Atraktivní bydlení v modulárním domě s výhledem na vodní hladinu

Rodina, která koupila pozemek v blízkosti oceánu, toužila vlastnit na tomto místě rodinný dům. Kromě hlavní stavby si přáli i menší prázdninový domek – penzion pro hosty. Vzešla z toho nakonec stavba loftového modulárního domu, u kterého stojí i jednopodlažní domek pro hosty.
Reklama
Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Nerovný terén a dvě funkce

Architekti nazvali projekt MQ houses. Pozemek na výstavbu objektu je nerovný, takže kromě hlavních požadavků majitelů se museli vypořádat i s tímto momentem. Nejdůležitější bylo orientovat obě budovy tak, aby si jejich obyvatelé mohli užívat co nejlepší výhled na horizont oceánu. Cílem architektů bylo, „aby oba domy měly stejný styl a konstruktivní jazyk, který je spojuje do jednoho celku, ale v různých částech“. Oba domy jsou řešeny jako modulární se stejnými architektonickými rysy, a tak navzájem spolu komunikují.

Reklama

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Napohled propojené, a přece soukromé

I když je dům pro hosty velmi blízko hlavního rodinného domu a oba mají velkou část fasád prosklenou, poskytuje hostům i domácím dostatek soukromí. Vnější zóny, které se nacházejí mezi oběma objekty, jsou řešeny jako soukromé, či polo-soukromé, domácí i hosté si v nich mohou naplno vychutnávat západ slunce nad oceánem.

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Na nejvyšším místě

Hlavní rodinný dům je řešen jako loftový a stojí v přední části pozemku na nejvyšším bodě parcely. Druhý dům stojí na betonové konstrukci. Ta slouží jako garáž a sklad, a zároveň výškově vyrovnává budovy. Z konstrukčního hlediska jsou domy vytvořeny ze čtvercových modulů s rozměry tři až čtyři metry. Jsou doplněny kovovými spoji a pilíři, které zpevňují otevřenou loftovou konstrukci. Celý projekt sjednocuje nejen konstrukční řešení, ale i materiály a jejich povrchová úprava. Dřevo v interiéru je v původní strukturované podobě. Detaily uvnitř hrdě poukazují na způsob, jakým byly domy postaveny.

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

Foto: Felipe Cantillana

MQ houses ve zkratce

architektonické studio: Altamarea arquitectura

hlavní architekt: Gonzalo Herreros

lokalita: Pichilemu, Chile

plocha: 290 m2

rok realizace: 2015

Sabína Zavarská
Foto: Felipe Cantillana

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat