Díky modré barvě získal byt jedinečnou dynamiku

Kombinace černé s bílou vytvoří úplně jinou atmosféru, když se k ní přidá třetí výrazná barva. Stačí nenápadné oživení v části prostoru.
Reklama

Zdá se vám, že místnost je přísně černo-bílá, ale když se otočíte nebo podíváte o kousek dál, překvapí vás sytá modř. Takovouto hru s barvami si vybrali jako řešení interiéru při rekonstrukci bytu architektky Klára Valová a Eva Mohylová z pražského studia SMLXL.

Modrou najdete na stěně obývacího pokoje, na sedací soupravě

foto: Boysplaynice

Byt na Ovenecké ulici v Praze je součástí bytového domu, který nedávno prošel celkovou rekonstrukcí. Architektky navzdory tomu dispozici bytu ještě upravily podle požadavků mladého páru a stylově na míru zařídily.

obývací pokoj
Přečtěte si také:

PŘED a PO: Jak dopadla proměna bytu v katastrofálním stavu?

Nový interiér je vyzývavý, svěží a plný energie. Podařilo se to především díky použití doplňkové modré a šikovným trikům. Modrou najdete na stěně obývacího pokoje, na sedací soupravě, modré jsou minimalistické skříňky v ložnici, modré jsou též dveře v jinak barevně monotónní koupelně. V druhé koupelně je modrá mozaika kolem vany. Tato sympatická barva vnáší do celého bytu dynamiku. Dalším velkým kladem je, že interiér je laděn jako jeden celek.

Rekonstrukce po rekonstrukci

„Developer nám byt odevzdal ve stavu „shell and core“, tedy ve stavu ideálním pro návrh i samotnou realizaci. Navzdory tomu jsme se nevyhnuli stavebním úpravám. Vyplynuly z nově navržené dispozice. Byly nutné rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop,“ vysvětlují nutné práce autorky přeměny. Byt má rozlohu devadesát osm metrů čtverečních, malý balkón i vlastní parkovací stání.

úložné prostory na boty a kabáty, ale i všechny kuchyňské spotřebiče

foto: Boysplaynice

Parkety ve francouzském stylu

Rekonstrukce ze strany developera však připravila interiér o původní charakter, připomínala ho už jen okna. Klára Valová a Eva Mohylová chtěly alespoň částečně do bytu něco z něj vrátit. Proto vybraly obložkové profilované dveře, které na míru zvýšily. Nádech historie má i řešení podlahy: dřevěné parkety v obytných místnostech mají atypický větší rozměr a jsou poskládány ve francouzském stylu. Do vstupní místnosti vybraly černou dlažbu.

masivní „reflektory“ nad jídelním stolem.

foto: Boysplaynice

Industriální prvky charakterizuje kov

Už od začátku měly architektky v plánu kombinovat původní prvky s industriálními a barevnými detaily, což se jim podařilo na jedničku. V bytě po rekonstrukci vidíme prvky minimalismu, ale též industriálního stylu, který zajímavě kontrastuje s původními.

Kovu si všimnete na mnoha místech, například jako zástěny za kuchyňskou linkou či posuvných dveří, které dělí vstup od obytného prostoru. Dokonce knihovna je z roxorových prutů! Za povšimnutí stojí litinová výhřevná tělesa, která doplňují retro černé ventily a masivní „reflektory“ nad jídelním stolem.

koupelna s vanou

foto: Boysplaynice

Posuvné zrcadlo, betonové křeslo a černý box

Vstupní halu opticky zvětšuje ocelové zrcadlo vyrobené na míru. Je jedním z vtipných a praktických detailů interiéru. Je totiž posuvné a skrývá elektrorozvaděč. Před ním je umístěn další zajímavý detail – betonové křesílko s nohami z roxorových tyčí.

obývací pokoj
Přečtěte si také:

Jak vybojovat cenné centimetry v špatně navrženém bytě?

Ze vstupní haly do hlavní obytné místnosti prochází černý box. V něm jsou úložné prostory na boty a kabáty, ale i všechny kuchyňské spotřebiče – v části, která je v kuchyni. Je vyroben z překližky namořené na černo. Jídelní stůl architektky navrhly prakticky, jako pokračování ostrůvku se sporákem. V celém bytě jsou místo úchytek použita lana.

masivní „reflektory“ nad jídelním stolem.

foto: Boysplaynice

Rekonstrukce bytu v Praze

architektonický ateliér: SMLXL
autorky: Klára Valová, Eva Mohylová
lokalita: Praha 7, ČR
užitá plocha: 98 m2

Sabína Zavarská
foto: Boysplaynice

Reklama

Komentovat