7 jednoduchých tipů, jak mít v chladničce přehled a udržet potraviny čerstvé
Chcete efektivněji využívat prostor chladničky a udržet potraviny déle čerstvé? Stačí vědět, jak potraviny v chladničce správně uspořádat. Dali jsme dohromady několik tipů, na co byste měli při jejich ukládání myslet.
Teplotní zóny
Rozdělte chladničku na jednotlivé zóny podle teploty. V horních částech se udržuje vyšší teplota, proto sem umístěte položky, které nepotřebují tak nízkou teplotu, jako jsou nápoje nebo různé výrobky zavařené v oleji. Nižší poličky jsou chladnější, jsou proto ideální pro potraviny, které mají tendenci se rychleji kazit: mléko, maso, sýry a podobně.
Vhodné umístění zeleniny a ovoce
Zelenina a ovoce si nejlépe zachovávají čerstvost na vlhkých místech s nižší teplotou. Většina moderních chladniček už má speciální zásuvky na zeleninu a ovoce, které udržují optimální vlhkost. Pokud v těchto zásuvkách chcete občas skladovat něco jiného, vlhkost lze regulovat.
Udržujte pořádek
Když říkáme pořádek, myslíme tím, že budete potraviny ukládat do zmíněných zón, resp. stále na stejné místo vyhrazené pro daný druh potraviny. Pokud tento systém naučíte všechny členy rodiny, odpadne věčný problém s hledáním másla či hořčice. Navíc budete již při letmém pohledu do chladničky vědět, které potraviny byste měli při nejbližší příležitosti dokoupit.
Udržujte správnou teplotu
Alespoň jednou za čas byste měli zkontrolovat teplotu chladničky a přizpůsobit ji podle potřeby. Teplota by měla být v rozmezí od 1 °C do 4 °C. Zejména u starších modelů se může stát, že při vkládání nebo vykládání potravin do chladničky nechtěně otočíte kolečko termostatu, a tím změníte teplotu na zbytečně vysokou nebo naopak příliš nízkou.
Pravidelná kontrola potravin
V rámci udržování pořádku, ale i vyhnutí se zdravotním komplikacím byste měli alespoň jednou za dva týdny zkontrolovat datum spotřeby potravin. Ty po datu spotřeby vyhoďte hned. Ty, které ještě nejsou po datu spotřeby, ale víte, že nestihnete zkonzumovat, můžete posunout blízkým nebo darovat organizacím, které pořizují potraviny lidem v nouzi.
Bezpečné ukládání potravin
Syrové maso a mořské plody mějte odděleně od ostatních potravin, aby se zabránilo křížovému kontaminování. Uchovávejte je na spodních policích, aby se případné tekutiny z nich nedostaly na nižší police.
Použití nádob a organizérů
Průhledné nádoby a organizéry jsou skvělými pomocníky pro udržení pořádku a efektivní využívání prostoru v chladničce. Odbornice Silvia Škultéty radí: „Mám ověřený tip, jak předejít vyhazování potravin po datu spotřeby. Přidejte do ledničky ještě jeden box se štítkem sněz mě. Bude to místo, kam poputují potraviny před koncem trvanlivosti, nebo ty, které jsou již otevřené a je třeba je dojíst. Jednoduše budete vědět, že tyto potraviny je třeba co nejdříve spotřebovat, abyste nemuseli nic vyhazovat. Je to velmi praktické a ekologické řešení.“
FOTOGALERIE
Text: Lucia Blažiová
Foto: Shutterstock