Zásady zařizování kuchyní: Žádna kuchyň není malá

30. 03. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

Od té doby, co se vaření stalo pro mnohé sdíleným koníčkem, každodenní vášní a příležitostí k večírku, je s kuchyněmi vše jinak. Nestačí kuchyňský prostor důkladně vyměřit, zamyslet se nad jeho maximálním využitím a promyslet, kudy a jak povede pomyslný pracovní trojúhelník. Stejně důležité je sladit se na stejnou vlnu.

Kuchyně Y od Ballerina, ostrůvková kuchyně v revolučním řešení od designéra Michaela Hilgerse, www.ballerinakuchyne.cz


Kuchyně Y od Ballerina, ostrůvková kuchyně v revolučním řešení od designéra Michaela Hilgerse, www.ballerinakuchyne.cz

Vaření s osobností

Výrobci kuchyní jdou svým zákazníkům na ruku a nabízejí řešení, která zohledňují každý postoj k vaření. V první řadě pak ty, které počítají s vařením jako možností setkat se s přáteli a společně si připravit jídlo, nebo zapojit členy domácnosti do kuchyňské magie. V tomto případě, a obzvlášť, když máte dostatečně velkou kuchyň, je ideálním řešením kuchyně s ostrůvkem. Horkým hitem je pak uspořádání Y, které je už od počátku zamýšlené právě pro ty, kteří se kolem sporáku motají rádi ve skupině. Vhodné a oblíbené je i uspořádání do U. Malým a uzavřeným kuchyním, tak jak je známe z panelové výstavby, už dávno odzvonilo, ale lineární uspořádání a kuchyně ve tvaru L se úspěšně drží. Spolu s rovnoběžným uspořádáním jsou stále kuchyněmi s velkým potenciálem. Před tím, než si pořídíte kuchyň, se opravdu dobře zamyslete, jací jste a co od své parťačky kuchyně potřebujete. Ať si můžete vaření užít jako velkou zábavu a radost.

Kuchyňská sestava Stevia s mangově žlutou skříňkou Camelia, obojí Livanza, www.oresi.cz

Kuchyňská sestava Stevia s mangově žlutou skříňkou Camelia, obojí Livanza, www.oresi.cz

Žádná kuchyň není malá, když jste obdařeni velkými nápady.

Kuchyně C Lima od Schüller, v provedení imitace javor, k dostání včetně systémového regálu Frame Rack zavěšeného na stropě a regálového osvětlení (lineárních svítidel LED), www.nexttrade.cz

Kuchyně C Lima od Schüller, v provedení imitace javor, k dostání včetně systémového regálu Frame Rack zavěšeného na stropě a regálového osvětlení (lineárních svítidel LED), www.nexttrade.cz

Pracovní trojúhelník

Zásada, která je důležitá pro jakýkoli typ kuchyně, se týká rozmístění tří základních prvků – sporáku a trouby, tedy varné zóny, dřezu a myčky, tedy mycí zóny, a lednice a skříně na potraviny, které definují pracovní zónu. Obvod pomyslného trojúhelníku, ve kterém při vaření nachodíte pár desítek kroků, by neměl přesahovat 8 metrů a měl by respektovat to, zda jste pravák či levák. Pokud jste pravák, měly by být zóny seřazeny a orientovány ve směru hodinových ručiček v následujícím pořadí: ukládání potravin, umývání a vaření. U každé zóny by pak měl být dostatečně velký odkládací prostor – u sporáku z obou stan a u dřezu a lednice je pro praváky potřebný zleva.

Kuchyně Metod, variabilní sestava v široké nabídce velikostí a povrchů, www.ikea.cz

Kuchyně Metod, variabilní sestava v široké nabídce velikostí a povrchů, www.ikea.cz

Kuchyně Pure od Sykora, matný bílý lak, nika je vyložená lesklým lakovaným sklem, www.sykora.eu

Kuchyně Pure od Sykora, matný bílý lak, nika je vyložená lesklým lakovaným sklem, www.sykora.eu

Výška, šířka, délka

V ideálním světě je samozřejmě vše, co se týká rozměrů, spočítané. Například správnou výšku pracovní plochy zjistíte tak, že si stoupnete zpříma a ohnete předloktí do pravého úhlu. Od výšky loktů pak odečtete 15 cm. Nebo si prostě stoupněte k lince a zkuste si, jak by se vám příjemně pracovalo. Zjistíte, že by to určitě nebylo v předklonu. Dalším rozměrem, který by vás měl zajímat, je délka pracovní/odkládací plochy. Po obou stranách varné desky byste si měli nechat 40 cm, pokud vám to prostor dovolí. V případě rohové kuchyně dbejte také na to, aby bylo varné centrum umístěno minimálně 40 cm od rohu sestavy, abyste měli dostatečný a bezpečný manipulační prostor okolo přilehlých skříněk. Pokud si pořizujete rovnoběžnou kuchyňskou sestavu, měli byste mít mezi protilehlými skříňkami uličku širokou alespoň 120 cm.

Kuchyně C Targa od Schüller, v provedení imitace pravé oceli, k dostání včetně systémového regálu Frame Rack, v barvě onyx černý, www.nexttrade.cz

Kuchyně C Targa od Schüller, v provedení imitace pravé oceli, k dostání včetně systémového regálu Frame Rack, v barvě onyx černý, www.nexttrade.cz

Kuchyně San Remo od Bauformat, světlý dub v odstínu písku, lak v hedvábném matu, nebo v dekoru čediče, www.oresi.cz

Kuchyně San Remo od Bauformat, světlý dub v odstínu písku, lak v hedvábném matu, nebo v dekoru čediče, www.oresi.cz

A protože spodní skříňky mají standardně hloubku 60 centimetrů, musí mít taková kuchyně šířku 240 centimetrů. Další rozměr, co vás bude zřejmě zajímat, je výška umístění digestoře nad sporákem. U elektrické varné desky se doporučuje 65 cm a u plynového sporáku je to 75 cm, abyste mohli pohodlně manipulovat jak s digestoří, tak samozřejmě především s hrnci na varné desce. O centimetrech jsou však skvěle poučeni odborníci v kuchyňských studiích, takže vaším hlavním úkolem je vybavit je podrobným plánkem prostoru, kde jsou zakresleny všechny zásuvky, přípojky a případně nerovnosti stěn, a mít jasnou představu o tom, jak má vaše kuchyně vypadat. Tu máte samozřejmě pod dojmem veškerých novinek v dekoru a použitých technologiích právo měnit i několikrát. Přece jen, kuchyň je na zařizování náročná, a když se jednou rozhodnete, bývá to obvykle spojení na kus života.

TEXT Martina Paulová
FOTO Archiv firem
ZDROJ časopis HOME

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň kuchyně s ostrůvkem kuchyňská linka
Sdílejte článek

Diskuze