Bílý rodinný dům zaujme na první pohled svou členitostí

Tvoří ho několik základních celků, přičemž ani jeden není totožný s žádným jiným. Díky tomuto členění architekt vytvořil různé funkční celky, a to nejen v interiéru.
Reklama

Ve prospěch soukromí

Parcela, na níž se dům nachází, stojí ve středu obce Přílepy. Obdélníkový pozemek se svažuje na jihozápad. Na tomto pozemku stál v době plánování nové výstavby ještě starší dům a dva hospodářské objekty.

Nový rodinný dům reaguje na svažitý terén. Architektovi Pavlu Chládkovi se podařilo dosáhnout toho, co dnes mnozí majitelé domů nejvíce oceňují, a sice: „Dům působí z ulice nenápadně a rozvíjí se níže v soukromé zahradě.“ Do ní se „dívají“ i velká prosklení každého ze čtyř celků.

Z původního zůstala sklep a část zdí

Z původních staveb, které se na tomto pozemku nacházely, byl zachován sklep a části obvodových zdí domu. Z ulice se vstupuje přímo do horního podlaží domu, které je rozděleno do dvou celků. Na jedné straně je podélný trakt krytého parkování, které navazuje na sklad zahradní techniky doplněný o saunu a fitness. Na druhé straně je samotný vstup do domu se šatnou, pracovnou a hygienickým zázemím. Vstup do domu se nachází přímo naproti vjezdu na pozemek.

Obytná část je pod úrovní ulice

Hlavní obytné podlaží je o patro níž a zabírá téměř celou šířku pozemku. Toto podlaží je vytvořeno kombinací několika (na první pohled) samostatných hmot. Navzájem jsou však propojeny a různým uložením vytvářejí funkční členění prostoru nejen v interiéru, ale i v exteriéru – například terasa chráněná ze tří stran stěnami domu.

Reklama

Terasu chrání dům ze tří stran

Centrálním prostorem přízemí je kuchyň s jídelnou, na kterou navazuje venkovní terasa. Z terasy je přístupné exteriérové schodiště, které spojuje obě podlaží domu a zároveň esteticky rozčleňuje dům na dvě oblasti. Samostatný obývák má také venkovní menší terasu na západní straně. V soukromé části domu na východě se nachází ložnice rodičů, dětský pokoj a koupelna. Technické zázemí domu najdete v blízkosti kuchyně.

Původní sklep překryli zeminou

Sklep z původní stavby se nachází v severním rohu parcely. Je dostupný vnějším schodištěm, které navazuje na severozápadní stěnu domu. Působí nenápadně a neruší příjemné prostředí okolí domu díky překrytí zeminou.

Rodinný dom Přílepy ve zkratce

architektonický ateliér: CHLÁDEK ARCHITEKTI
autor: Pavel Chládek
realizace: 2012–2014
lokalita: Přílepy u Holešova, ČR
podlahová plocha: 242,9 m²

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: CHLÁDEK ARCHITEKTI

Reklama
Reklama

Komentovat