Svěží byt pro mladý pár

Mladý pár, který byt vlastní, upřednostňuje čisté „pravdivé“ materiály, světlé barvy a praktická řešení.
Reklama
denní místnost

Foto: Juraj Starovecký

S těmito požadavky oslovil architekty z ateliéru ARCHHOLIKS – Janu Tartaľovou a Michala Tartaľa, kteří úzce spolupracují se Soňou Králikovou ze studia MIMOarchitekti.

Základní změnou dispozice dosáhli velkorysého společenského prostoru. V něm je situována denní zóna bytu: obývák s kuchyní, jídelním stolem a multifunkčním prostorem. Kuchyň od obývací části opticky i funkčně odděluje pracovní ostrov, který zároveň může sloužit jako barový pult.

posuvné dřevěné panely

Foto: Juraj Starovecký

Druhá část prostoru velké denní místnosti je za jídelním stolem, oddělená knihovnou. Architekti ji nazvali multifunkční: domácí zde mohou pohodlně relaxovat, ale i pracovat.

posuvné dřevěné panely

Foto: Juraj Starovecký

Pracovní kout skryli za dveře

„Pracovní kout, jakož i druhou část knihovny jsme rafinovaně ukryli za posuvné dřevěné panely s perforací a jemným reliéfem. Tento prvek jsme zopakovali i v koupelně nad pračkou a sušičkou – je tu úložný prostor,“ popisuje zajímavý detail interiéru architektka Jana Tartaľová.

Stačí tedy posunout perforované dřevěné dveře a objeví se malá praktická pracovna. Soukromá část bytu patří dětskému pokoji a ložnici se šatníkem a vlastní koupelnou. Druhá koupelna je umístěna hned u vchodových dveří.

jídelní stul

Foto: Juraj Starovecký

Beton, i mentolové osvěžení

V obývacím pokoji se architektům podařilo zachovat obvodové betonové stěny, jak si majitelé přáli. Aby prostor prosvětlili a oživili, použili světlé odstíny. Prim hraje bílá barva v kombinaci s dřevěným dekorem a jemnými mentolovými akcenty, které osvěžují celou dispozici. Bez nich by se mohla tato barevná kombinace jevit jako nudná, díky nápadu pozvat do interiéru „příchuť mentolu“, to však nehrozí.

pracovní ostrov s kuchyni

Foto: Juraj Starovecký

Dřevo nechybí nikde

Koupelna s tmavošedými obklady a dlažbou v kombinaci s bílou sanitou a světlým dřevem působí elegantně. Perforovaná dvířka úložného prostoru hygienickou místnost harmonizují a činí jedinečnou, navíc jsou i praktická. Dřevo dominuje hlavně ve vstupní části bytu. Je použito jako velkoformátový obklad, který vede až ke kuchyňskému koutu – jako by vás od vchodu zval do hlavní denní zóny. Podlahy tvoří dřevěné parkety.

Koupelna s tmavošedými obklady

Foto: Juraj Starovecký

Interiér bytu Zahrady Devín ve zkratce

architektonický ateliér: ARCHHOLIKS, MIMOarchitekti

autořri: Ing. arch. Jana Tartaľová – ARCHHOLIKS, Ing. arch. Michal Tartaľ – ARCHHOLIKS, Ing. arch. Soňa Králiková – MIMOarchitekti

realizace: 2016

lokalita: Bratislava

podlahová plocha: 98 m2

Sabína Zavarská
Foto: Juraj Starovecký

Reklama

Komentovat