Svůj původní dvoupokojový byt zbavili příček, co tím získali?

Mladý pár – dvojice vášnivých sběratelů – oslovil architekty s požadavkem rekonstrukce bytu. Z bytu o rozloze 70 metrů čtverečních potřebovali vytvořit prostor, kde budou moci nejen pohodlně bydlet, ale i pracovat.
Reklama

Architekti nejdříve byt se dvěma samostatnými pokoji otevřeli a sjednotili, potom ho šikovně rozčlenili na funkční části, které se navzájem propojují a spolu souvisejí.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Maximální optimalizace

Jelikož architekti ze studia Pascali Semerdjian arquitetos dostali za úkol udělat z nevelkého bytu co nejpřehlednější prostor se všemi potřebnými funkcemi, potřebovali ho do maximální míry optimalizovat. Podařilo se to díky na míru vyrobeného nábytku. V bytě není nic jiného kromě pohovky, jídelního stolu, postele, nočního stolku a průčelí postele, které zahrnuje pracovní stůl i úložné prostory. Domeček pro psa našel místo v části bílého dřevěného vestavěného nábytku v kuchyni.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Brazilské železné dřevo

Charakteristickým prvkem interiéru po rekonstrukci je použití červeno-hnědého tvrdého dřeva „Pau Ferro“, které se často používá k výrobě hudebních nástrojů. Tomuto dřevu se říká také brazilské železné dřevo. Je oblíbené zejména díky dramatické kresbě. V případě tohoto interiéru ho architekti použili na organizaci a vyčlenění jednotlivých funkčně odlišných částí. Odděluje prostor na spaní od hlavní obytné místnosti, přičemž tento předěl se dá použít jako pracovna či studovna. V případě potřeby je možné postel oddělit od ostatního prostoru závěsem.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Pohovka „objímá“ sloup

Kuchyň je řešena z nerezavějící oceli ve vínové barvě. Stěna za linkou je obložena dekorativními obkladačkami s jednoduchým geometrickým vzorem. Inovativním způsobem je řešena pohovka v obývací části bytu. Problémem byl široký válcovitý sloup uprostřed místnosti. Aby pohovka nezabírala příliš prostoru, a zároveň poskytovala dostatečné pohodlí, architekti navrhli gauč, který „objímá“ sloup a působí, jako by levitoval.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

Barvy dávají bytu osobnost

Barvy vybrali pečlivě tak, aby podpořily pocit jasného a vzdušného prostoru a aby mezi nimi nedocházelo k žádnému konfliktu. Základem je bílá a hnědo-červená barva dřeva, zpestřená světle modrou barvou pohovky. Zajímavě působí i podlaha, která je v žluté epoxidové barvě.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

„Barvy jsme vybírali tak, aby celý projekt dostal osobnost. Nechtěli jsme vytvořit pouze monochromatický prostor bez výrazu a charakteru,“ dodávají architekti Domingos Pascale, Sarkis Semerdjian. Punc luxusu bytu dodávají mramor, zlaté kohoutky, zrcadla a jemné závěsy.

Foto: Ricardo Bassetti

Foto: Ricardo Bassetti

RA APARTMENT ve zkratce

Architektonické studio: Pascali Semerdjian arquitetos

Hlavní architekti: Domingos Pascali, Sarkis Semerdjian

Lokalita: São Paulo, Brazílie

Rozloha: 70 m2

Realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Ricardo Bassetti

Reklama

Komentovat