Jak do tmavého, vlhkého a nepřívětivého bytu přivedli světlo

V přízemí jedné z historických madridských budov našel své místo k bydlení hudebník. Po rekonstrukci byste ani nevěřili, jak byl předtím tento prostor tmavý, těsný a nepřívětivý.
Reklama

Jediné přirozené světlo do temného bytu původně přicházelo dvěma malými okny. Nic jiného nebylo použitelné ani na větrání. Umíte si představit, jaká vlhkost v takových starých domech bývá.

Rekonstrukce bytu v Madridu

Hlavní záměr architektů byl jasný hned, když do prostoru vstoupili. Osvobodit prostorovou strukturu. Díky odstranění zbytečných zdí a jejich částí se podařilo vnést světlo do celého interiéru. V některých částech si pomohli speciálními světlíky umístěnými pod stropem.

kuchyne
Přečtěte si také:

Šikovné řešení! Třípokojový byt nechal rozdělit na dva menší a oba pronajal

Rekonstrukce bytu v Madridu

Multifunkční denní místnosti

Zajímavostí bytu pro hudebníka je, že žádný z prostorů není výsostně specifický. Každý může mít více různých funkcí – denní místnosti jsou univerzální. V hlavní části domu je soustředěna kuchyně, jídelna a obývací pokoj. V druhé (oddělené) části jsou soukromé místnosti – ložnice a hygienické zázemí. Jsou tmavší a menší, což je pro tento účel ideální. Kromě přirozeného osvětlení autoři projektu kladli důraz i na umělé, které dotváří atmosféru každé místnosti i večer.

Rekonstrukce bytu v Madridu

Oživená dřevěná konstrukce a cihla

„Po podrobné technické studii existující dřevěné konstrukce jsme se rozhodli obnovit a přivést do života nejvizuálnější prvky konstrukce,“ vysvětlují architekti proces proměny.

Rekonstrukce bytu v Madridu

Jsou to prvky, které projektu daly reprezentativní a novou identitu – dřevěná konstrukce a cihlové stěny. Zbytek je jednoduchý, minimalistický, čistě bílý. Odhalené zdivo architekti použili s citem. V kombinaci se dřevem nepůsobí chladně, jako u některých rekonstrukcí. Najdeme ho v části kuchyně, která hraničí se vstupní chodbou, a na stěně, která upozorňuje na jediná dvě okna. Kombinace dřeva a cihel ozvláštňuje i koupelnu.

Foto: Jan Hora
Přečtěte si také:

Čím si starý a vlhký byt v přízemí získal nové majitele?

Detaily, které dělají prostor jedinečným

Na bílých stěnách vynikne industriální řešení černých elektro-rozvodů a vypínačů. Také bodová světla v podobě žárovek mají industriální charakter – prakticky visí z dřevěných trámů na černých kabelech.

Rekonstrukce bytu v Madridu

Originálně je řešena i kuchyňská část bytu, u níž je pult. Ten může sloužit jako bar, pracovní pult při vaření, ale také jako pracovní kout na práci s notebookem. Obývací pokoj od kuchyňské části dělí silnější sloup z původní stěny.

Rekonstrukce bytu pro muzikanta

architektonické studio: idearch studio

hlavní autoři: Syra Abella, Joaquín Mosquera

spolupráce: Laura Martín, Juan Pablo Ruiz

lokalita: Španělsko

plocha: 70 m2

realizace: 2018

Sabína Zavarská

foto: Joaquín Mosquera

Reklama

Komentovat