Na co se zaměřit při výběru grilu?

Reklama

Grilovací sezona je v plném proudu a k radosti všech milovníků grilování ještě několik měsíců bude. Možná už si ji užíváte plnými doušky, možná přemýšlíte o koupi moderního zahradního grilu až díky lákavé vůni linoucí se od sousedů.

Protože na svou zahradu jste pravděpodobně po právu pyšní, i váš gril by do ní měl pěkně zapadat, aby nepokazil její přirozenou atmosféru. Krásně vyjímat se v ní může třeba zahradní šéfkuchař na dřevěné uhlí nebo na plyn.

Na uhlí podle posledních trendů
Ti, kteří milují nezaměnitelnou vůni dřeva, dávají přednost grilům na dřevěné uhlí. Příjemná vůně však není jediným lákadlem pro labužníky takto upravených pokrmů. Grily na dřevěné uhlí překvapí speciálními vychytávkami, díky kterým pro vás grilování bude bezpečná a příjemná činnost. Většina lidí asi zná zdlouhavé rozpalování grilu ve chvíli, kdy se všem hostům už netrpělivě sbíhají sliny na připravené pochoutky. A příliš nepomohli ani bojovníci v podobě fukarů, fénů a nejrůznějších tekutých podpalovačů. Odpovědí výrobců byl vývoj nových systému pro snadné a rychlé zažehnutí grilu. Některé grily jsou tak opatřeny systémem QuickStart, díky kterému gril zapálíte během několika vteřin pomocí jedné sirky, novinového papíru a dřevěného uhlí. A pak už stačí jen pár minut počkat, než se uhlíky rozpálí na ideální teplotu pro přípravu grilovaných delikates.

Pro lepší hoření i hašení
Další novinku „na grilu“ představuje způsob bezpečného a snadného uhašení. QuickStop by měl být zárukou, že žhavé uhlíky snadno a bezpečně uhasíte během několika vteřin. Gril tak není nebezpečný v době, když už grilování skončilo, a uhlíky přesto zůstávají ještě několik desítek minut žhavé. Tento systém ocení především rodiny s malými dětmi.

Vedle těchto zlepšení jsou moderní grily na dřevěné uhlí vybaveny speciálním ventilačním systémem v noze grilu. Díky němu je zajištěna potřebná cirkulace vzduchu, která zajišťuje ideální teplotu uhlíků pro grilování 600–800 °C. Maso tak skutečně grilujete, a nedusíte ho v nezdravém kouři.

Grily na dřevěné uhlí bývají velmi skladné a prostorově nenáročné, nicméně jsou ze všech typů mobilních grilů nejnáročnější na údržbu – je nutné vynášet popel, čistit rošt a celkově udržovat gril v čistotě.

Komfortně a barevně na plynu
I když dřevěné uhlí představuje oblíbenou klasiku, čím dále tím více příznivců si získávají i plynové spotřebiče. Dnes už jsou k dispozici v mnoha atraktivních designech a různých barvách. Vládne sice klasická černá barva, elegantní nerezový design nebo grily s dřevěnými odkládacími plochami, pro milovníky extravagance však lze doporučit i pomocníky v neobvyklé smetanové barvě.

Funkční novinkou je překvapení v podobě dvou nenápadných kovových misek. Ty lze naplnit třeba pivem, vínem nebo jakoukoli tekutou směsí z vybraného koření, které všemu, co grilujete, dodá vámi zvolenou příchuť a přitažlivou vůni. Svým grilovaným pokrmům tak můžete díky tomuto systému dodat desítky nejrůznějších lahodných chutí.

Praktičtí pomocníci

Výrazným prvkem většiny moderních grilů na plyn je i nerez poklop. Nejedná se pouze o designový doplněk, naopak, poklop má důležitou a praktickou funkci. Cirkuluje pod ním totiž horký vzduch, díky kterému zůstává všechna výborná šťáva uvnitř masa. To bude rovnoměrně propečené a na první pohled šťavnaté.

U plynových grilů neočekáváme problémy se zapalováním. „Zapálení moderního grilu na dřevěné uhlí je velmi snadné, ale zapálení grilu na plyn je opravdová hračka. Stačí jen stisknout tlačítko a gril je okamžitě připraven pro grilování,“ říká Michal Pobežal ze společnosti Mountfield. Důvodem je piezo zapalování známé třeba z plynových sporáků, díky kterému gril zapálíte pouze jediným stisknutím tlačítka.

Pochoutka z vulkánu
Plynové grily s lávovými kameny jsou sice o něco větší a těžkopádnější než tradiční plynové grily, ale pokud s nimi nepotřebujete často manipulovat, mohou se stát alternativou pro vaše zahradní kulinářské cvičení… U lávových grilů je palivem plyn, ovšem výkonné hořáky neohřívají přímo rošt, nýbrž speciální kameny z vulkanického materiálu umístěné na kovovém roštu. Ty se díky svým vlastnostem rozžhaví, akumulují teplotu a stabilně ji udržují.

