5 chyb, které vám zničí kuchyň
Kuchyňskou linku neměníme každou sezónu, a proto je návrh, který vám dokonale padne, alfou a omegou. Designérka poradí, jak si nepokazit radost z kuchyňských prací zbytečnými přešlapy.
1. Nesprávná výška skříněk
Jste spíše menšího vzrůstu a v kuchyni máte hlavní slovo? V takovém případě se nemusíte striktně řídit standardní výškou pracovní desky 90 cm a můžete ji mírně přizpůsobit své postavě. „Samozřejmě pouze v určitých mezích. Pokud by výška spodních skříněk byla menší než 85 cm, mohli byste mít problém s nákupem a později i s výměnou běžně vyráběných kuchyňských dvířek nebo se zabudováním spotřebičů,“ upozorňuje Marianna Kráľová ze společnosti Möbelix. „Pokud se o práce v kuchyni dělíte s někým rovnocenně a jste každý výškově jinde, a pokud vám to prostorové možnosti dovolí, zvažte dvě výškově rozdílné plochy. Buď pomocí ostrůvku, nebo v kuchyni řešené ve dvou liniích,“ radí designérka. Na svou výšku myslete i při plánování horních skříněk – aby byly co nejlépe dosažitelné.
Optimální výšku pracovní desky vypočítáte tak, že se postavíte čelem ke zdi a ohnete ruce v loktech do pravého úhlu. Od této výšky od podlahy odečtěte 15 cm.
2. Abyste se nenaběhali
Slyšeli jste o kuchyňském trojúhelníku? Ten vám práci v kuchyni výrazně usnadní. Přesněji řečeno – optimalizuje. Kouzlo spočívá ve vztahu mezi pracovní plochou na přípravu potravin, mycím a varným centrem. Pokud si tyto tři nejdůležitější uzly představíte jako vrcholy trojúhelníku, vzdálenosti mezi nimi by měly být v rozmezí 90–120 cm. V takovém případě se příliš nenaběháte a budete mít dostatek prostoru na práci.
Ukládání nádobí a náčiní má svá pravidla. Do horních částí spodních skříněk je dobré umístit těžké a velké hrnce. Zásuvky vybavené praktickým rozdělovacím systémem (vnitřní oddělené přihrádky) pojmou příbory i nože, které se díky tomuto systému tak rychle neztupí, jako když jsou volně poházené v zásuvce.
3. Vzdálenosti kuchyňských zón
Pokud stále váháte mezi skříňkami a zásuvkami, jednoznačně volte možnost B! Zásuvky jsou praktičtější než skříňky. „Ideální jsou velké zásuvky s plnovýsuvem, s vysokými bočními stěnami, které brání prachu, a s vnitřním dělením, díky kterému bude mít každý předmět své místo. A vy dokonalý přehled. Čelní výsuvy úzkých skříní lze využít na lahve oleje, octa a jiných dochucovadel potřebných při přípravě jídla. Čelní výsuvy spodních skříní ukryjí odpadkové koše nebo čisticí prostředky.“ Oproti minulosti se dnes velmi prakticky využívají i rohy spodních skříněk – pomocníkem jsou otočné karusely, kdy z prostoru skříňky vyjede kruhový drátěný koš. „Obecně však platí, že při otevírání dvířek nebo výsuvných zásuvek musí zůstat minimálně 120 cm prostoru, což zajistí pohodlnou manipulaci,“ dodává Kráľová.
4. Po ruce, ale ne na očích
Dlouhá desetiletí měla pracovní plocha neměnnou hloubku 60 cm. V současnosti se jí ale často přidává dalších 10 nebo 15 cm. Důvodem je množství malých spotřebičů, které chceme mít stále po ruce, ale zároveň si zachovat dostatek pracovního prostoru. To ovšem neznamená, že musejí být stále na očích. „Šikovným a zároveň trendy řešením jsou rolety nebo výklopy v prostoru mezi spodními a horními skříňkami. Jejich zvednutím jsou všichni pomocníci stále připraveni.“
5. Nedostatek zdrojů
Sebedokonalejší návrh může zhatit jedna praktická drobnost – nedostatek elektrických zásuvek. Široký arzenál kuchyňských pomocníků i práce na notebooku – to vše je obraz moderní kuchyně. Nenechte si radost z nového prostoru pokazit používáním prodlužovaček a rozdvojek. „Elektrické zásuvky se dnes integrují nejen do kuchyňské zástěny. Nacházejí si své místo i ve skryté podobě na horizontálních plochách, například na pracovní desce linky nebo ostrůvku,“ říká Marianna Kráľová z Möbelixu.
Spolehněte se při návrhu nové kuchyně na odborníky. Termín v Möbelixu si můžete rezervovat online na https://www.moebelix.cz/c/termin-poradenstvi
Zdroj: PR článek společností Möbelix