Jak vypadá kuchyň plná odhodlání, elánu a lásky k dobrému jídlu
Žádné nutné zlo, ale hodně odhodlání, elánu a lásky. Lásky k dobrému jídlu, jeho estetickému ztvárnění a především jeden k druhému. Také to je patrné v kuchyni „foodblogerky“ Moniky z blogu LaPetit, která si ji spolu s manželem zařídila přesně podle svých představ.
Podlaha měla být původně betonová, na radu architektek však nakonec sáhli po marmoleu. „Je měkké, teplé a dobře se udržuje,“ popisuje jeho výhody Monika. O dlažbě ani neuvažovali, na majitele totiž působí příliš stroze.
„Umístění předmětů na pracovní desce a na policích není úplně náhodné. Postupně jsem zjistila, co všechno při práci opravdu potřebuji a chci to mít na dosah.“
Monika
V prvním kole
Je-li vaření vaší skutečnou vášní a trávíte-li v kuchyni dlouhé hodiny, je přirozené, že si s jejím ztvárněním vskutku vyhrajete a zařídíte si ji tak, aby vám plně vyhovovala nejen z hlediska funkčnosti, ale i designu. Když se „foodblogerka“ Monika a její manžel Roman před dvěma roky rozhodli přestěhovat do vlastního, bylo jasné, že v první řadě bude nutné plně zařídit kuchyň, bez níž se zkrátka neobejdou.
Dvoupokojový byt sice nevyžadoval velkou rekonstrukci, na původní, ne největší kuchyň však navazovala menší komora a pokoj pro služku, které se majitelé rozhodli zbouráním příček propojit. Aby naplno využili danosti prostoru, neoddělili kuchyň od vstupní části žádným předělem, díky čemuž působí ještě velkoryseji. Protože byt má opravdu atypickou dispozici a jedna ze stěn v kuchyni je zaoblená, přizvali si na pomoc architekty. Oslovili jich více a z opravdu velkého množství rozmanitých řešení se nakonec rozhodli pro návrh mladých architektek z ateliéru KNBD.
Důraz na prostor
Kuchyň měla Monice v prvé řadě poskytnout dostatek místa na práci. „Určitě jsem nechtěla celou stěnu zastavět skříněmi a spotřebiči, aby mi potom zůstala jen malá pracovní plocha s šířkou 60 cm. Chtěla jsem velký prostor, ve kterém bych se mohla hýbat, měla kam odložit nádobí a kde by se mi zároveň dobře fotilo,“ vysvětluje. O jejím vizuálním ztvárnění neměla úplně přesnou představu, věděla však, že by měla být bílá a že by se v ní mělo objevit dřevo. Naprostou nutností měl být velký sporák.
„Vždy jsem snila o velkém sporáku a dvou troubách,“ přibližuje. Před dvěma menšími troubami však nakonec dali přednost jedné velké s úctyhodnou šířkou 90 cm. „Nebojím se v ní najednou upéct maso a koláč, dokonce jsem v ní už pekla i čtyři koláče současně,“ ozřejmuje její výhody. Před konceptem s uzavřenými horními skříňkami dala přednost systému otevřených polic, na nichž se zabydlely rozmanité kuchyňské nezbytnosti a dekorace. A ačkoliv mnozí tato řešení neuznávají, v tomto případě plně vyhovuje estetickému cítění paní domácí.
Monika Kóňová, LaPetit
Přestože Monika dlouhá léta ráda vařila, k blogování ji přivedl její manžel, který má sám blízko ke gastronomii a mimo jiné stojí za provozovnami Regal Burger. Na blog již téměř pět let pravidelně doplňuje nové recepty, při jejichž vytváření pracuje především se sezónními surovinami. Aktuálně uvádí na trh svou první kuchařku, ve které najdete více než devadesát receptů. www.lapetit.sk
TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
ZDROJ: časopis HOME 11-12/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.