Původní interiér starého městského domu se proměnil ve vzdušný domov

Původní interiér starého městského domu se proměnil ve vzdušný domov

13. 01. 2014
Diskuze (0)
Sdílet

Přáním majitelů bylo vytvořit malý městský domek se dvěma ložnicemi, otevřeným obytným prostorem a horním patrem určeným k relaxaci − uvnitř i na terase. Aby tým architektů mohl všechna tato přání splnit, museli přidat ještě […]

Přáním majitelů bylo vytvořit malý městský domek se dvěma ložnicemi, otevřeným obytným prostorem a horním patrem určeným k relaxaci − uvnitř i na terase. Aby tým architektů mohl všechna tato přání splnit, museli přidat ještě jedno patro, které by naplnilo potřeby rostoucí rodiny.

Nic není jen tak

Dvoupodlažní byt Résidence Mentana se nachází přímo nad oblíbenou asijskou restaurací v srdci čtvrti Plateau Mont-Royal v kanadském Montrealu. Architekti ze studia MU Architecture kladli důraz na to, aby jejich projekt korespondoval a citlivě navazoval na původní budovu z červených cihel. Stávající prostor vyžadoval poměrně velký zásah, který rozšířil stísněný rámec a vytvořil podporu pro nové patro. Bohužel ventilační systém restaurace procházel celým domem a zabíral většinu plochy existující střechy, což celý projekt zkomplikovalo.

Do bytu se vchází postranním vchodem, neboť ten hlavní je určen asijské restauraci v přízemí domu. Ta celou přestavbu trochu zkomplikovala, resp. její odvětrávání, na které museli architekti myslet při celém průběhu proměny – od návrhu až po samotnou přestavbu. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Do bytu se vchází postranním vchodem, neboť ten hlavní je určen asijské restauraci v přízemí domu. Ta celou přestavbu trochu zkomplikovala, resp. její odvětrávání, na které museli architekti myslet při celém průběhu proměny – od návrhu až po samotnou přestavbu. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Původní interiér starého městského domu se proměnil ve vzdušný domov, kde spolu v harmonii existují moderní i tradiční materiály, lesklé a matné plochy, stejně jako minimalistické pojetí nábytku a originální dekorace s nádechem exotiky. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Původní interiér starého městského domu se proměnil ve vzdušný domov, kde spolu v harmonii existují moderní i tradiční materiály, lesklé a matné plochy, stejně jako minimalistické pojetí nábytku a originální dekorace s nádechem exotiky. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Jednotnou barvu kuchyňské linky − v odkazu na šedou desku pultu − ozvláštňuje nika se stříbrným obkladem.  Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Jednotnou barvu kuchyňské linky − v odkazu na šedou desku pultu − ozvláštňuje nika se stříbrným obkladem. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Důmyslný výběr materiálů pro schodiště malý prostor odlehčuje a umožňuje volný „pohyb“ světla. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Důmyslný výběr materiálů pro schodiště malý prostor odlehčuje a umožňuje volný „pohyb“ světla. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo) 

Dřevěný obklad jednotlivých schodů vyniká skrze lesklou plochu skleněné desky, která funguje jako zábradlí, a dodává interiéru hřejivé teplo domova. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Dřevěný obklad jednotlivých schodů vyniká skrze lesklou plochu skleněné desky, která funguje jako zábradlí, a dodává interiéru hřejivé teplo domova. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Svoboda otevřeného prostoru

Hlavní přístup do bytu zajišťuje schodiště z přízemí, které architekti protáhli až do nového patra. V prvním patře najdeme jedinou místnost, která nahradila původní strukturovanou dispozici. Otevřený, rozsáhlý světlý prostor je rozčleněn na jednotlivé zóny podle funkce. Bílou kuchyni od zbytku místnosti, které dodává díky světlé barvě hloubku, dělí vysoký barový pult s deskou z leštěného kamene. Krb pokrývá vrstva modré oceli, která perfektně ladí s ocelovou šedí leštěné betonové podlahy, zároveň příjemně kontrastuje se zářivou bílou na nábytku a dveřích.

