Čtyřpokojový byt s minimalistickým interiérem maximálně propojili s malou zahrádkou a terasou

17. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Rodina se dvěma malými dětmi si vyhlédla čtyřpokojový byt v menší novostavbě v bratislavském Starém Městě. Už ve fázi holobytu oslovili architekty z A3UM ateliéru, aby jim navrhli interiér.

Interiér charakterizuje kombinace betonu, kovu a dřeva. Dispozice nechává naplno vyniknout otevřený prostor hlavní denní zóny a propojení interiéru s malou zahrádkou a terasou. „Od první prohlídky nám bylo jasné, jakým směrem se budeme ubírat: minimalistický interiér maximálně propojený s exteriérem, protože k bytu přísluší i malá zahrada s terasou.

Velká knihovna se sivou pohovkou a dizajnovým skleněným stolkem

Nábytek je vyroben z překližky s dubovou dýhou a železa bez povrchové úpravy. Zdroj: tomasmanina.com

Byt jsme zachovali tak, jak byl řešen, s přiznanými stavebními konstrukcemi – pohledový beton, neomítnutá cihla, železo bez povrchové úpravy. Díky této volbě dostal celý prostor industriální charakter,“ vysvětlují architekti Ladislav Jurík a Henrich Korec.

Přečtěte si také:
Náročná proměna čtyřpokojového bytu: posun příček, nové prostory, změna stylu

Přizpůsobí se změnám potřeb

Důležitým přáním investorů bylo vytvořit dispozici, která se dokáže přizpůsobit měnícím se potřebám a požadavkům majitelů v budoucnosti. Výsledkem je fakt, že rozložení bytu je dostatečně variabilní a přizpůsobivé. Například když děti vyrostou a budou potřebovat soukromí, z pracovny či pokoje pro hosty se snadno stane druhý dětský pokoj.

Industriální otevřený prostor s kuchyní a jídelnou

Ze vstupní místnosti s úložným prostorem a hygienickým zázemím vejdete přímo do pýchy bytu – otevřeného prostoru, který zahrnuje kuchyňskou linku se stejně dlouhým ostrůvkem, jídelní stůl a obývací pokoj. Zdroj: tomasmanina.com

Jak vypadá aktuální dispoziční řešení?

Ze vstupní místnosti s úložným prostorem a hygienickým zázemím vejdete přímo do pýchy bytu – otevřeného prostoru, který zahrnuje kuchyňskou linku se stejně dlouhým ostrůvkem, jídelní stůl a obývací pokoj. Dveře na terasu, která „kopíruje“ celou jednu stěnu bytu, jsou troje. Jedny v obývací části, druhé na opačné straně spojují s terasou pracovnu, která slouží také jako pokoj pro hosty.

Industriální kuchyň s kovovými prvky

Kuchyň. Zdroj: tomasmanina.com

Třetí dveře na terasu jsou uprostřed a navazují na jídelní část denní zóny. Právě v tomto místě je terasa nejširší, a to umožnilo vytvořit i venkovní sezení. Za kuchyňskou linkou se nachází větší koupelna. V soukromé části bytu jsou vedle sebe umístěny tři místnosti – u terasy pracovna, dále následuje dětský pokoj a nakonec ložnice rodičů s šatnou a samostatnou koupelnou.

Přečtěte si také:
Ideální pro plnohodnotné bydlení: Okouzlující čtyřpokojový byt v severském stylu

Překližka s dubovou dýhou, železo bez úpravy

Nábytek je vyroben z překližky s dubovou dýhou a železa bez povrchové úpravy. Betonový strop, podobně jako nabílo nabarvené zděné části, je místy protkán přiznaným elektrickým vedením v černé barvě, což dotváří celkový industriální výraz bytu. Všimněte si osvětlení, vypínačů či požárního alarmu.

Velký otevřený prostor s knihovnou v industriálním stylu

Terasa kopíruje celou jednu stěnu bytu. Zdroj: tomasmanina.com

Interiér bytu Drotárska

architektonický ateliér: A3UM ateliér

autoři: Ing. arch. Ladislav Jurík, Ing. arch. Henrich Korec

lokalita: Drotárska cesta, Bratislava

projekt: 2020

realizace: 2020

plocha: 113,62 m2

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Manina

Kategorie: Design interiérů
Tagy: betonové plochy byty čtyřpokojové byty industriální styl knihovny kryté terasy minimalistický styl Otevřený prostor překližka prosklené plochy
Sdílejte článek

Diskuze