Řez ovocných dřevin není rozhodně žádný strašák!
Některých prací na zahradě se mnohdy poměrně dost obáváme, ačkoliv je to ve své podstatě zbytečné. Jednou z činností, které se právě týkají tyto obavy, je řez ovocných stromů. Někteří zahrádkáři tuto činnost mnohdy raději odkládají na neznámo kdy a do práce se pak pustí až ve chvíli, kdy je to už opravdu nutné. Řez má ovšem své zásady, které nejsou nijak složité. Chce se to jen dívat a vycházet z obecně platných pravidel.
Řez má ovšem své zásady, které nejsou nijak složité. Chce se to jen dívat a vycházet z obecně platných pravidel.
Naši předkové se řez neučili na žádné škole, tato dovednost se předávala z generace na generaci. Ačkoliv se jedná o manuální činnost, jejíž úspěch spočívá také v citu a nějakých těch zkušenostech, je předem dobré se informovat o vlastnostech dřeviny, které se řez bude týkat.
Základem vašeho úspěchu je nejen znalost základních vlastností dřeviny, ale také vhodného termínu. Zatímco jádroviny si s řezem nejlépe poradí v zimě nebo v předjaří, peckoviny řežte až ve chvíli, kdy mají nalité květní pupeny nebo tehdy, když už plně kvetou. Pokud termín nedodržíte, můžete dřevinu zbytečně oslabit, způsobit silný klejotok nebo výrazně snížit plodnost v dalším roce.
Při řezu se řiďte hlavně citem, pokud se ovšem na tento zásah necítíte a bojíte se, že napácháte více škody než užitku, povolejte zkušené zahradníky, kteří se mohou prokázat referencemi od jiných zákazníků. Ne každý odborník totiž provede řez kvalitně. To, že zvládne péči o okrasné dřeviny, ještě neznamená, že si poradí stejně dobře i s řezem ovocných stromů, který se řídí zcela jinými pravidly.
Minulost vs. současnost
Jak jsme již naznačili, řez je ve velké míře záležitostí přirozeného citu. Zatímco některý zahrádkář bude s touto činností zápasit dlouhá léta, jinému řez přijde zcela normální a do cviku se dostane třeba již po dvou sezonách. Je zajímavé, že v minulosti měli hospodáři k řezu mnohem větší cit než v současnosti. Je to možná dáno tím, že jsme se výrazně odcizili od přírody a v uspěchané době se už neumíme pořádně koukat kolem sebe. Při řezu je ovšem nutné mít oči otevřené a sledovat i fyziologické vlastnosti dané dřeviny.
Čím začít
Pokud jste řezem opravdu nepolíbeni a tato činnost vám nebyla dána ani do vínku, jistě vám na začátku pomůže, když s vámi řez v první sezoně provede odborník. Vysvětlí vám, jak a čím začít a jaké nářadí se k tomu hodí. Přesto je možné alespoň zevšeobecnit hlavní principy řezu.
V první řadě odstraňujeme zvláště ty větve a výhony, které nám zbytečně zahušťují korunu. Ta by měla být vzdušná a dobře dostupná pro vzduch a světlo. Plody jsou pak mnohem více odolné chorobám a škůdcům a navíc lépe dozrávají. V koruně by nemělo zůstat žádné odumřelé nebo chorobami a škůdci napadené dřevo, které by bylo zdrojem zárodků. Stejně tak odstraňte všechny kolmé a křížící se výhony. Jakmile korunu vyčistíte od těchto větví, můžete postupovat dále.
Pokud už máte nějaké zkušenosti s řezem, je na místě brát v úvahu i stáří některých větví. Zatímco u zákrsků, polokmenů či čtvrtkmenů ponecháváme hlavní, tedy kosterní větve po celou dobu existence dřeviny, například u striktně tvarovaných pěstebních tvarů, jako je štíhlé vřeteno, musíte čas od času hlavní, v tomto případě polokosterní větve odstranit. Poznáte je podle silného průměru a odplozeného dřeva. Tyto staré větve již nasazují minimum kvalitních květních pupenů, tím pádem ztrácejí svůj smysl a je nutné je nahradit mladým výhonem, který roste v jejich přímé blízkosti. U štíhlého vřetene také redukujeme plodnost, abychom se dočkali kvalitních plodů a to tak, že na slabých výhonech zmenšíme množství květních pupenů.
Řez zanedbaných dřevin
Možná máte i na své zahradě nějakou tu dlouhodobě neřezanou jabloň nebo hrušeň, které sice plodí, ale přeci jen by sis zasloužily trochu více péče. I tyto dřeviny můžete dostat znovu do kondice, jen si na vytoužený výsledek budete muset zřejmě počkat mnohem déle. Pokud budete muset provést radikální řez, při kterém bude nutné zasáhnout i do kosterních větví, rozložte si tuto činnost na více let. V prvním roce proveďte nejdůležitější řezy. Z koruny odstraňte odumřelé a napadené dřevo. Stromy již zřejmě na tento zásah zareagují tvorbou nových výhonů, které můžete využít pro tvorbu nových kosterních větví. V dalším roce se pak můžete pustit do radikálnějších zásahů.
Kvalita nářadí nade vše
Výběr nářadí mnohdy zlehčujeme, ale kvalitní nůžky a pilka dokáží pravé zázraky. Šetří naše ruce a navíc s jejich pomocí provedeme mnohem kvalitnější řez. Dobře nabroušené nůžky provedou čistý řez, díky němuž se rána rychleji zahojí. Při koupi pilky rozlišujte typy listů. Některé jsou totiž určeny pro suché dřevo, které má ovšem zcela jiné vlastnosti než dřevo čerstvé. Dražší varianty jsou mnohdy i brousitelné. Pákové nůžky jsou skvělým pomocníkem hlavně tam, kde potřebujeme prodloužit „naše ruce“.
Text a foto: Lucie Peukertová