Původní dřevěné parkety jako hlavní rys zrekonstruovaného bytu

Ve starším portugalském domě z 60. let se nachází nevelký byt. Protože jeho prostory a členění nebylo už vyhovující, majitelé se rozhodli pro modernizaci bytu. Šedesát metrů čtverečních se proměnilo v příjemný prostorný byt s otevřenou denní částí.
Reklama
chodba s drevenými parketymi

Foto: Ivo Tavares Studio

Jak je tomu i u nás, také v Portugalsku měly staré byty členitou dispozici, kterou tvořily menší samostatné prostory. Uprostřed dispozice se nacházel vstup s malou předsíní, po obou stranách bylo více malých místností.

Cílem rekonstrukce bylo v prvé řadě maximalizovat životní prostor a reorganizovat dispozici tak, aby vyhovovala životnímu stylu moderních lidí.

chodba

Foto: Ivo Tavares Studio

Omezený rozpočet, nosné příčky

Už při prvotní prohlídce bytu bylo zřejmé, že nebude možné odstranit některé příčky – nedalo se změnit ani umístění kuchyně a koupelny. Další omezení vyplynula z relativně nízkého rozpočtu na přeměnu bytu. Architekti vytvořili projekt, který zachoval polohu ložnic a koupelny, ale vstupní halu, kuchyni, předsíň a obývací pokoj sloučil do jednoho prostoru.

Tip redakce:

Svůj původní dvoupokojový byt zbavili příček, co tím získali?

WC

Foto: Ivo Tavares Studio

Vzdušný a světlý denní prostor

Přeměna zahrnovala vybourání přebytečných dělicích příček, které nebyly nosné, výměnu starých poškozených oken, aplikaci tepelné i zvukové izolace na vnější stěny. Nově vzniklý denní prostor vnáší dostatek přirozeného světla do celého bytu.

ložnice

Foto: Ivo Tavares Studio

Dřevěné parkety jako hlavní motiv

„Od prvního momentu jsme věděli, že velmi důležitým vizuálním prvkem bytu po jeho přeměně bude původní podlaha,“ popisují architekti první dojem z bytu.

Samozřejmě bylo třeba podlahu obnovit a na několika místech upravit, ale faktem je, že vytváří velmi příjemnou atmosféru v celém bytě a dodává mu jedinečný charakter. Všimněte si nejen barevnosti parket, ale i různých stylů jejich ukládání.

Foto: Ivo Tavares Studio

Nebáli se ani černého obkladu

Obnovy se dočkaly i stěny a strop, natřené bílou barvou. Zajímavé je použití černé barvy, která zvýrazňuje některé části bytu: černá je kuchyňská linka, šatna v ložnici, dřevěná konstrukce dělicí hlavní denní zónu od vchodu a ložnic. Zároveň je v ní úložný prostor a osvětlení. Černým obkladem je obložena koupelna i balkón z ložnice. Aby černý nábytek nepůsobil velmi fádně a ponuře, architekti ho zkombinovali s osvěžující mentolovou barvou.

Tip redakce:

Byt se všemi neduhy novostaveb museli zcela přestavět

Dřevěné parkety

Foto: Ivo Tavares Studio

Rekonstrukce bytu „Apartamento do Morro“ ve zkratce

architektonický ateliér: HAS – Hinterland Architecture Studio

architekti: Filipa Figueira, Tiago Vieira

lokalita: Vila Nova de Gaia, Portugalsko

realizace: 2019

plocha: 60 m2

Sabína Zavarská
Foto: Ivo Tavares Studio

Reklama

Komentovat