek protivirově, protinádorově a antibakteriálně. Vonné stroužky dále obsahují vitamíny A, D, C, B, dále pak jód a sloučeniny síry.
Někteří přírodní léčitelé česnek považují za nejlepší lék a prevenci. Jistě použití česneku máte spojené také s bojem se střevními parazity. Kromě toho také rozšiřuje a čistí cévy, posiluje srdce, podporuje tvorbu červených krvinek a pomáhá při léčbě cukrovky. Všeobecně posiluje imunitu. Zevně je možné česnek použít při léčbě štípnutí od hmyzu nebo na bolavé uši. Možná jste se už někdy setkali s doporučením, že se do bolavého ucha vloží stroužek česneku zabalený do gázy.
Na druhou stranu to ovšem neznamená, že je možné česnekové stroužky konzumovat bez omezení, všeho totiž moc škodí. Za zdravé se považuje užití 1 až 3 stroužků česneku denně, při větším množství může dojít k obtížím spojeným s trávením a krevním oběhem.
Cibule je skvělý zdroj vitamínu C
Za přírodní antibiotikum považujeme také cibuli kuchyňskou (Allium cepa). Tato tradiční cibulovina obsahuje nemalé množství vitamínu C a z minerálních látek je možné zmínit třeba vápník, sodík, fosfor, draslík a železo. Cibule má pozitivní vliv na trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, likviduje střevní parazity a celkově uklidňuje tělo. Je to také dobrá prevence vůči nachlazení a různých virových onemocněním. Při častém výskytu chřipky se doporučuje dát na talíř nakrájenou cibuli a ten pak umístit do místnosti, ve které setrváváte. Zevně se cibule používá na ošetření štípanců od hmyzu, ale je to také spolehlivý přírodní přípravek na hojení ran a zánětů.
Česnek a cibule z vlastní zahrady
Každý zahrádkář jistě ví, že se česnek dělí na paličáky a nepaličáky a na odrůdy ozimé a jarní. Abyste se stali úspěšnými pěstiteli této cibuloviny, měli byste především respektovat její požadavky na stanoviště. V první řadě totiž vyžaduje plné slunce a dobře propustnou půdu, což mají společné s cibulí.
Půda by neměla být hnojena organickým hnojivem či čerstvým hnojem. Záhon lze pohnojit kompostem nebo některým syntetickým hnojivem, záleží na vašich preferencích. Cibuli a česnek nikdy nepěstujte po sobě. Pokud se chystáte pěstovat obě plodiny, pak je třeba naplánovat výsadbu na několik let, aby se pěstování po letech nekrylo. V případě těžké jílovité půdy je vhodné přidat větší množství křemičitého písku, který zajistí dobrý odvod vody.
Poměrně důležité je u obou druhů pravidelné pletí. Vzrostlý plevel většinou již nejde bez škod odstranit, protože společně s ním zřejmě vytáhnete i cibuli nebo česnek. Zvláště diskutovaným tématem je moření česnekové sadby. Právě tato plodina totiž trpí různými chorobami, ale stejně tak se na ní mohou podepsat i různí škůdci. Moření je dobrý způsob, jak tato rizika omezit. Při podzimní výsadbě ozimých odrůd se doporučuje moření Sulkou na začátku září. Těsně před výsadbou je pak dobré na 1 až 2 hodiny sadbu namočit do vlažné vody a hned po oschnutí rovnou sázet do země.
Text a foto: Lucie Peukertová