Starý byt v Brně po proměně: Dlažba jako důležitý prvek členění prostoru

03. 04. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Byt z roku 1906 v Brně dostal novou podobu. Po rekonstrukci je charakteristický velkým obytným prostorem, který dokázal sloučit tři funkce: kuchyň, jídelna a obývací pokoj.

bílý nábytek vyrobený na míru

Byt vystihuje bílý nábytek vyrobený na míru. Zdroj: ARCHANTI

Kromě toho byt vystihuje bílý nábytek vyrobený na míru, který využívá každý prostor. Díky minimalistickému designu a členění prostoru i vertikálně nepůsobí rušivě a vytváří dostatek odkládacích možností. Specialitou, která zaujme na první pohled, je originální využití dlažby pro zvýraznění odlišných funkcí bytu.

Přečtěte si také:
Čistý kubický tvar a bílá barva: Rodinný dům v brněnském Komíně
bílá kuchyň

Specialitou, která zaujme na první pohled, je originální využití dlažby pro zvýraznění odlišných funkcí bytu. Zdroj: ARCHANTI

Základem nového je plnohodnotná společenská zóna

Cílem rekonstrukce více než stoletého bytu ve třetím patře bylo přeorganizování vnitřního uspořádání. Jen tak totiž mohla vzniknout plnohodnotná společenská zóna, kde se mohou obyvatelé bytu setkat při jídle nebo relaxovat při rozhovoru či televizi.

Majitelé potřebovali i lepší propojení ložnice s hygienickým zázemím a samostatnou pracovnu, v níž by mohli občas přespat hosté.

Samozřejmostí rekonstrukce byla technická a estetická modernizace bytu.

Zdroj: ARCHANTI

Co nejméně bourání a zdění

Neméně důležité bylo minimalizovat stavební zásahy. Nová koupelna vznikla rozdělením menší z původních pokojů.

Přečtěte si také:
V Brně postavili první energeticky plusový dům v České republice

„Vybudování pohodlné koupelny na novém místě umožnilo dispozičně vyčistit původní kuchyni, z níž se stala rozlehlá pracovna s prostorem na přespání hostů. Výhledově se dá uvažovat nad předělením místnosti, čímž by vznikl čtvrtý pokoj. Obecně je nové uspořádání vytvořeno s ohledem na celkovou vyváženost a správně proporce jednotlivých prostorů – samých o sobě i vůči sobě navzájem,“ charakterizuje proměnu architekt Martin Daněk.

Zdroj: ARCHANTI

Tři funkce v jedné místnosti

Nový společný prostor vznikl v největší místnosti bytu. U jedné stěny je zabudovaná kuchyňská linka, zbytek prostoru patří obýváku s jídelní částí. Tento pokoj tedy sloučil tři důležité funkce, aby umožnil domácím spolu trávit co nejvíce času.

Navzdory modernímu designu architekt Martin Daněk ponechal bytu historický nádech. Minulost připomínají členitá okna, interiérové dveře i retro styl některých částí nábytku, například stolečku u gauče, křesla u jídelního stolu. Výrazným harmonizujícím prvkem celého bytu je světlé dřevo.

ložnice

Zdroj: ARCHANTI

Hra s podlahou

Zajímavým způsobem architekt vyřešil optické oddělení jednotlivých funkčních prostorů. Při vstupu je na podlaze položena šestiúhelníková tmavě šedá dlažba, která postupně přechází do bílo-béžovo-šedé mozaikové podlahy. Ta je v celé chodbě a proniká i do hlavní obytné místnosti. Obklopuje kuchyňskou linku a nepravidelně se ztrácí v plovoucí podlaze v místech, kde pokoj přechází do funkce obývacího pokoje.

Přečtěte si také:
Proměna starého a tmavého bytu ve světlem rozjasněný příjemný prostor

V ložnici a v pracovně, stejně jako v obývací části hlavní obytné místnosti, je světlá plovoucí podlaha. K tvaru mnohoúhelníkových dlaždic jsou přizpůsobena i svítidla.

Zdroj: ARCHANTI

Byt v Brně

architektonický ateliér: ARCHANTI

architekti: Martin Daněk

spolupráce: Iva Tomková

truhlář: Michal Žák

užitková plocha: 82 m2

lokalita: Údolní, Brno, ČR

projekt: 2016

realizace: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ARCHANTI

Kategorie: Design interiérů Rekonstrukce bytu
Tagy: byty byty v Brně dlazba minimalistický styl nábytek na míru rekonstrukce bydlení retro styl
Sdílejte článek

Diskuze