Dokonalá rekonstrukční očista bytu pro mladý pár. Výsledek je fascinující!

Máte-li byt v domě postaveném z dobrých materiálů, může být nejlepší cestou odstranit vše nepotřebné, nechat vyniknout poctivou konstrukci a přidat jen pár praktických nápadů a filigránských detailů. Rekonstrukce bytu v Trnavě, jejímž autorem je architekt Peter Jurkovič, je přímo ukázkovým důkazem.
Rozdělení prostoru na denní a noční zónu vyřešil architekt policemi – tento originální prvek se stal poznávacím znamením bytu v Trnavě. Foto Peter Jurkovič

Rozdělení prostoru na denní a noční zónu vyřešil architekt policemi – tento originální prvek se stal poznávacím znamením bytu v Trnavě. Foto Peter Jurkovič

Čisté detaily jsou typickým znakem práce architekta Jurkoviče. Překližkový „práh-nepráh“, který tvoří decentní přechod mezi dlažbou a kobercem, mezi halou a pokojem, patří k jeho oblíbeným. Foto Peter Jurkovič

Čisté detaily jsou typickým znakem práce architekta Jurkoviče. Překližkový „práh-nepráh“, který tvoří decentní přechod mezi dlažbou a kobercem, mezi halou a pokojem, patří k jeho oblíbeným. Foto Peter Jurkovič

Reklama

Návrat do budoucnosti

Klášter Paulánů z roku 1719, přestavěný v polovině 20. století na bytový dům. Trochu omšelý, avšak s přívětivou atmosférou a skvělou polohou v centru města. Byt s lososovou výmalbou a „tatranským profilem“ v hale, labyrint místností se stropy sníženými až do čtvrtiny oken. Naštěstí architekt vytušil skrytý potenciál a spolu s investorem byli odhodláni odkrýt poklady původních konstrukcí – „dát vše do pořádku tak, jak se patří“. Rekonstrukce tedy začala velkou očistou: odstranili zásahy předešlých majitelů a „vysvobodili“ nádherný trámový strop, stěny obnažili až na jejich cihlovou podstatu. Vznikl působivý, čistý základ bytu, který získal vzdušnost i světlo.

Obývací pokoj, do kterého se netradičně vchází po schodech, je světlý a velký. Je v něm dostatek slunce, které rozjasňuje všechny barvy. Foto Femque Schook pro Westwing Home and Living
Přečtěte si také:

Interiér plný originality: Osobitý styl a kombinace moderních i starých vecí

Architekt ho potom rozdělil (zčásti vestavěným nábytkem) tak, aby vytvořil logicky fungující příjemné bydlení pro mladý pár, které může po malém zásahu perfektně posloužit i rodince s dětmi. Centrem dispozice se stala společenská místnost s monumentální výškou 3,6 m a velkou knihovnou, která odděluje noční zónu. Za „tajnými dveřmi“ v knihovně je ložnice se samostatnou koupelnou a šatnou.

Vstupní hala je součástí denního prostoru, její hranice naznačuje jen dlažba. Vchází se z ní do malé ložnice a koupelny pro hosty. Foto Peter Jurkovič

Vstupní hala je součástí denního prostoru, její hranice naznačuje jen dlažba. Vchází se z ní do malé ložnice a koupelny pro hosty. Foto Peter Jurkovič

„Tajné dveře“ v knihovně jsou architektovým splněným dětským snem. „Měl jsem z nich radost, i když nejsou v mém bytě,“ říká architekt. Foto Peter Jurkovič

„Tajné dveře“ v knihovně jsou architektovým splněným dětským snem. „Měl jsem z nich radost, i když nejsou v mém bytě,“ říká architekt. Foto Peter Jurkovič

Z naznačené otevřené vstupní haly je přístupná ještě jedna ložnice a koupelna. Jednoduché, čisté, příjemné. Poctivá rekonstrukce je pracná – v tomto případě se táhla až dva roky. „No a co, ani Řím nepostavili za jeden den…,“ říká architekt. Důležitý je výsledek.

„Ve druhém plánu“ – za obývacím pokojem je kromě ložnice i koupelna a prostorná šatna, která slouží zároveň jako pracovna. Knihovna ukazuje v ložnici svou druhou, skříňovou tvář. Foto Peter Jurkovič

„Ve druhém plánu“ – za obývacím pokojem je kromě ložnice i koupelna a prostorná šatna, která slouží zároveň jako pracovna. Knihovna ukazuje v ložnici svou druhou, skříňovou tvář. Foto Peter Jurkovič

„Bylo vzrušující být při odkrývání těchto konstrukčních pokladů (podhledů), po nichž zůstaly na stěnách otisky snahy o snížení světlé výšky jako sedimentační vrstvy vytápěcích nákladů předešlých majitelů. Je to téměř archeologie.“

Peter Jurkovič, architekt

foto www.browneyedcouple.com
Přečtěte si také:

Co víc si přát? Útulný a milý půdní byt v jedné z nejkrásnějších částí Prahy

Prostor kuchyně je určen dlouhou linkou a ostrůvkem, který zároveň tvoří hranici obývacího pokoje a vymezuje místo pro gauč. Tmavě šedá se drží při zemi, bílé umožnili rozlet do výšky. Foto Peter Jurkovič

Prostor kuchyně je určen dlouhou linkou a ostrůvkem, který zároveň tvoří hranici obývacího pokoje a vymezuje místo pro gauč. Tmavě šedá se drží při zemi, bílé umožnili rozlet do výšky. Foto Peter Jurkovič

Byt v kostce

Rekonstrukce bytu v Trnavě

Autor: Ing. arch. Peter Jurkovič
www.jrkvc.sk
Plocha: 100 m2
Návrh: 2014
Realizace: 2014–2016

text. Erika Kuhnová
foto: Peter Jurkovič
zdroj: časopis HOME 4/2017

Komentovat