Čistý kubický tvar a bílá barva: Rodinný dům v brněnském Komíně

Krychlový tvar a bílá barva tvoří dokonalý soulad. Když se k tomu přidá téměř neexistující první podlaží, které je odlehčeno velkolepým prosklením s HS portálem a dlouhým pásovým oknem směrem na západ, estetický efekt je umocněn. To jsou hlavní rysy novostavby v brněnském Komínu.
Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Reklama
Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Malý pozemek a mírný sklon

Návrh stylově čistého rodinného domu realizovali architekti ze studia KAMKAB!NET. Vycházeli z podmínek daných malým pozemkem s mírným sklonem. Ten se jim podařilo využít ve prospěch stavby a částečně dům do něj zapustili. Tento zářez v terénu vytváří pohledovou bariéru pro venkovní posezení. Díky z velké části průhlednému přízemí dům působí, jako kdyby levitoval – hmota druhého nadzemního podlaží je významně odlehčená a dům nepůsobí masivně a těžko.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Vstup je na mezipatře

„Vnitřní prostorové uspořádání domu odráží sklon okolního terénu a reaguje na něj kombinací dvou klasických podlaží se vstupním meziposchodím. K hlavnímu vstupu tak vystoupíme z původního terénu po několika venkovních schodech kolem zapuštěné kryté terasy podél východní fasády domu. Po schodišti sjedeme dolů do hlavní společenské zóny – za nábytkem se schovává toaleta a chladná komora pod schody. Na obytný prostor přímo navazuje krytá terasa,“ vysvětlují autoři projektu členění interiéru.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Vzduch, světlo a čistota

Interiér je charakteristický prostorností a dostatkem světla. Přízemní podlaží je prakticky jeden velký otevřený celek, který je nábytkem rozčleněn na obývací, jídelní, kuchyňskou část a pracovnu. Vedle hlavního obytného prostoru se v bílém bloku nachází schodiště. Do jeho stěny z opačné strany jsou zakomponovány úložné prostory, televizor, kuchyňská linka. V přízemí se také nachází hygienická místnost, v mezipatře zádveří se šatnou a sklad.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Po schodišti se dostanete na galerii druhého nadzemního podlaží, ze které můžete vstoupit do tří ložnic – jedné manželské, u které se nachází šatna. Na opačné straně podlaží je umístěna hygienická místnost s prádelnou a technickou místností.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Bílá a šedá, hladké a drsné

Celý interiér je řešen v minimalistickém stylu, kterému kraluje bílá a šedá. Zajímavého kontrastu je dosaženo použitím jasné hladké bílé barvy a drsného betonového stropu, jak v přízemí, tak i v patře, dokonce i v ložnicích. V pokojích je hladkosti a elegance do velké míry dosaženo vestavěným nábytkem. Na osvěžení je v interiéru použita modrá a žlutá barva – oblíbené barvy investorů.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

Zeleň na střeše

Součástí řešení novostavby byly také venkovní zahradní úpravy. Většina pozemku je zatravněná. Přístupovou cestu lemují záhony okrasných rostlin. V zadním koutě zahrady se nachází její užitná část, na severu zase najdete maliny a ostružiny. Zelená je také plochá střecha domu. Za zmínku stojí, že dům využívá dešťovou vodu na splachování a praní.

Foto: Lukáš Němeček

Foto: Lukáš Němeček

RD Brno-Komín ve zkratce

Architektonické studio: KAMKAB!NET

Architekti: Hana Horáková, Radim Horák

Spolupráce: Michaela Tománková, Petr Aujezdský

Autorka zahradních úprav: Eva Wagnerová

Technický dozor: Lukáš Fila

Lokalita: Brno, ČR

Vznik projektu: 2013–2015

Realizace: 2015–2017

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Němeček

Komentovat