Viktoriánsky současný interiér: Byt zařízený ve stylu 90. let

Když se majitelé do městské části Outermont v kanadském Montrealu nastěhovali, ke spokojenosti jim chybělo pouze jediné. Tmavý byt v domě z roku 1908 musel dostat novou, příjemnější tvář.
Reklama
Kuchyňská sestava je jednoduchá v bílé barvě a vytváří ten nejlepší základ pro hru s doplňky na dlouhé otevřené polici. Z případné nepozornosti vás vytrhne medvědí hlava, která cení zuby na stěně nad pracovní deskou. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Kuchyňská sestava je jednoduchá v bílé barvě a vytváří ten nejlepší základ pro hru s doplňky na dlouhé otevřené polici. Z případné nepozornosti vás vytrhne medvědí hlava, která cení zuby na stěně nad pracovní deskou. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Reklama
Obývací zóna je zařízena velmi jednoduše a velmi funkčně. Odhalené cihly jedné ze zdí jsou připomínkou viktoriánské architektury. Rohovou pohovku v cihlové barvě doplňuje dřevěné houpací křeslo a světlý koberec. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Obývací zóna je zařízena velmi jednoduše a velmi funkčně. Odhalené cihly jedné ze zdí jsou připomínkou viktoriánské architektury. Rohovou pohovku v cihlové barvě doplňuje dřevěné houpací křeslo a světlý koberec. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Zbavený nánosů

Byt prošel za dobu své existence řadou renovací, které mu příliš neprospívaly. Do rukou nových majitelů se dostal zařízený ve stylu 90. let 20. století. Architekti z ateliéru SUWA ho zbavili sytých barev a přehnaně dekorativních povrchů typických právě pro konec minulého století a pustili se do zjednodušení a prosvětlení celého prostoru. Noví majitelé, kteří pracují z domova, chtěli přizpůsobit půdorys bytu svým potřebám a obnovit původní viktoriánské prvky.

Architekti navrhli centrální obývací zónu, která se stala spojnicí mezi spací zónou orientovanou do ulice a pracovním prostorem s okny do zahrady. Obývací zónu tvoří kuchyně, jídelna a obývací pokoj a je rozčleněná masivním ostrůvkem, který zároveň maximalizuje úložný prostor. Plynulý přechod mezi pracovní a obývací částí vytvářejí skládací ocelové dveře, které zároveň zajišťují nadstandardní světlost. Nedostatek denního světla v chodbě využili architekti naopak na vytvoření úložného prostoru a k umístění velké koupelny s toaletou a protější prádelnou do tohoto sektoru.

Když přijde návštěva a na pohovce není už žádné místo k sezení, domácí jednoduše sundají ze zdi židle a problém je vyřešen. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Když přijde návštěva a na pohovce není už žádné místo k sezení, domácí jednoduše sundají ze zdi židle a problém je vyřešen. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Nad návrhy architekti úzce spolupracovali s majiteli a snažili se společně vytvořit jednoduchý, a přesto útulný a vřelý interiér. Zaměřili se na kvalitní jednoduché zařizovací předměty se zajímavou strukturou, motivem nebo povrchem, aby se dobrali k základu, který odpovídá viktoriánské době a stylu, ve kterém byl dům postaven, ale zároveň aby dosáhli svěží, současné atmosféry. Vybírali proto odolné klasické materiály, které míchali se současným designem a viktoriánskými prvky. Výsledkem je nadčasový interiér, který bude stárnout s grácií.

V dostatečně velké koupelně je místo i na volně stojící vanu. Místo nepřátelsky tmavého vybavení koupelny z devadesátých let nastolili architekti v místě očisty puristický řád. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

V dostatečně velké koupelně je místo i na volně stojící vanu. Místo nepřátelsky tmavého vybavení koupelny z devadesátých let nastolili architekti v místě očisty puristický řád. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Světlý dětský pokoj je vyveden v krémových odstínech a světlém dřevě. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Světlý dětský pokoj je vyveden v krémových odstínech a světlém dřevě. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Martinin pohled

Tenhle byt mě hodně baví. Ač není nijak zásadně veliký, působí prostorným a čistým dojmem. Líbí se mi prostorové uspořádaní i útulnost, jaké dosáhli architekti v tak jednoduše zařízeném interiéru. Oceňuji i neotřelý přístup k zařízení koupelny, kdy je dekorativní vana zasazena do na první pohled strohého interiéru. Moc se mi líbí obklady a dlažba, nejen v koupelně, ale i v chodbě. Zábavné jsou i dekorace nebo objekty, které jsou tam, kde byste je nečekali, nebo by vás vůbec nenapadlo o takovéhle kombinaci uvažovat. Za mě určitě palec nahoru. Dovedu si totiž představit, že takový domov by mě nezačal ani nudit, ani rušit. Naopak bychom spolu v klidu a pohodě zestárly.

Umyvadlo je odděleno od zbytku koupelny krátkou stěnou. Stejně je řešena i protilehlá strana, kde je umístěna toaleta. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

Umyvadlo je odděleno od zbytku koupelny krátkou stěnou. Stejně je řešena i protilehlá strana, kde je umístěna toaleta. FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR

zrekonstruovaný byt

dispozice 3 + kk

obytná plocha 106 m²

lokalita Montreal, Kanada

TEXT MARTINA PAULOVÁ
FOTO ÉLÈNE LEVASSEUR
ZDROJ časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat