7 mýtů o mytí nádobí, které vás donutí přehodnotit používání myčky i houbičky
Mytí nádobí je jednou z těch domácích činností, které děláme každý den, ale málokdo nad nimi opravdu přemýšlí. Ať už patříte do tábora „myčkářů“, nebo zastánců poctivého ručního mytí, pravděpodobně i vy děláte pár věcí, které by odborníci nedoporučili. Voda, pěna, houbičky – to všechno má svá pravidla, která rozhodují o tom, jestli nádobí bude skutečně čisté, nebo jen „na oko“.
Pravidla rodinné kuchyně
Při plánování kuchyně se vyplatí znát několik osvědčených principů a respektovat základní rozměry. Mít designovou kuchyni je sice hezké, ale co když nedosáhnete na horní skříňky nebo se budete muset ohýbat častěji než ve staré? Jedním z klíčových ergonomických pravidel je tzv. pracovní trojúhelník – tedy chladnička, dřez a varná deska.
Čistá voda z kohoutku je spíš iluze. Mikroplasty pijeme denně a zbavit se jich zvládnete i bez drahého filtru
Mikroplasty - jsou v současné době velkým strašákem, protože se dostaly i do naší pitné vody. Nejsou sice vidět, ale polykáme je každý den. Co to znamená pro naše zdraví a jak se proti tomu bránit? Odhalíme vám ty nejúčinnější způsoby, jak si můžete doma zajistit čistou vodu bez mikroplastů.
Znáte tenhle francouzský trik? Stačí jeden den a zbaví vás mušek octomilek nadobro
Jste si jisti, že tu bydlíte vy - nebo ony? Ten, kdo někdy na lince zapomněl banán, sklenici džusu nebo jiné přezrálé ovoce, jistě už někdy zažil tu chvíli, kdy náhle titěrné mušky ovládly jeho domácnost. Tyhle malé, drzé potvůrky se zpravidla objevují přesně ve chvíli, kdy čekáte návštěvu, a během několika hodin si z vaší kuchyně udělají letové středisko. Naštěstí existuje nejeden trik, jak s nimi efektivně zatočit.
Indukce, plyn či sklokeramika? Odborník radí, jak si správně vybrat
Varná deska je srdcem kuchyně. Rozhoduje, zda bude oběd hotový za pár minut, zda polévka nevykypí a zda nebudete po večeři drhnout připálené skvrny. A i když vypadají podobně, rozdíl mezi plynovou, sklokeramickou a indukční deskou je obrovský. Víte, na které uvaříte nejrychleji, která nabízí nejlepší kontrolu nad teplotou a která je nejúspornější? Na naše otázky odpovídal Jan Krejčíř, marketingový ředitel značky Whirlpool CZ & SK.
Proč vám doma nechutná voda z kohoutku a jak ji snadno zlepšit?
Někdy je sklenice vody z kohoutku prostě „divná“ – kovová, hořká nebo mdlá. Přitom většina problémů má jednoduché řešení. Stačí vědět, proč voda chutná jinak, a jak každou závadu odstranit.
Dýně není jen na ozdobu nebo do polévky. Vyzkoušejte muffiny, hummus nebo gnocchi!
Když se řekne dýně, většině lidí se vybaví typická krémová polévka. Není divu, je to klasika podzimní kuchyně. Ale byla by škoda zůstat jen u ní. Dýně je totiž neuvěřitelně univerzální surovina, která se hodí nejen do slaných jídel, ale i do dezertů a nápojů. A pokud ji umíte správně připravit, překvapí vás svou jemnou, lehce nasládlou chutí.
Víte, jaké nádobí dokáže zničit celou myčku i zbytek náplně najednou? Jsou ekoprogramy skutečně úspornější?
Myslíte si, že stačí zavřít dvířka a stisknout tlačítko? Myčka nádobí sice výrazně usnadňuje život, ale jen pokud s ní zacházíte správně. Mnohé poruchy, slabý výkon nebo nečekaný zápach bývají následkem každodenních zlozvyků, o kterých netušíme, že škodí. Víte například, co do myčky rozhodně nepatří, jaké funkce nabízejí nejnovější modely či na co myslet při plánování kuchyně? A co nejčastěji děláme špatně při jejím používání? Na naše otázky odpovídal Jan Krejčíř, marketingový ředitel značky Whirlpool CZ & SK.
Otevřená kuchyně je hit. Ale aby fungovala, musíte myslet na každý detail
Kuchyně už dávno neslouží jen k vaření. Jí se v ní, hostí, posedává u baru a často také pracuje. Architekti ji stále častěji propojují s ostatními částmi domácnosti a navrhují tak, aby působila jako obývací pokoj či pracovna. Používají stejné materiály, textilie a detaily, které se prolínají napříč všemi místnostmi.
Designérka radí: Těchto 7 věcí do kuchyně nepatří, pokud nechcete uklízet donekonečna
Kuchyňský interiér by měl být nejen krásný, ale hlavně praktický. To, co na první pohled vypadá jako stylový detail, se může při každodenním používání změnit v nepříjemnou komplikaci. Pokud nechcete mít místo pohodlného vaření nekonečný kolotoč úklidu, těmto osmi prvkům se raději vyhněte.