Důležité je zabezpečit, aby byly lávové kameny rozmístěny rovnoměrně, s menšími mezerami mezi sebou, aby mohlo teplo bez problémů proudit. Lávové kameny se doporučují měnit asi jednou za rok, před začátkem nové sezony. Než přistoupíte k vlastní přípravě pokrmů, je potřeba nechat hořáky zapnuté na plný výkon po dobu 10 minut. Kameny se tak ohřejí na správnou teplotu.

Grilovací „nemovitost“
Zahradní krb není pouze staromilská venkovní okrasa vašeho pozemku, u které se můžete večer ohřát a dívat se do kmitajících plamenů. Dnes nabývá jiného významu, a to především kulinářského. Lze v něm na mřížce jednoduše ugrilovat maso či zeleninu, ale využít ho můžete jako pec na chléb či koláče i jako troubu na vaření oběda. Zahradní krb existuje také v provedení jako takzvaná „univerzální udírna“, kde si kromě pečení a grilování můžete užít i uzení sýra, klobásek nebo ryb.

Grilovací krby jsou vhodné pro příznivce grilování s vlastní terasou nebo zahradou. Jsou vyrobeny z betonových bloků, odolných vůči žáru, mrazu a povětrnostním vlivům.  Vybírat můžete také mezi různými povrchovými úpravami: s omítaným povrchem s bílou omítkou, kterou můžete navíc sami natřít barvou na fasády podle vlastního vkusu, populární je i „retro“ otryskávaný povrch, který vytváří dojem přírodního kamene, ale je těžší na údržbu. Elegantní je rovněž vymývaný betonový povrch – je vysoce pevný, snadno se udržuje a je stálobarevný a odolný vůči prostředí.

Na rozdíl od mobilních typů je důležitý výběr stanoviště. Rozhodnout se totiž musíme pro stálé místo v zahradě, a tedy zvážit všechna pro a proti. Optimální je postavit krb na rovném terénu a hladké podložce, například z betonu, dlaždic nebo kamenných desek, které pod krbem vytváří dostatečně velkou plochu, jež dokáže zachytit rozpálené uhlíky. Travnatý nebo písčitý povrch není nejvhodnější, protože se může po čase lehce propadat a stabilita krbu je tak ohrožena.

Chytrým tahem je postavit krb do závětří, poblíž stěny, plotu nebo do klidného koutu zahrady či do altánu a komín protáhnout střechou. Jednak se vyhnete nepříjemným problémům s povětrnostními vlivy, které by mohly vaše kuchařské plány zhatit, a navíc je vždy pohodlnější sedět se svými přáteli v klidu a teple.

Než začnete grilovat

Při výběru grilu vždy zvažujte konkrétní podmínky vaší zahrady či terasy. Máte-li nepříliš tolerantní sousedy, určitě volte bezkouřové modely – existují dokonce i interiérové grily na speciální dřevěné uhlí z bambusu, které nečoudí. Další alternativou jsou elektrické grily, kterým ale trochu schází onen romantický rozměr živého ohně v přímém přenosu. Pomůckou při výběru může být – vyjma prostorových nároků – i váš jazyk. Ochutnejte u známých, jaká úprava je pro vás ta pravá. V každém případě: zatímco experimenty v oblasti kulinářské vysoce doporučujeme, experimentovat s bezpečností a kvalitou zakoupeného výrobku se nevyplatí. Dobrou chuť.

Naše tipy:

  • Maso, které chcete grilovat, je dobré naložit do olejové marinády 24 hodin před grilováním.
  • Při grilování nepropichujte maso vidličkou, ani ho netlačte na plochu grilu, dochází tak ke ztrátě šťávy a k připékání k ploše grilu. Maso pak bude zbytečně tuhé a suché.
  • V případě grilování ryb je vhodné použít speciální držáky, které zajistí, že se ryby nebudou připékat a udrží šťávu.
  • Pokud chcete maso zjemnit, nechte ho pár hodin nebo přes noc marinovat ve víně nebo octu.
  • Před grilováním maso nesolte. Sůl vysušuje šťávu a maso je pak tužší.
  • Ke grilování používejte oleje, které snáší vysokou teplotu, například olivový nebo podzemnicový olej, a také speciální marinády. Při použití másla, margarínů nebo slunečnicového oleje dochází při vysokých teplotách k přeměně nenasycených sloučenin v nasycené, a ty bohužel přispívají ke zvýšení cholesterolu v daných pokrmech.

TEXT: Jan Lacina, odborná spolupráce Michal Pobežal, produkt manager společnosti Mountfield
FOTO: archiv firem
ZDROJ: HOME

Reklama

Komentovat