Proměna starého a tmavého bytu ve světlem rozjasněný příjemný prostor

29. 03. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Přiznaný kámen se nejčastěji používá u rekonstrukcí historických staveb. Absolutními umělci ve využití kamene v interiéru jsou španělští architekti. Rekonstrukce starého bytu je další z realizací, která o tom svědčí. Podívejte se, jakou příjemnou atmosféru se v rámci komplexní proměny starého bytu podařilo vytvořit. Zachovává ducha historické budovy a celý prostor rozjasňuje přirozeným světlem.

Projekt je pojmenován podle jeho umístění – stojí na náměstí Plaça del Vi ve španělské Gironě. Celé náměstí je obklopeno honosnými budovami, které byly od 15. století sídlem šlechtických rodů.

Přečtěte si také:
Moderní interiér v historickém domě

Architekti z ateliéru Almeda Estudi dostali za úkol zrekonstruovat druhé poschodí v jednom z nich. Budova je postavena většinou z kvádrů, balkony mají zábradlí z tepaného železa. Pozitivem bytu je, že ze tří stran do něj proudí přirozené světlo. Před rekonstrukcí ho bylo podstatně méně.

Obývací pokoj s přechodem do ložnice

V první části se dnes nachází denní zóna s hlavním vstupem do apartmá. Zahrnuje úplně otevřený prostor, v němž našla své místo kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Zdroj: Almeda Estudi

Schody z mramoru, tepané železo

Architekt Xavier Almeda v plné míře respektoval architektonickou jedinečnost a původ budovy. Zachovány zůstaly schody z přírodního mramoru, zdobení z tepaného železa a dřeva, klenutý strop, který je pýchou černé kuchyně. Naopak hygienické zázemí apartmá je řešeno ve světlých barvách a má dostatek přirozeného světla.

Černá kuchyň s klenutým stropem

Zachovány zůstaly schody z přírodního mramoru, zdobení z tepaného železa a dřeva, klenutý strop, který je pýchou černé kuchyně. Zdroj: Almeda Estudi

Další specialitou bytu po rekonstrukci jsou lamelové posuvné dveře, které oddělují (respektive spojují) ložnicovou část s vanou od samostatné koupelny. 

Ze dvou částí jednotný celek

Dispozice bytu byla původně členěna na dvě samostatné části: obslužný prostor (v západní části), který byl funkčnější a méně luxusní, a obytná část majitelů (východní strana), kde bylo více světla a krásné výhledy. Rekonstrukce spojila co nejvíce prostorů, vznikl volnější půdorys, pro který je charakteristická vzdušnost, a hlavně prosvětlení přirozeným světlem. Využití každého prostoru je předem definováno, aby obyvatelům poskytlo co nejvíce pohodlí.

Přečtěte si také:
Dům vyrostl na základech kamenné ruiny, která byla národní památkou
Vana v ložnici

Další specialitou bytu po rekonstrukci jsou lamelové posuvné dveře, které oddělují (respektive spojují) ložnicovou část s vanou od samostatné koupelny.   Zdroj: Almeda Estudi

Noční zóna je přirozeným pokračováním denní

V první části se dnes nachází denní zóna s hlavním vstupem do apartmá. Zahrnuje úplně otevřený prostor, v němž našla své místo kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Díky balkonům na obou stranách je interiér zalit denním světlem a je též příčně větraný.

Vana v ložnici

Noční zóna, která se nachází v druhé části bytu, je vlastně pokračováním – prodloužením denní zóny. Zdroj: Almeda Estudi

Noční zóna, která se nachází v druhé části bytu, je vlastně pokračováním – prodloužením denní zóny. Hlavní ložnice a knihovna jsou úplně otevřeny do prostoru. Dají se však oddělit posuvnými skleněnými dveřmi s kovovou konstrukcí v průmyslovém stylu. Právě industriální styl je využit v celém interiéru ke zdůraznění prvků historie a současné doby. Tento kontrast je však v konečném důsledku harmonický a příjemný. Podlahu sjednocují dubové parkety.

Bílá toaleta

Hygienické zázemí apartmá je řešeno ve světlých barvách a má dostatek přirozeného světla.  Zdroj: Almeda Estudi

Přečtěte si také:
Pod starým stropem našli hotový poklad! Stoleté dřevěné trámy určily charakter rekonstrukce bytu

PLAÇA DEL VI

architektonický ateliér: Almeda Estudi

hlavní architekt: Xavier Almeda

lokalita: Girona, Španělsko

plocha: 135 m² 

projekt: 2019

realizace: 2020

Sabína Zavarská

foto: Almeda Estudi 

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty historické byty industriální styl moderni architektura
Sdílejte článek

Diskuze