Jak vypadá kuchyň plná odhodlání, elánu a lásky k dobrému jídlu

Žádné nutné zlo, ale hodně odhodlání, elánu a lásky. Lásky k dobrému jídlu, jeho estetickému ztvárnění a především jeden k druhému. Také to je patrné v kuchyni „foodblogerky“ Moniky z blogu LaPetit, která si ji spolu s manželem zařídila přesně podle svých představ.
Reklama
Kuchyňskou zástěnu tvoří nenápadný bílý obklad se spárovkou téže barvy, díky čemuž neruší ani na fotkách, kterými Monika plní svůj blog. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Kuchyňskou zástěnu tvoří nenápadný bílý obklad se spárovkou téže barvy, díky čemuž neruší ani na fotkách, kterými Monika plní svůj blog. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Podlaha měla být původně betonová, na radu architektek však nakonec sáhli po marmoleu. „Je měkké, teplé a dobře se udržuje,“ popisuje jeho výhody Monika. O dlažbě ani neuvažovali, na majitele totiž působí příliš stroze.

Reklama

„Umístění předmětů na pracovní desce a na policích není úplně náhodné. Postupně jsem zjistila, co všechno při práci opravdu potřebuji a chci to mít na dosah.“

Monika

Skříňka vpravo je plná nádobí a drobností, které majitelka používá při „foodstylingu“. Na Slovensku stále nenašla obchod, který by si ji svým sortimentem úplně získal, a tak si rozmanitou keramiku vozí z cest. Nejraději nakupuje v Anglii, ale plný batoh talířků a misek si přinesla i z Vietnamu. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Skříňka vpravo je plná nádobí a drobností, které majitelka používá při „foodstylingu“. Na Slovensku stále nenašla obchod, který by si ji svým sortimentem úplně získal, a tak si rozmanitou keramiku vozí z cest. Nejraději nakupuje v Anglii, ale plný batoh talířků a misek si přinesla i z Vietnamu. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

V prvním kole

Je-li vaření vaší skutečnou vášní a trávíte-li v kuchyni dlouhé hodiny, je přirozené, že si s jejím ztvárněním vskutku vyhrajete a zařídíte si ji tak, aby vám plně vyhovovala nejen z hlediska funkčnosti, ale i designu. Když se „foodblogerka“ Monika a její manžel Roman před dvěma roky rozhodli přestěhovat do vlastního, bylo jasné, že v první řadě bude nutné plně zařídit kuchyň, bez níž se zkrátka neobejdou.

FOTO SMEG
Přečtěte si také:

Jak by dnes měla kuchyň vypadat (Inspirace z Milána)

Dvoupokojový byt sice nevyžadoval velkou rekonstrukci, na původní, ne největší kuchyň však navazovala menší komora a pokoj pro služku, které se majitelé rozhodli zbouráním příček propojit. Aby naplno využili danosti prostoru, neoddělili kuchyň od vstupní části žádným předělem, díky čemuž působí ještě velkoryseji. Protože byt má opravdu atypickou dispozici a jedna ze stěn v kuchyni je zaoblená, přizvali si na pomoc architekty. Oslovili jich více a z opravdu velkého množství rozmanitých řešení se nakonec rozhodli pro návrh mladých architektek z ateliéru KNBD.

Moniku a Romana jídlo spojuje, společné stolování v jejich kuchyni je však poměrně velkou vzácností. Do budoucnosti plánují společný projekt, v rámci něhož by chtěli nabízet domácí vývary, džemy a sirupy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Moniku a Romana jídlo spojuje, společné stolování v jejich kuchyni je však poměrně velkou vzácností. Do budoucnosti plánují společný projekt, v rámci něhož by chtěli nabízet domácí vývary, džemy a sirupy. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Monika nás během focení pohostila skvělou medovou bábovkou s citronem a olivovým olejem, kterou, kterou jsem už pár dní nato připravila zase já svým kolegyním. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Monika nás během focení pohostila skvělou medovou bábovkou s citronem a olivovým olejem, kterou, kterou jsem už pár dní nato připravila zase já svým kolegyním. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Důraz na prostor

Kuchyň měla Monice v prvé řadě poskytnout dostatek místa na práci. „Určitě jsem nechtěla celou stěnu zastavět skříněmi a spotřebiči, aby mi potom zůstala jen malá pracovní plocha s šířkou 60 cm. Chtěla jsem velký prostor, ve kterém bych se mohla hýbat, měla kam odložit nádobí a kde by se mi zároveň dobře fotilo,“ vysvětluje. O jejím vizuálním ztvárnění neměla úplně přesnou představu, věděla však, že by měla být bílá a že by se v ní mělo objevit dřevo. Naprostou nutností měl být velký sporák.

Přečtěte si také:

Recepty na jednoduché přírodní super čističe

„Vždy jsem snila o velkém sporáku a dvou troubách,“ přibližuje. Před dvěma menšími troubami však nakonec dali přednost jedné velké s úctyhodnou šířkou 90 cm. „Nebojím se v ní najednou upéct maso a koláč, dokonce jsem v ní už pekla i čtyři koláče současně,“ ozřejmuje její výhody. Před konceptem s uzavřenými horními skříňkami dala přednost systému otevřených polic, na nichž se zabydlely rozmanité kuchyňské nezbytnosti a dekorace. A ačkoliv mnozí tato řešení neuznávají, v tomto případě plně vyhovuje estetickému cítění paní domácí.

V níže položených policích se nacházejí předměty, které majitelé využívají denně – jejich jejich obsah se ale poměrně pravidelně obměňuje. Ty výše umístěné mají spíše dekorativní charakter. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

V níže položených policích se nacházejí předměty, které majitelé využívají denně – jejich jejich obsah se ale poměrně pravidelně obměňuje. Ty výše umístěné mají spíše dekorativní charakter. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Majitelé původně uvažovali o žluté ledničce, nakonec ale dali přednost bílé, která prostor pěkně doplnila. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Majitelé původně uvažovali o žluté ledničce, nakonec ale dali přednost bílé, která prostor pěkně doplnila. FOTO NORA A JAKUB ČAPRNKOVI

Monika Kóňová, LaPetit

Přestože Monika dlouhá léta ráda vařila, k blogování ji přivedl její manžel, který má sám blízko ke gastronomii a mimo jiné stojí za provozovnami Regal Burger. Na blog již téměř pět let pravidelně doplňuje nové recepty, při jejichž vytváření pracuje především se sezónními surovinami. Aktuálně uvádí na trh svou první kuchařku, ve které najdete více než devadesát receptů. www.lapetit.sk

Přečtěte si také:

Co byste měli vědět před koupí kuchyně

TEXT: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKOVI
ZDROJ: časopis HOME 11-12/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat