Netradiční dům v souladu se životním prostředím

Bydlet v domě přímo v Paříži a navíc v souladu se životním prostředím? Návštěva u majitelů čtyřposchoďového, kompletně zrekonstruovaného bytového domku vás přesvědčí, že i to je možné.
Reklama
Odhalená zeď připomíná fasády domků na francouzském venkově.

Odhalená zeď připomíná fasády domků na francouzském venkově. FOTO DAVID COUSIN-MARSY

Kompletní rekonstrukce

Na začátku bylo místo zcela nevhodné pro bydlení, na konci čtyřposchoďový dům s netypickou dispozicí a jedinečným charakterem. A někde uprostřed to nejdůležitější – majitelé se snem bydlet v domku přímo v Paříži a architekti odhodlaní jejich sen splnit.

Dům měl však na začátku opravdu daleko od představ ideálního bydlení. Původně bylo před rekonstrukcí v budově několik menších, tmavých bytů, které však nebyly vhodné na bydlení kvůli přítomnosti škodlivé houby. Ta napadla podstatnou část budovy, kvůli čemuž se architekti rozhodli zachovat pouze její vnější plášť.

A aby to neměli architekti příliš snadné, majitelé je požádali, aby rekonstrukce a celé místo byly co nejšetrnější k životnímu prostředí. V rámci tohoto požadavku a budoucí úspory financí a prostoru byla budova zateplena z vnějšku. Díky rekonstrukci podlahy bylo navíc použito potrubí pro větrání s rekuperací tepla.

ložnice

Z pohledu na jednu z hlavních ložnic je patrné, že architekti dbali na to, aby místnosti zůstaly prosvětlené. Dosáhli toho i díky použití skla místo tradičných zdí… FOTO DAVID COUSIN-MARSY

Atypická dispozice doplněná surovými materiály

Architekti se kromě toho zaměřili zejména na to, aby do domu pronikalo co nejvíce přirozeného světla. Dosáhli toho otevřením podlahy na některých podlažích a prosklenou střechou, díky čemuž světlo proniká na schodiště a do nižších pater. Při rekonstrukci byly použity zejména surové, jednoduché materiály. Hned po vstupu si toho návštěvník může všimnout při pohledu na schodiště z masivního dubu a zábradlí ze surového kovu.

Dalším výrazným prvkem je odkrytá kamenná zeď, která právě s kovem použitým i v jiných částech vnáší do domu industriální nádech. Architekti se zeď rozhodli zachovat jako svědka historie budovy právě z důvodu, že její zbytek proběhl výraznou rekonstrukcí. I přesto, že jednotlivé místnosti nehýří barvami, má každá z nich vlastní barevné schéma, ve kterých dominují bílá, černá a modrá.

Koupelna zařízea v minimalistickém duchu.

Spojujícím prvkem v koupelnách jsou šestiúhelníkové dlaždice v modrých odstínech. FOTO DAVID COUSIN-MARSY

Luciin pohled

Dům je netradiční a originální, je důkazem toho, že být odvážní se při rekonstrukci vyplatí. Ocel, kámen, dřevo, černá, bílá… Na první pohled možná příliš moc kontrastů – pokud je však národ, který dokáže něco netradičního pojmout jako zcela běžné, jsou to Francouzi. I když se na první pohled může zdát byt poněkud tmavší, o to víc se mi líbí, jak se návštěvníkovi každým poschodím odhalí více světla – je to jako byste stoupali z přítmí ke světlu.

Taktéž oceňuji přístup majitelů k životnímu prostředí – je to vidět zejména na výběru kvalitních, dlouhotrvajících materiálů a absenci nábytku či doplňku, které nejsou zcela nezbytné pro život a plnohodnotné bydlení.

kuchyne

Kuchyňská linka je sice užší, táhne se však podél celé zdi, díky čemuž poskytuje dostatek úložného prostoru. FOTO DAVID COUSIN-MARSY

zrekonstruovaný bytový dům
obytná plocha 120 m2
lokalita Paříž

TEXT: LUCIA BLAŽIOVÁ
FOTO: DAVID COUSIN-MARSY
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat