Rekonstrukce historického bytu se zaměřením na využití jeho velkorysosti a zachování původních prvků

V případě rekonstrukce historického bytu v části Praha-Vinohrady nebyli architekti jen autory projektu proměny, ale jejich role byla o něco rozsáhlejší. Byt, jaký si představovali majitelé, měli i vyhledat.
Reklama
Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Nakonec ho objevili společně. Tento prostor byl v původním stavu a nacházely se v něm zachované historické prvky. To byly základní faktory, od kterých se dalo skvěle odrazit.

Reklama

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Bez větších zásahů, ale s množstvím malých

Architektonické studio 0,5 Studio má bohaté zkušenosti s rekonstrukcemi historických bytů, tak jsme byli zvědaví, jak se jim podařilo proměnit byt o rozloze 108 metrů čtverečních v domě z roku 1910. Původní dispozice z 3 + 1 změnily na 4 + kk, přičemž nebylo třeba dělat žádné větší zásahy. Podařilo se zachovat historické dveře a ostění oken. Drobných změn bylo nemálo a výrazně zvýšili komfort užívání bytu.

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Přesuny kuchyně a ložnice

Hlavním požadavkem majitelů bylo změnit polohu kuchyně: nově navazuje na obytný prostor. Ložnice se přesunula do klidnější části bytu, která má okna směrem do vnitrobloku. Jak charakterizují autoři projektu proces proměny?

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

„Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o obnovu původní atmosféry a maximálně využití velkorysosti bytu. Spojujícím prvkem celé rekonstrukce se stala barevnost. Prostor je minimalisticky sjednocen bílou barvou, ta se objevuje na oknech, dveřích, vytápění a vestavěném nábytku. Bílá podporuje světlost bytu a historickou atmosféru. Díky neutrálnímu bílému pozadí mohou vyniknout osobní věci obyvatel (obrazy, fotky, knihy a jiné artefakty).“

Parkety v duchu minulosti + moderní LED osvětlení

Všechny místnosti se dočkaly nových parket v stromečkovém vzoru, jaký je typický pro domy z 19. století. Koupelna je řešena bílou dlažbou i obkladačkami. Výrazným prvkem, který kontrastuje s historií, je moderní LED osvětlení, které bylo vyrobeno na míru. Najdete ho v chodbě a v obývací místnosti.

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

I v bytě se dají vytvořit zóny: klidnější a rušnější

Obývací místnost s kuchyní je orientována do ulice k přilehlému parku. Oproti v klidnější části bytu je ložnice a dětský pokoj. Zajímavou atmosféru v obývací místnosti vytváří příčka s původním obložením, která odděluje kuchyň od obývací zóny. Centrem bytu je velká sedací souprava, ze které je možné sledovat i projekce na stěně.

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Vestavěný nábytek a dostatek úložného prostoru

Kuchyň je řešena vestavěným blokem, který využívá celou výšku bytu, všechny povrchy jsou sjednoceny do jednoho odstínu. Dominantou kuchyně je masivní dubový stůl a podnoží z ohýbaných trubek. Tvar stolu vyplynul z funkcionalistických židlí z 30. let. Tak jako kuchyň, i ložnice poskytuje dostatek úložného prostoru, veškerý nábytek včetně šatníku, postelí a polic jsou vyrobeny na míru. Ve druhé části rekonstrukce přišla řada na dětský pokoj. Ten je specifický vestavěným „puebo“ s množstvím skrytého odkládacího prostoru, které bude růst s dětmi.

Foto: MgA. Peter Fabo

Foto: MgA. Peter Fabo

Rekonstrukce bytu Vinohrady ve zkratce

Architektonické studio: 0,5 Studio / Pavel Nový, Vít Svoboda

Lokalita: Praha-Vinohrady

Realizace: 2016 až 2018

Plocha: 108 m²

Sabína Zavarská
Foto: 01-23 MgA. Peter Fabo
Vizualizace: 0,5 Studio

Reklama
Reklama

Komentovat