Z hrubé stavby bez nápadu nakonec vznikl nádherný dům

Ideální případ je, když se dům navrhne od základů až po poslední doplněk jako celek. Někdy se však stává, že klient má hotovou hrubou stavbu a potřebuje ji jen dokončit. To byl i případ domu, ve kterém bydlí mladá polská rodina s malými dětmi.
Reklama
Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Mladá rodina si dala postavit dům a ve fázi, kdy byla hrubá stavba dokončena, si uvědomili, že nevědí, jak dál. Proto si na pomoc přizvali odborníky ze studia mode:lina™, aby jim pomohli dům dotáhnout do takové podoby, ve které se budou cítit příjemně.

Reklama
Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Architekti z Poznaně po obhlídce hrubé stavby navrhli několik řešení, které přirozeně vyplynuly z její podstaty. První věcí, na kterou se zaměřili, byla přítomnost obnaženého betonu, který se jim zalíbil a výborně zapadal do jejich interiérových představ.

Atmosféru moderního a útulného bytu podtrhuje pěkný výhled z malého balkonu do vnitrobloku. FOTO Juliana Vlčková
Přečtěte si také:

Vybydlený byt v pražských Vršovicích se dočkal zasloužené rekonstrukce

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Po rozhovorech s klienty zjistili, že jsou otevření mnohým řešením a líbí se jim i nápad s ponecháním přiznaných betonových prvků. Chtěli však, aby byl dům v první řadě útulný kvůli dětem. Proto se společně dopracovali k řešení, které spojuje betonové a naturální prvky, a vytváří tak harmonický celek, jenž je zároveň moderní, útulný a přívětivý.

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Manželé toužili do domu přinést nábytek, který zdědili po svých rodičích. Tento nápad se architektům velmi zamlouval a ihned ho zakomponovali do celkového vizuálu. Pro dosažení útulného efektu se kromě nábytku s autentickou historií zaměřili i na využití barev a přírodních materiálů. Opět posloužilo staré dobré dřevo, ať už v podobě obkladu schodiště, na míru dělaných nábytkových částí, nebo podlah.

Současnost kuchyňské linky je designově a materiálově přiznána – vyrobili ji z betonářské překližky, která vyhovovala svými voděodolnými vlastnostmi. Díky satinovanému plastu podsvícenému zářivkami se horní řada skříněk stává působivým světelným zdrojem.
Přečtěte si také:

Rekonstrukce bytu z 30. let 20. století v retro stylu

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Jedním z nejvýraznějších designových prvků je jedinečné svítidlo vytvořené pomocí větve uchycené na kabelech od žárovek. Není to však jen tak ledajaká větev – je to kus větve, který majitel donesl z místa, na kterém byl zvyklý trávit jako dítě prázdniny. Tedy i v tomto doplňku najdeme kus historie a vzpomínek, které vytvářejí pro majitele v domě osobitou atmosféru.

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Pro ucelení domácí pohody architekti na zem v obývacím pokoji umístili hřejivé kožešinové koberce z kravské kůže. Prostřednictvím velkého okna a prosklených dveří je dům z obývacího pokoje propojen přímo se zahradou.

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

V patře se nachází knihovna, ložnice, šatna, dětský pokoj a koupelna. Dům je zařízen jednoduše, ale hravě a útulně. Tento aspekt se odráží v každé části domu – v dětském pokoji najdeme jen bílou a zářivé barvy. V ložnici zase originální předělený šatník, který je jakoby „za lesem“ z dřevěných latí a vstupuje se do něj prostřednictvím dveří „zakletých“ do zrcadla. Koupelnovou stěnu zdobí „příšerka“ vytvořená z černých mozaikových obkladaček na světle šedé pozadí.

Přečtěte si také:

Velké malé hnízdečko! Atypický minibyt s osobitým kouzlem ve dvou patrech

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Jak se samotní majitelé vyjádřili, v domě se cítí jako v hájence, která se nachází blízko centra ve městě. Dům se podařilo dokončit přesně podle jejich představ a díky širokému využití zděděných doplňků a dřeva byl rozpočet na dokončení pro rodinu velmi příznivý.

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio

Přehled:

Název projektu: Urban Forester
Architektonické studio: mode:lina™
Designový tým: Paweł Garus, Jerzy Woźniak
Lokalita: Poznaň
Plocha: 120 m²
Realizace: 2012

Text: Anna Martausová
Foto: Marcin Ratajczak, Ayuko Studio
Zdroj: designboom.com, modelina-architekci.com

Reklama

Komentovat