Drsný byt rozdělený na buňky popírá trendy i mýty

Kombinace studeného betonu a harmonizujícího dřeva se může zdát naprosto kontrastní, nicméně finální efekt, který se v rekonstruovaném interiéru podařilo vytvořit, ukazuje opak. Projekt „Čtyři zákoutí“ získal ocenění „Nejlepší interiérový design“ АРХИWOOD 2018.
Reklama
Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Reklama

Ne spojovat, ale členit do buněk

Prostor bytu se táhne podél řady oken při čelní fasádě výškové budovy. Je opakem dnes tak častého sjednocování prostorů do velkých celků, a to je také důvod, proč působí útulně. Byt je příčnými nosnými betonovými stěnami rozčleněn do menších buněk. Každá má svůj charakter. Mírně ošumělý a schválně nedbalý vzhled těchto zdí dává celému interiéru „tvrdou povahu“. Architekt, který je nositelem několika významných ocenění, zdůraznil rozdělení bytu na jednotlivé sekce i dalšími prvky. Odhalil dva betonové sloupy a přeměnil je na umělecké artefakty.

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Ložnice na jiné úrovni

Netradičním způsobem je řešena ložnice, která kontrastuje s šedou betonovou obývací místností či pracovnou. Na jinou úroveň je povýšena nejen bohatým použitím dřeva, které je i na stěnách, ale také reálně – je položena do vyšší úrovně než ostatní místnosti. Do spací buňky se dostanete po schůdcích. Působivý moment (v jinak barevně nevýrazné šedo-černé obývací místnosti spojené s bílým kuchyňským koutem) vytváří rezavá stěna s hrubou texturou, za kterou se skrývá vstup do ložnice. Dřevo v ložnici je podobné barvy. Rezavá, či oranžová barva se táhne celým bytem – kromě stěny, schodiště do ložnice, podlahy v ložnici má tuto barvu i šatník.

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

3D okno mezi ložnicí a obývacím pokojem

Třetím materiálem, který hraje při této rekonstrukci interiéru roli, je sklo. Momentem, který se vyplatí zmínit, je trojrozměrné skleněné okno mezi ložnicí a obytnou místností. Prostor osvěžuje, prosvětluje. V bytě je ponechán pravý stavební beton ošetřený povrchovou úpravou. Efekt tvrdosti prostoru posiluje nátěr stěn tmavým průsvitným olejem, kterým jsou ošetřeny zejména spodní části.

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Hra bodového osvětlení

Použití dřeva v každé místnosti zjemňuje drsný efekt betonu a tmavých barev. Tento atypický interiér dostane speciální kouzlo při použití osvětlení, které je řešeno většinou jako bodové. Paradoxně, kombinace bodového osvětlení s drsnými texturami dělá prostor bytu útulným.

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Foto: Victor Chernishev

Interiér „Čtyři zákoutí“ ve zkratce

Architekt: Alexey Rozenberg

Lokalita: Moskva, Rusko

Plocha: 115 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Victor Chernishev

Reklama
Reklama

Komentovat