Deset tipů, jak si můžeme vypěstovat brambory v nádobách
Pěstování zeleniny v nádobách má několik výhod – máte přehled o kvalitě půdy, stavu rostlin, rostliny nejsou ohrožovány invazivními druhy a plevelem, chráníte je před škůdci z okolí a víte, kdy potřebují zálivku. Pěstování brambor v nádobách má ještě jednu obrovskou výhodu navíc – není nutné obdělávání půdy. Jak vypěstovat kvalitní brambory v nádobách?
Brambory z obchodů často už nejsou nejčerstvější a nedají se porovnat s vypěstovanými domácími. Pokud ještě neznáte křupavost a čerstvost domácích brambor, je nejvyšší čas vyzkoušet pěstování v nádobách.
Jak rostou brambory
Dříve, než začnete pěstovat brambory v nádobách, je důležité pochopit jejich růst. Prohlédněte si brambory a všimněte si na povrchu několika mírně zapuštěných „oček“. Za správných podmínek tato očka klíčí – určitě jste si toho všimli i při skladování brambor z obchodu. Když naklíčenou bramboru zasadíte, vyvine se stonek a z něj vyroste nadzemní část rostliny. Přebytečná energie z rostliny směřuje dolů ke kořenům a ukládá se do hlíz. Hlíza je zhrublá část stonku rostoucí pod zemí. Tyto hlízy nazýváme brambory.
Vyberte si správné brambory na pěstování
V nádobách se nejlépe daří krátkosezónním odrůdám brambor. Tyto brambory jsou menší, ale velmi chutné a na úrodu nemusíte dlouho čekat. Vyzkoušet můžete i pěstování menších červených odrůd. Vždy nakupujte certifikovanou sadbu brambor bez chorob – od online prodejců nebo ze zahradních center – tak dosáhnete nejlepších výsledků.
Před výsadbou brambory připravte
Sadbové brambory umístěte na místo, kde je teplota mezi patnácti a jednadvaceti stupni a kde budou vystaveny světlu. To podpoří klíčení brambor. Když vyklíčí, větší brambory nakrájejte na kousky tak, aby na každém byla dvě až tři očka. Nakrájené brambory nechejte dva až tři dny sušit při pokojové teplotě, aby se řezné rány zahojily. Když jsou okraje kožovité bez známek vlhkosti, jsou řádně vysušené. Menší brambory (velké asi jako golfový míček) můžete nechat celé. Vyhoďte všechny brambory s měkkými místy.
Zasaďte brambory ve správnou dobu
Brambory vysazujte krátce po datu posledního mrazu. Jsou totiž velmi citlivé na mráz a rostliny v silném mrazu odumřou.
Jak vybrat nádobu na pěstování brambor?
Rostliny brambor nejsou náročné na to, v jaké nádobě je pěstujete. Mnozí pěstitelé si pochvalují pěstitelské pytle.
Správný počet brambor na velikost nádoby
Nejdůležitějším pravidlem při používání nádob je přizpůsobit počet sadbových bramborů velikosti nádoby, ve které je pěstujete. Každá rostlina brambor potřebuje pro dobrý růst třináct až čtrnáct litrů půdy. Když pěstujete více brambor v menším množství půdy, dopěstujete menší brambory.
Jak správně vysadit brambory?
Na dno nádoby umístěte osm až deset centimetrů silnou vrstvu volné půdy doplněné o kompost. Brambory preferují mírně kyselou půdu. Použijte půdní směs vyrobenou pro kyselomilné rostliny, nebo upravte půdu kyselým hnojivem smíchaným podle návodu na obalu. Sadbu brambor zasaďte do půdy naklíčenou stranou nahoru a zakryjte je šesti až osmi centimetry další půdy. Když brambory klíčí a klíčky mají přibližně patnáct centimetrů, zakryjte je do poloviny zeminou. Pokračujte v tomto procesu, dokud nedosáhnete vrchu nádoby. Potom bude rostlina pokračovat v růstu bez toho, že by byla zakrytá.
Nenechejte brambory vyschnout
Brambory na to, aby dobře rostly, potřebují stálou vlhkost. Když jsou pěstovány v zemi, najdou si vlhkost z okolní půdy. Avšak rostliny, které pěstujete v nádobách, spoléhají na vlhkost, kterou jim dodáte. Je důležité udržovat půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne mokrou. Mezi zaléváním nechejte zeminu trochu zaschnout. Zvažte přihnojení aktivně rostoucích brambor kyselým organickým hnojivem nebo extraktem z mořských řas. Mulčování slámou pomáhá udržet vlhkost.
Umístěte nádobu na nejlepší místo
Brambory potřebují alespoň šest hodin slunce, aby dobře rostly. Polostín zabrání prudkému vysychání půdy. Výhodou při pěstování v nádobách je, že rostliny můžete podle počasí přemístit tak, aby vždy měly to, co potřebují.
Kdy sbírat brambory
„Nové brambory“ jsou prostě nezralé brambory, které se sbírají dřív, než úplně dozrají. Přibližně osm až deset týdnů po výsadbě podryjte rukou místo v blízkosti stonku, abyste zkontrolovali velikost brambor.
Jsou-li brambory dostatečně velké, abyste je konzumovali podle vašich představ – můžete je sbírat. „Nové“ brambory sbírejte hned po odkvětu rostlin (pokud odrůda, kterou pěstujete, kvete). Chcete-li větší brambory, počkejte, až vrcholy začnou žloutnout a odumírat. Chcete-li prodloužit dobu skladování brambor, nechejte je v zemi další dva týdny po odumření rostlin.
Brambory po sběru nechejte pár hodin venku odležet. Očistěte je od sypké půdy a uložte na chladné a suché místo, dokud nebudete připraveni je použít. Nové brambory je nejlepší spotřebovat do několika týdnů od sběru. Zralé brambory bez poškození můžete skladovat i déle.
Sabína Zavarská
Zdroj: growinginthegarden.com
Foto: istock.com