Jaké druhy zeleniny si můžeme v zimě vypěstovat doma?

Oblíbenou zeleninu si v zimě můžeme vypěstovat i ve vlastním bytě, či ve sklepě. Výhodou je, že nemusíme nikam chodit a skvělou zásobu vitamínů, minerálů a vlákniny máme kdykoliv po ruce, ať už pro použití na za syrového stavu na chléb, do salátů nebo vařených jídel.
Reklama

Krásné, voňavé a zdravé

Zeleninové odrůdy, které se dají pěstovat v zimě v domácnostech, přinášejí několik druhů užitku. Kromě živin a možnosti okamžitého použití zkrášlují a zútulňují náš domov, přinášejí také příjemnou vůni. Nejčastěji pěstujeme natě, které jsou v kuchyni stále oblíbenější. Navíc, jejich pěstování neznamená mnoho námahy. Nejpopulárnější z nich jsou:

Cibulka

Zelené výhonky cibulky mohou skvěle nahradit pažitku. Její použití je skutečně všestranné. Do připravené nádoby se zeminou zasejeme nahusto semínka, osivo překryjeme 2 cm zeminy, polijeme a povrch přikryjeme lehkým papírem. Když uvidíme, že vyraší klíčky, můžeme papír odstranit. Nať stříháme a konzumujeme dle chuti a potřeby.

Foto iStock.com

Foto iStock.com

Kopr

Neméně chutnou a voňavou natí je kopr. Tuto nať si vypěstujeme prakticky stejně jako cibulovou, s tím rozdílem, že semínka kopru zasypeme jen centimetrovou vrstvou zeminy. Nať stříháme až tehdy, když vyroste alespoň do výšky 10 centimetrů.

Reklama

Petržel

Petrželka je skvělým pomocníkem v kuchyni, protože se hodí prakticky všude – na brambory, do polévek, těstovin, omáček. Můžete si ji koupit v obchodě, ale také vypěstovat ze semen, podobně jako kopr. Nejlepšího a nejrychlejšího efektu však dosáhneme, pokud si vybereme ze zahrady kořen petržele, a ten zasadíme do hlubšího květináče. Pěstujeme v domácnosti. V zahradě také pěstujeme jiné druhy petržele – kadeřavou nebo listovou, i tu můžeme ze zahrádky jednoduše přesadit do vnitřního květináče. Podobně se dá doma pěstovat i pažitka ze zahrady – stačí zasadit trs do květináče.

Foto iStock.com

Foto iStock.com

Řeřicha

Tato rostlinka je nabitá množstvím živin a připomíná chutí zjemněnou ředkvičku. Je skvělá na máslový chléb, do pomazánek, či smoothie. Možně jste už slyšeli o nejjednodušším způsobu pěstování řeřichy – ve vlhké vatě. Profesionálnější je však tento postup: Osivo řeřichy hustě vysejeme do vlhkého substrátu a umístíme na okno, verandu, či jiné místo, kde je dostatek světla a teplota se pohybuje v rozmezí 10 až 24 stupňů. Po týdnu až 10 dnech rostlinky dosáhnou výšky 8 až 10 centimetrů. Tehdy jsou vhodné ke konzumaci. Nať stříháme nůžkami a šup s ní na chlebíček, do salátu, na ozdobení jídla či do zdravého nápoje.

Sabína Zavarská
Foto: iStock.com
Zdroj: Magdaléna Valšíková-Frey, ROK V ZELENINOVEJ ZÁHRADE + biologická ochrana

Reklama
Reklama

Komentovat