Byt se všemi neduhy novostaveb museli zcela přestavět

Konečně si z nabídky realitek vyberete byt, který nejvíc vyhovuje vašim požadavkům. Líbí se vám lokalita, orientace, překousnete cenu. Vyběháte potvrzení, seženete hypotéku. A pak pozvete architektku, aby vám novostavbu „malinko dořešila“. No a pak to začne…

Věčné téma – dispozice

„S paní architektkou jsem se seznámila úplnou náhodou, už před lety,“ vzpomíná majitelka bytu, „její vizitku jsem si uložila do šuplíku a vytáhla, zase úplnou náhodou, až poté, co jsem si konečně pořídila nový byt. Původně jsem od ní chtěla jen pomoct s dispozicí, nakonec jsme byt přestavěli skoro celý. Ale dnes jsem tomu ráda,“ vzpomíná majitelka.

Foto: Tomáš Manina
Přečtěte si také:

Rekonstrukce bytu v panelovém obytném domě: Maximální efekt s minimálním zásahem

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Původní stav

Byt měl totiž všechny neduhy novostaveb. Na pohled dobře provedená stavba, kvalitními materiály se nešetřilo ani ve společných prostorech. Ovšem byt jako kdyby do domu nepatřil – levné materiály, nedomyšlená dispozice… Museli jsme začít prakticky od znova,“ vysvětluje architektka Jitka Macáková.

Reklama

Byt původně navržený jako 3kk se změnil na 2kk, odměnou za „ztrátu“ jedné místnosti je ale nesrovnatelně větší pohodlí, lepší světelné podmínky a o stylu a vkusu ani nemluvě. „Předně jsme přehodili účel místností – obývák a kuchyň jsme umístili do nejsvětlejších částí bytu s lodžií, ložnice se odstěhovala do méně prosvětlené místnosti. Zrušila se zbytečná chodba a několikanásobně zvětšila koupelna.“

Byt prošel kompletní změnou dispozice – téměř nic nezůstalo na původním místě. V rámci rekonstrukce se měnily všechny rozvody a podlahy. V historizujícím duchu se nesou nové radiátory, vypínače i zásuvky. FOTO TOMÁŠ MALÝ
Přečtěte si také:

Citlivá rekonstrukce bytu v historickém centru Prahy propojila prvky minulosti s moderním minimalismem

I když se jednalo o novostavbu, po zásahu architektky se byt zcela proměnil. Třeba největší, denní místnost se přestěhovala nejblíže ke slunci.

I když se jednalo o novostavbu, po zásahu architektky se byt zcela proměnil. Třeba největší, denní místnost se přestěhovala nejblíže ke slunci.

Koupelna se zvětšila několikanásobně, tmavé obklady dávají koupelně punc exkluzivity a luxusu, původně se uvažovalo, že bude černá dlažba v celém interiéru.

Koupelna se zvětšila několikanásobně, tmavé obklady dávají koupelně punc exkluzivity a luxusu, původně se uvažovalo, že bude černá dlažba v celém interiéru.

Zaostřeno na materiály

Při prohlížení fotografií původního stavu se nechce věřit, že se jedná o tentýž byt. Standardní podlahy s levným dekorem nahradily kvalitní, vícevrstvé dřevěné a v koupelně velkoformátová dlažba. Nevzhledné dveře vystřídaly posuvné, přibyly šatníky a další úložné prostory.

Koupelna - detail

Koupelna – detail

Lichoběžníkovou ložnici „srovnala“ na míru navržená policová stěna – nic, co by se povedlo „konfekčnímu“ nábytku. Koupelna je opravdu místem pro relax: „Oceňuji vanu i sprchový kout, využívám obojí, podle nálady a času,“ vyznává se majitelka. A obývací pokoj s kuchyňským koutem a jídelním stolem je pak zařízen stejně elegantně a velkoryse – není zahlcen předměty, aby vynikla prosklená stěna lodžie a zdál se větší.

Ložnice je prostorná a komfortní, kromě pohodlné postele…

Ložnice je prostorná a komfortní, kromě pohodlné postele…

…nabízí i množství na míru navrženého úložného prostoru.

…nabízí i množství na míru navrženého úložného prostoru.

Střídmá elegance

Pod bytem jsou podepsány dvě mladé ženy – architektka i majitelka, obě si libovaly ve vzájemné souhře. Proto „ženský interiér“ překvapí kontrastními barvami: bílou, černou, tmavými tóny i v koupelně či kuchyni. Větší důraz se kladl na barevné akcenty – i proto je výběr každého nového prvku předmětem pečlivé rozvahy. Kontrasty navíc zjemňují detaily – závěs v ložnici, originálně navržená tapeta od Veroniky JIrouškové v obýváku, či dominantní designové lampy s velkými stínítky. Vše tak vyvažuje celkový obraz barevně střídmého a vysoce elegantního prostoru.

Zatuchlý starý byt rekonstruovali 3 roky. Výsledek je inspirativní!
Přečtěte si také:

Zatuchlý starý byt rekonstruovali 3 roky. Výsledek je inspirativní!

Kuchyň

Kuchyň

Světlu se věnovala velká pozornost – v dispozičním řešení i ve výběru osvětlení.

Světlu se věnovala velká pozornost – v dispozičním řešení i ve výběru osvětlení.

Architektka Jitka Macáková
Narozena 1978 v Turnově
1992-96 – Gymnázium Turnov
1996-2003 – Fakulta stavební, ČVUT, obor pozemní stavby a architektura
2000 – Faculty of Architecture, Kansas State University, Manhattan, Kansas, USA
2001-2003 – Fakulta architektury, ČVUT
2007 – architektonická praxe v kanceláři Intersa, Murcia, Španělsko
Od r. 2003 spolupracuje s ateliérem A69 – architekti v Praze a věnuje se i vlastní praxi.
Mimo architektury je její velkou vášní španělská kultura, flamenko, fotografie a cestování.
Email: jitkamac@yahoo.com

TEXT: Matej Šišolák
FOTO: Dano Veselský, Eva Vopátková
ZDROJ: Časopis HOME

Komentáře

Komentovat