Pro celé horní patro je charakteristické volné plynutí prostoru v rámci interiéru a exteriéru. Přesně tak si to noví majitelé přáli. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Pro celé horní patro je charakteristické volné plynutí prostoru v rámci interiéru a exteriéru. Přesně tak si to noví majitelé přáli. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Menší, východní terasa přiléhá přímo k ložnici majitelů. Vešel se sem jídelní kout s grilem a úložný modul, který skrývá i zmíněné „nešťastné“ odvětrávání z restaurace. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Menší, východní terasa přiléhá přímo k ložnici majitelů. Vešel se sem jídelní kout s grilem a úložný modul, který skrývá i zmíněné „nešťastné“ odvětrávání z restaurace. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Relaxační místnost-salónek v posledním patře přechází do druhé, prostornější terasy, kde se majitelé mohou vystavovat slunečním paprskům po celý den. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Relaxační místnost-salónek v posledním patře přechází do druhé, prostornější terasy, kde se majitelé mohou vystavovat slunečním paprskům po celý den. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

V přistavěném patře se nacházejí ložnice majitelů a střešní království v podobě dvou teras. Ta menší, východní přiléhá přímo k ložnici. Architekti na ni umístili jídelní kout s grilem a úložný modul, který chytře skrývá i zmíněné odvětrávání spodní restaurace. Relaxační místnost-salónek pak přechází do druhé, prostornější terasy. Obě terasy tvoří podlaha a obklady z cedrového dřeva. Velká terasa obsáhla i zákoutí s vířivkou, kterou před větrem chrání dřevěná pergola. Severní fasáda druhého patra je provzdušněna dřevěnými žaluziemi, které umožňují prostup světla, zároveň ale chrání soukromí.

Široké zábradlí obou teras umožňuje jeho současné využití jako nádob na pěstování zeleně. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Široké zábradlí obou teras umožňuje jeho současné využití jako nádob na pěstování zeleně. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Vířivka je napojena na stejné potrubí, jako sprcha, umístěná hned za stěnou v hlavní koupelně.  Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Vířivka je napojena na stejné potrubí, jako sprcha, umístěná hned za stěnou v hlavní koupelně. Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

I v Kanadě, proslavené spíše třeskutými zimami, si můžete vychutnat příjemnou atmosféru letních večerů… Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

I v Kanadě, proslavené spíše třeskutými zimami, si můžete vychutnat příjemnou atmosféru letních večerů… Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

…stejně jako majitelé tohoto apartmánu s maximálně využitým venkovním prostorem. Je libo sklenka vína v pohodlí pohovky nebo snad přímo ve vířivce? Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

…stejně jako majitelé tohoto apartmánu s maximálně využitým venkovním prostorem. Je libo sklenka vína v pohodlí pohovky nebo snad přímo ve vířivce? Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

půdorys 1. patra

půdorys 1. patra

půdorys 2. patra

půdorys 2. patra

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)

Duo Charles Côté a Jean-Sébastien Herr působí v Montrealu teprve od roku 2010, nicméně realizací  Résidence Mentana oba architekti dokázali, že i za tak krátkou dobu nasbírali cenné zkušenosti, které jim umožnili stvořit oázu klidu v centru velkoměsta. Přitom tak učinili citlivě, s ohledem na místo a historii budovy.

Projekt v kostce

Název projektu: Résidence Mentana
Místo: Plateau Mont-Royal, Montreal, Quebec
Architekti: MU Architecture (Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Pierre-Alexandre Rhéaume), www.architecture-mu.com
Realizace: 2013

Text: Dominika Záveská
Foto: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo)
Zdroj: v2com.net

Kategorie: Design interiérů Návštěvy domů Pergola Rekonstrukce domu
Tagy: architektura materialy rodinny dum stavba
Sdílejte článek

Diskuze