PŘED a PO: Jak dopadla proměna bytu v katastrofálním stavu?

Byt v domě z padesátých let byl z větší části ještě v původním stavu. O potřebě celkové rekonstrukce nebylo pochyb.
Reklama

Naštěstí i navzdory velmi špatnému technickému stavu se našla pozitiva, na kterých mohl architekt Marek Abramovič stavět a přeměnit ho v moderní obytný prostor pro mladý pár, zakládající si rodinu.

obývací pokoj před rekonstrukci

Před rekonstrukcí

pokoj před rekonstrukci

Před rekonstrukcí

kuchyne před rekonstrukci

Před rekonstrukcí

koupelna před rekonstrukci

Před rekonstrukcí

Prvním pozitivem byl fakt, že bytový dům má sloupový železobetonový nosný systém s nenosnými vnitřními příčkami. Díky tomu mohl autor projektu upravit dispoziční řešení bytu. Majitelé si přáli samostatnou denní a noční zónu s neprůchozími místnostmi.

Hlavním krokem vedoucím k nové dispozici bylo přemístění kuchyně do společného prostoru s obývacím pokojem a vstupní halou. Denní část tvoří vzdušný a otevřený prostor určený na komfortní trávení času, noční zůstává oddělená a soukromá.

obývací pokoj

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Úložný prostor najdete všude

Na místě bývalé kuchyně je dnes pracovna, ze které v budoucnosti může být dětský pokoj či ložnice s dostatkem úložného prostoru. Právě úložný prostor sehrával při proměně bytu velmi důležitou roli. Dále je v noční části prostorná ložnice, otočená směrem do tichého vnitrobloku, a hygienické zázemí.

koupelna

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Radikální změny v koupelně

Koupelna se dočkala obrovské proměny. Nepraktický malý prostor byl zvětšen na úkor ložnice, místo původní vany je dnes sprchový kout. Prostornost koupelny je umocněna použitím nadrozměrného zrcadla, z kterého vystupuje umyvadlová sestava spolu s vodovodní baterií. Architekt pro umocnění výsledného efektu zvolil velkoformátové obklady s minimálními spárami a bezespárovou polyuretanovou podlahu.

prostorná ložnice,

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Rozdílná výška podlah

Samozřejmě nešlo všechno hladce. „Jedním z problémů, se kterým jsem se musel vypořádat, byla rozdílná výšková úroveň jednotlivých místností, místy dosahující až 15 cm, a též s rozdílnými původními skladbami podlah. Pro to, aby bylo možné dosáhnout jednotné úrovně podlahy a také bezprahového přechodu do místností, bylo nutné dorovnat výškový rozdíl mezi místnostmi. Statiku dořešil dřevěný nosný rošt,“ vysvětluje autor rekonstrukce Marek Abramovič.

železobetonový překlad s posuvným policovým regálem

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Šikovná řešení

Tak, jako je tomu u mnoha jiných rekonstrukcí, i tato má svá jedinečné řešení a zajímavé detaily. Nás zaujal přiznaný železobetonový překlad s posuvným policovým regálem, atypický jídelní stůl s betonovou podnoží, držák ručníků s integrovanými zásuvkami a kovový sušák na ručníky ve sprchovém koutě. Vstupní halu opticky zvětšuje a prosvětluje velkoplošné zrcadlo. V „kastlících“ nad okny jsou umístěny bezřetízkové stínicí rolety.

jídelna a kuchyne a atypický jídelní stůl s betonovou podnoží

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Jednotná podlaha, bílé stěny

Celý interiér je řešen ve světlých barvách a v přírodních materiálech. Podlaha je všude jednotná – dřevěná vlysová podlaha uspořádaná do stromečku. V koupelně a WC je hedvábně šedá polyuretanová podlaha.

Stěny v celém bytě mají minimalistickou bílou výmalbu, místy je zpestřují obrazy. S čistými liniemi interiéru ladí bezzárubňové dveře, rozvody ukryté v nábytku či zapuštěné do zdiva a podomítkové koupelnové vodovodní armatury.

foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Byt 55

architektonický ateliér: abrama architekti, s. r. o.
architekt: Ing. arch. Marek Abramovič
lokalita: Bratislava
plocha: 80 m2
realizace: 2019

Sabína Zavarská
zdroj: abrama architekti, s. r. o.
foto: Pavel Kudiváni, Kudivani Photography

Reklama

Komentovat