Sladké dřívko vylepší vaše jídla. Víte, jak si ho vypěstovat?

27. 01. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Sladké dřívko neboli lékořice lysá je známé jako divoce rostoucí rostlina, kterou najdeme i u nás. Pokud nevíte, co to přesně je, určitě ji znáte ve formě černé sladkosti, kterou buď milujete, nebo nesnášíte – pendreku.

Tato rostlina, respektive její kořen, obsahuje mnoho biologicky účinných látek, například glycyrizin (padesátkrát sladší než cukr), kyselinu glycyrizinovou, glabrolid, terpenoidy, kumariny, flavonoidy a éterické složky. Víte o tom, že si ho můžete vypěstovat i ve vaší zahradě?

Pravý kořen lékořice lysé – Glycyrrhiza glabra – chutná úplně jinak než zpracované sladkosti dostupné v obchodech, které jsou často obohaceny anýzem a jinými dochucovadly. Dokonce v mnoha pendrecích sladké dřívko ani není. To však neznamená, že není skutečnou kulinářskou pochoutkou – když ho umíme používat. I proto se vyplatí pěstovat ho ve vlastní zahrádce.

Přečtěte si také:
Skvělý recept na podporu imunity a boj proti virům? Léčivý sirup z černého bezu

Proč se nepěstuje častěji?

Pěstování lékořice lysé je záležitostí pro trpělivější pěstitele. Když si uvědomíte, jak dlouho trvá pěstování této rostliny po první sběr úrody, bude vám to jasné. Pro účely dalšího zpracování se totiž kořeny rostlin lékořice sbírají až po čtyřech nebo pěti letech. V domácí zahradě můžeme menší úrodu získat už po třech letech. Pokud však máte dostatek trpělivosti, odměna stojí za to.

Lékořice

Lékořice. Zdroj: Istock

Pěstování ze semene

Pěstování lékořice ze semene není nijak náročné, ale klíčivost je různá, proto dejte naklíčit více semínek. Semena vysévejte na povrch kompostu v polovině jara nebo začátkem podzimu. Nezakrývejte je, ale udržujte je při teplotě přibližně 20 °C. Při troše štěstí by vám měly sazenice lékořice vyrůst za dva nebo tři týdny. Lékořice se dá z jednoletých nebo dvouletých rostlin množit i dělením podzemních stonků.

Jaké podmínky potřebuje lékořice pro svůj růst?

I když se její růst rozbíhá jen pomalu, po čtyřech letech vás překvapí poměrně velkým vzrůstem – může narůst až do výšky dvou metrů a šířky přibližně jednoho metru. Při sázení nezapomeňte kolem rostlin ponechat dostatek prostoru na vykopání kořene – o ten nám přece jde. Lékořice je však cennou rostlinou i po estetické stránce. Má atraktivní fialové nebo světle modré květy a kapraďovité listy, vytváří působivý keřík.

Lécořice

Lékořice. Zdroj: Istock

V přírodě roste na břehu řek, a tak je jasné, že potřebuje dostatek vody a slunečního záření. Nesnáší vítr a mráz. Písčitá půda je nutností. Lékořice fixuje dusík ve svých kořenech, takže prakticky nepotřebuje další hnojivo. Mulčování však ocení. Dbejte na dostatek vláhy – nikdy nenechejte půdu vyschnout. Na lékořici si pochutnají i slimáci, housenky, rostliny mohou trpět padlím. Jinak je lékořice bezproblémová.

Jak sbírat úrodu – kořeny lékořice?

Když se konečně dočkáte odměny, tedy po třech čtyřech letech pěstování, vykopejte kořeny lékořice. Jsou hnědožluté, dlouhé a pružné, se žlutým, šťavnatým vnitřkem. Sbírejte nejsilnější vodorovné kořeny, ale nechejte v půdě hluboký vertikální kořen a tenčí vodorovné kořeny. Ještě dorostou. Rostlinu na podzim přemístěte na místo chráněné před větrem a mrazem, nebo ji zakryjte. Úrodu kořenů sbírejte každý rok, jinak porostou do neuvěřitelné délky – i čtyři metry!

Lékořice kořen

Zdroj: Istock

Jak se lékořice používá

Nejjednodušší je žvýkání kořene. Má sladkou chuť, ale i jemný nádech slané příchutě. Čím déle kořen žvýkáte, tím je sladkost intenzivnější a kořen šťavnatější. Lékořici však využijete i k dochucení široké škály sladkých jídel a nápojů. Kořeny můžete sušit a dělat z nich čaj. Zajímavým trikem je vložit kořen do nádoby s cukrem a použít k dochucení koláčů či kaší.

Přečtěte si také:
Bylinky a léčivé rostliny, kterými si posílíte imunitu

Působí protizánětlivě, ale má i negativa

I když má několik zdravotních výhod (působí protizánětlivě, antibakteriálně, antioxidačně, potlačuje zápach z úst, křeče, stimuluje aktivitu), při větších množstvích působí dráždivě. Neměli by ho užívat ani těhotné a kojící ženy či lidé s vysokým tlakem. Chcete-li zkusit lékořici ve formě čaje, tinktury nebo výživového doplňku, poraďte se předem s lékařem, který zná váš zdravotní stav, zda je to pro vás vhodné. Samozřejmě z pendreků se vám nestane nic, ale nemůžete od nich očekávat ani pozitivní vliv.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Kategorie: Rady a Tipy
Tagy: bylinky do kuchyně léčivá záhrada lecive rostliny pěstování rostlin
Sdílejte článek

Diskuze