Zdroj: Matej Hakár

Světlé a vzdušné bydlení pro mladý pár aneb Jak vypadá byt, který lze kdykoliv přestavět?

05. 05. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Z uzavřeného bytu „poctivě“ rozděleného na co nejmenší prostory – jak bylo kdysi zvykem – vzniklo světlé a vzdušné bydlení pro mladý pár. Po odstranění všech příček, které bylo možné zbourat, se byt poprvé naplno nadechl a velkorysá výměra krásně vynikla. Jak se toho podařilo architektům z ateliéru Kuklica Smerek dosáhnout a co je nejsilnějším bonusem bytu po proměně?

„Rozhodli jsme se odstranit všechny nenosné zdi, které původní byt definovaly. Díky tomu vznikl proplouvající prostor, přičemž jsme ponechali jen jednu stěnu do ložnice s původními dveřmi – jako fragment původní dispozice,“ vysvětluje přístup k rekonstrukci architekt Peter Kuklica.

Světlý byt v Bratislavě

Hlavní obytný prostor vznikl spojením původního průchozího obývacího pokoje a kuchyňky, Zdroj: Matej Hakár

Samozřejmě i dnes je nutné, aby byly některé části bytu funkčně členěny. Autoři proměny však místo pevných příček vložili prvky, které je možné v případě potřeby snadno odstranit – bez bourání.

Místo příček skleněná stěna, linka a závěs

Komoru, pracovnu či šatník od hlavního obytného prostoru, který vznikl spojením původního průchozího obývacího pokoje a kuchyňky, oddělují odnímatelné prvky. Tyto předěly jsou tedy řešeny nestavebně a snadno se dají odstranit nebo upravit.

Zasklená stěna - Světlý byt v Bratislavě

Mezi pracovnu a obývací pokoj umístili zasklenou stěnu, která vnáší do centra bytu světlo i z boční strany. Zdroj: Matej Hakár

Mezi pracovnu a obývací pokoj umístili zasklenou stěnu, která vnáší do centra bytu světlo i z boční strany. Jako předěl mezi komorou a kuchyní slouží kuchyňská linka se světlíky až po strop, kde se vyjímají pokojové rostliny. Je to zároveň způsob, jak dostat světlo do komory a skladu.

Šatník od ložnice odděluje závěs. Ten nechybí ani na prosklené stěně, takže v případě potřeby je možné sklo zatemnit a zvýšit úroveň soukromí.

Kuchyňská linka se světlíky - Světlý byt v Bratislavě

Jako předěl mezi komorou a kuchyní slouží kuchyňská linka se světlíky až po strop, kde se vyjímají pokojové rostliny. Zdroj: Matej Hakár

Žádné nové stavební prvky

Architekti zdůrazňují, že při momentální situaci a kvůli změnám potřeb majitelů v budoucnosti je velmi důležité nevytvářet v interiérech nové stavební prvky. Tento byt je zářným příkladem toho, jak vytvořit pohodlné a praktické bydlení bez vzniku nového stavebního odpadu.

Přečtěte si také:
Výrazná dispoziční změna interiéru umocnila výhodu bytu a celý ho prosvětlila

Kdykoliv přestavitelný

„Byt je po rekonstrukci kdykoliv přestavitelný, jednotlivé prvky se dají snadno nahradit. Dopovězením této variability je posuvná knihovna na kolečkách, která může v případě potřeby sloužit i jako dělení mezi jídelnou a obývacím pokojem. Byt jsme navrhli plně na míru klientům a zároveň nechává velkou volnost na úpravy do budoucnosti tak, aby vždy plnil svůj aktuální účel. Tím chceme prezentovat i náš pohled na interiéry bytů, které jsou vždy jen dočasným řešením,“ vysvětluje architekt podstatu kreativního konceptu.

Posuvná knihovna - Světlý byt v Bratislavě

Posuvná knihovna na kolečkách může v případě potřeby sloužit i jako dělení mezi jídelnou a obývacím pokojem. Zdroj: Matej Hakár

Dubová podlaha jako symbol celku

Rekonstruovaný byt spojuje masivní dubová podlaha, kterou najdete ve všech částech. Čisté bílé stěny a stropy místy předěluje beton, jako připomínka někdejších příček. Texturu přidává i na bílo omítnutá cihlová stěna u jídelního stolu.

Šatník v ložnici - Světlý byt v Bratislavě

Šatník od ložnice odděluje závěs. Zdroj: Matej Hakár

Bílá barva dominuje také v koupelně a umocňuje vzdušnost nově vzniklých spojených prostorů. Bonusem navíc jsou výhledy vnášející do interiéru různé atmosféry.

Byt Grösslingová

architektonický ateliér: Kuklica Smerek architekti
autoři: Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek, Ing. arch. Erik Hornáček, Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský
lokalita: Bratislava
plocha: 110,21 m2
realizace: 2021/2022

Text: Sabína Zavarská
Foto: Matej Hakár

Kategorie: Design interiérů
Tagy: bílá dubova podlaha knihovny odstranění příčky prosklené stěny rekonstrukce bytu
Sdílejte článek

Diskuze