Dům vyrostl na základech kamenné ruiny, která byla národní památkou

27. 03. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

V přírodním prostředí parku Garraf, nedaleko od španělského města St. Pere de Ribes, stála zřícenina z roku 1800. Původně sloužila k zemědělským a kamenářským účelům. Zbytky stavby jsou jako kousek katalánské historie národní památkou. Stav budovy se však postupně zhoršoval, až z ní nakonec zbyly jen ruiny. Věříte, že tato charismatická stavba vznikla na jejich základě?

V době, kdy byli požádáni o rekonstrukci bývalé řemeslnické budovy architekti z ateliéru Andrea Solé Arquitectura, z původní národní památky zbyly už jen nosné stěny. Jejich úkolem bylo upravit ruiny historického katalánského díla do původního stavu. Zároveň měli zvýšit objem budov o třicet procent – to se podařilo jednoduchými moderními přístavbami s bílou fasádou.

Stará zřícenina

V přírodním prostředí parku Garraf, nedaleko od španělského města St. Pere de Ribes, stála zřícenina z roku 1800. Zdroj: Adria Goula

Pozůstatky původní stavby zůstaly přiznané – kamenné zdi vidíte zvenčí i zevnitř. Díky tomuto nápadu je historická hmota lehce rozpoznatelná, vymezuje hlavní prostor a vchod. Rozšíření je skromnější. 

Přečtěte si také:
Uprostřed malebné přírody si s láskou a nadšením předělávají starý kamenný domek

Nové části v moderním stylu, staré historické

„K výstavbě každé části jsme přistupovali jinak. Existující zdi jsme zevnitř vyztužili betonem, což umožnilo vrátit je do původní výšky. Nová přístavba je naopak postavena v moderním stylu. Směs nového a starého plní hlavní cíl projektu, jímž bylo vytvoření moderní a futuristické stavby při zachování staré katalánské infrastruktury. Z funkčního hlediska se vchod přesunul do starého vinného sklepa, který se svou ohromující dvojitou výškou vedl do centrální místnosti domu,“ vysvětluje architektka Andrea Solé.

Moderní přístavba

Celá obnova bývalé zříceniny a k ní přilehlého komplexu, který byl rekonstruován už dříve, byla realizována s maximálním ohledem na prostředí. Zdroj: Adria Goula

Vyvýšený rybník chrání soukromí

Vlevo od hlavní místnosti se nacházejí ložnice (dvě v přízemí a jedna v horním poschodí), každá s vlastní koupelnou. Přístavba napravo zahrnuje kuchyň a obývací pokoj. Tyto dvě místnosti fungují jako jeden otevřený prostor a přes velké skleněné dveře se otevírají do exteriéru, mají přímý výhled na národní park Garraf.

Jídelna a schodiště

Vnitřní prostory jsou propracovány jednoduchými a výraznými geometrickými liniemi, které vytvářejí nový zážitek z interiéru. Zdroj: Adria Goula

Mezi přístavbou a podélným rybníkem vybudovaným nad úrovní terénu se nachází venkovní prostor. Vyvýšené jezírko též odděluje budovu od cesty a vytváří vizuální bariéru – takže kolemjdoucí nevidí dovnitř domu.

Přečtěte si také:
Tradiční kamenný domek zachráněný před socialismem
Obývací část a kuchyň

Kuchyň a obývací pokoj fungují jako jeden otevřený prostor a přes velké skleněné dveře se otevírají do exteriéru, mají přímý výhled na národní park Garraf. Zdroj: Adria Goula

Jednoduché linie a solární panely

Vnitřní prostory jsou propracovány jednoduchými a výraznými geometrickými liniemi, které vytvářejí nový zážitek z interiéru. Celá obnova bývalé zříceniny a k ní přilehlého komplexu, který byl rekonstruován už dříve, byla realizována s maximálním ohledem na prostředí. Architekti dodrželi kritéria udržitelnosti potřebná pro zachování venkovského prostředí. Součástí projektu jsou solární panely i opětovné využití odpadní a dešťové vody.

Zrekonstruovaná zřícenina

Celá obnova bývalé zříceniny a k ní přilehlého komplexu, který byl rekonstruován už dříve, byla realizována s maximálním ohledem na prostředí. Zdroj: Adria Goula

Can Tomeu House

architektonický ateliér: Andrea Solé Arquitectura

lokalita: St. Pere de Ribes, Španělsko

plocha: 144 m2

realizace: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Adria Goula

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: historické domy moderni architektura přístavba domu
Sdílejte článek

Diskuze

  • Zrod další kulturní památky.

    Pink